29-01-2006
Παράλια περιοχή Ερασμίου - Δέλτα Νέστου: ΠΑΝΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Στο Δέλτα του Νέστου συναντούμε 254 είδη πουλιών. Έχουν παρατηρηθεί 7 απειλούμενα είδη παγκοσμίως. Συγκεκριμένα αυτά είναι ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus),η Κοκκινόχηνα (Branta ruficollis),η Βαλτόπαπια (Aythya nyroca), ο Στικταετός (Aquila clanga),ο Βασιλαετός (Aquila heliaca),το Κιρκινέζι (Falco naumanni) και η Λεπτομύτα (Numenius tenuirostris). Δώδεκα είδη πουλιών χαρακτηρίζονται σαν κινδυνεύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε εθνικό επίπεδο, 70 είδη πτηνών από αυτά που βρίσκονται στο Δέλτα, αναφέρονται στο <<Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας>>, από τα οποία 1 χαρακτηρίζεται ως εκλίπον, 19 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 21 είναι τρωτά και 8 είναι σπάνια. Ογδόντα ένα είδη περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τα πουλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης(79/409).
Το Δέλτα του Νέστου είναι η σημαντικότερη περιοχή στην Ελλάδα για την αναπαραγωγή της Αγκαθοκαλημάνας (Hoplopterus spinosus), ενώ εδώ διασώζεται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός του άγριου Κολχικού Φασιανού (Phasianus colchicus).
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι υγρότοποι του Δέλτα προστατεύονται με τη Σύμβαση Ramsar, ως διεθνούς σημασίας βιότοποι για τα υδρόβια πτηνά. Τα σημαντικότερα θηλαστικά που καταγράφονται στους αλμυρόβαλτους στην περιοχή είναι το Τσακάλι (Canis aureus) και η Βίδρα (Lutra lutra).


Η Αγκαθοκαλημάνα (Vanellus spinosus) είναι το σπανιότερο πουλί της περιοχής, μια και οι όχθες του Νέστου αποτελούν το βορειότερο σημείο διάδοσης του πουλιού στην Ευρώπη.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Μελισσοφάγος (Merops apiaster) ένα από τα ομορφότερα πουλιά της ελληνικής φύσης, καλοκαιρινός επισκέπτης στην περιοχή, φωλιάζει σε μεγάλους αριθμούς στις αμμώδεις εκτάσεις στο Δέλτα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Αργυροτσικνιάς (Egretta alba) ψαρεύει υπομονετικά στα λιμνάζοντα νερά του ποταμού.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Πολλά είδη λεπιδοπτέρων αναπαράγονται στην ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας πολύχρωμες εικόνες τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. (Διάφορα είδη από τις οικογένειες Brintesia, Thymelicus, Inachis io, Colias, Melitaea, Melanargia, Lycaena).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Φασιανός (Phasianus colchicus), αρσενικό άτομο. Εδώ διασώζεται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός του άγριου Κολχικού Φασιανού. Οι προσεκτικοί επισκέπτες συχνά είναι σε θέση να τον συναντήσουν στα ξέφωτα και στις παρυφές του δάσους, ενώ συνήθως κινείται αθόρυβα και παραμένει κρυμμένος.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Το Τσακάλι (Canis aureus) είναι ο σημαντικότερος θηρευτής στην περιοχή του Δέλτα, όπου καταγράφονται περίπου 300 άτομα. Τα ίχνη του στην λάσπη και τα κόπρανά του δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την βιολογία του ζώου.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus), από τους μικρότερους ερωδιούς παραμένει καλά κρυμμένος και ακίνητος κυνηγώντας στη παρόχθια βλάστηση. Τρέφεται με αμφίβια και ψάρια. Νεαρό άτομο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Παρδαλοκεφαλάς (Lanius nubicus), είναι ένα από τα σπάνια είδη στην περιοχή και ο μικρότερος σε μέγεθος από τα πέντε διαφορετικά είδη κεφαλάδων, που παρατηρούνται στην Ελλάδα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.