21/01/2007
Προσοτσάνη - Μικρόπολη - Μενοίκιο: ΧΛΩΡΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια δάση φυλλοβόλων και κωνοφόρων δέντρων καθώς και εκτεταμένων χορτολίβαδων με πλούσια χλωρίδα. Σε χαμηλά υψόμετρα και μέχρι τα 1300 μέτρα περίπου παρατηρούνται πολλά δασικά είδη όπως είναι διάφορα είδη δρυός (Quercus), τα σφενδάμια (Acer), ο άρκευθος (Juniperus oxycedrus), οι φράξοι (Fraxinus), η κρανιά (Cornus mas), η φουντουκιά (Corylus avellana), η σορβιά (Sorbus domestica), ο κράταιγος (Crataegus), η φλαμουριά (Tilia), η οστριά (Ostrya carpinifolia), η καστανιά (Castanea sativa), ο γαύρος (Carpinus betulus), η οξιά (Fagus sylvatica), τα έλατα (Abies). Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, δημιουργούνται κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις με ποώδη και θαμνώδη χαμηλή βλάστηση.
Συνολικά στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 είδη φυτών. Τριάντα από αυτά είναι ενδημικά της Μακεδονίας και 142 ενδημικά του βαλκανικού χώρου. Επιπλέον, παρατηρούνται 19 είδη απειλούμενα με εξαφάνιση, που περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο και 8 είδη που χαρακτηρίζονται ως σπάνια.


Η Μελικουκιά (Celtis australis), φυλλοβόλο δέντρο με σαρκώδεις εδώδιμους καρπούς, που ωριμάζουν στις αρχές του φθινοπώρου, είναι σημαντικό είδος για την επιβίωση πολλών έμβιων οργανισμών. Εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τα Φραμπουάζ ή Σμέουρα (Rubus idaeus), μοιάζουν με τα βατόμουρα και εμφανίζονται στα δάση της περιοχής. Με την πλούσια καρποφορία τους προσφέρουν ποιοτική τροφή, για πολλά είδη θηλαστικών και πτηνών.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Μετά το δάσος Καστανιάς, πάνω από την Μικρόπολη, και σε υψόμετρο περισσότερο από τα 1000 μέτρα δάση οξιάς και θαμνότοποι εναλλάσσονται με βραχώδη ξέφωτα δημιουργώντας ποικιλία βιοτόπων και καταφύγιο για πολλά φυτικά και ζωικά είδη. Στο βάθος η περιοχή της Τρίγγας με τα καταπράσινα ορεινά λιβάδια.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Αιωνόβιες καστανιές (Castanea sativa), στις πλαγιές πάνω από την Μικρόπολη, εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους. Το πυκνό ριζικό σύστημα που αναπτύσσουν, συγκρατεί αποτελεσματικά το γόνιμο έδαφος στις απότομες κλίσεις του βουνού.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.