19/05/2007
Παράλια περιοχή Ηρακλείτσας - Περάμου: ΧΛΩΡΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Το γενικό χαρακτηριστικό των βιοτόπων της περιοχής είναι χαμηλοί λόφοι με πυκνή μακία βλάστηση, και ενδιάμεσα καλλιεργούμενες εκτάσεις κύρια με αμπέλια και ελαιώνες. Οι πυκνοί θαμνότοποι στις λοφώδεις περιοχές με αείφυλλα, σκληρόφυλλα, και πλατύφυλλα είδη παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση. Κυριότερα είδη είναι η κουμαριά (Arbutus unedo), η αγριοκουμαριά (Arbutus andrachne). τα κέδρα (Juniperus), οι αγριελιές (Olea europea), το πουρνάρι (Quercus sp.), τα σπάρτα (Spartium junceum), το φιλλίκι (Phillyrea media), τα ρείκια (Erica sp.), οι βελανιδιές (Quercus sp.), τα σχίνα (Pistacia sp.), οι λυγαριές (Vitex agnus – castus) τα αγριοτριαντάφυλλα (Rosa) κλπ. Ανάμεσα στα θαμνοτόπια φυτρώνουν πολλά είδη αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων. Σημαντικότερα είναι η ρίγανη, το θυμάρι, η λαδανιά κ.α.
Στις παράλιες περιοχές στα ανατολικά κυριαρχούν οι βραχώδεις ακρογιαλιές, που σχηματίζουν μικρούς κολπίσκους με αμμουδιές, ενώ στα δυτικά οι αμμόλοφοι και οι αμμώδεις παραλίες συναντώνται συχνότερα. Οι αμμοθίνες στην περιοχή απειλούνται σήμερα από τον τουρισμό. Στις αμμώδεις παραλίες της περιοχής απαντώνται τυπικά αμμόφιλα είδη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παραποτάμιο δάσος στα Λουτρά Ελευθερών όπου στο χώρο κυριαρχούν τα αιωνόβια πλατάνια (Platanus orientalis), σκλήθρα (Alnus glutinosa), ασημόλευκες (Populus alba), νερόφραξους (Fraxinus angustifolia oxycarpa), φτελιές (Ulmus minor) και ιτιές (Salix alba). Στις όχθες παρατηρούνται σάζια (Typha latifolia), και καλάμια (Arundo donax). Ανάμεσα στα δένδρα υπάρχουν και άλλα φυτά, θαμνώδη ή αναρριχώμενα, όπως κισσός, , αγράμπελες, άγρια κλίματα, λαδανιές κλπ. Στις παρακείμενες πλαγιές του ποταμού κυριαρχούν οι αγριελιές, οι αγριοκουμαριές και τα πουρνάρια.


Στα γυμνά και ξερικά τοπία και ανάμεσα στις καλλιέργειες και στους κατάφυτους λόφους αναπτύσσεται μια ποικιλία αγριολούλουδων, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών τυπικών της ευρύτερης περιοχής.Περιοχή Αμμολόφων.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στις αμμοθίνες παρατηρούνται τυπικά είδη αμμόφιλης χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν στο χώρο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τα ρείκια (Erica arborea) φυτρώνουν στις παράλιες περιοχές ανάμεσα σε άλλα είδη μακίας βλάστησης και ανθίζουν νωρίς την άνοιξη εφοδιάζοντας τα μελίσσια με άφθονη τροφή.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η αγριοτριανταφυλλιά (Rosa) φυτρώνει ανάμεσα στους πυκνούς θάμνους και στις περιφράξεις των αγρών και οι καρποί της παραμένουν σχεδόν όλο το χρόνο επάνω στα αγκαθωτά κλαριά.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τα σχίνα και οι τσικουδιές (Pistacia) κοινά είδη σε όλη την παράλια περιοχή αρωματίζουν με τις ρητίνες τους και χρωματίζουν με τους καρπούς και τα φύλλα τους το χώρο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Αιωνόβια πλατάνια (Platanus orientalis), συχνά καμένα από κεραυνούς, συναντώνται παντού στην περιοχή, από τα παράλια έως ψηλά στις χαράδρες, όπου υπάρχει άφθονο επιφανειακό ή υπόγειο νερό. Λουτρά Ελευθερών.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Ασπάλαθος (Calycotome) θάμνος με χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη και αγκαθωτά κλαδιά συναντάται στις ξερές βραχώδεις και αμμώδεις περιοχές και φθάνει σε ύψος μέχρι και τα 2 μέτρα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.