26/11/2007
Το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη (Μααρά)

Δέσποινα Σκουλαρίκη
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. "Αθηνά"
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Το σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (Μααρά) βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοκκινογείων του Δήμου Προσοτσάνης, 25 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Δράμας. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα ανασκαμμένα σπήλαια της Ελλάδας, με γεωλογική αξία και φυσικές ομορφιές, που δημιουργήθηκε από τις πηγές του ποταμού Αγγίτη, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού όρους.

Η πρώτη εξερεύνησή του έγινε από Γάλλους σπηλαιολόγους στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ακολούθησε έρευνα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και μελέτη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Συντονισμένες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν από την ΙΗ? ΕΒΑ, την κοινότητα Κοκκινογείων και την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ. Το σπήλαιο έχει εξερευνηθεί σε μήκος 4,5 χλμ., είναι προσπελάσιμο στα 2,5 χλμ. και επισκέψιμο στα πρώτα 500μ. ενώ το μήκος του εκτιμάται περίπου σε 12 χλμ.

Τα λίθινα εργαλεία της προϊστορικής περιόδου και τα οστά ζώων από άλογα, ελάφια, μαμούθ και ρινόκερο που έχουν έρθει στο φώς κοντά στην είσοδο του σπηλαίου επιβεβαιώνουν την ακριβή χρονολόγησή του στα 30.000 χρόνια π.Χ.

Στην αίθουσα του τροχού, στην αριστερή όχθη του ποταμού, ανακαλύφθηκαν ερείπια οικισμού του τέλους της νεολιθικής περιόδου (τέλη 3ης χιλιετίας π.Χ.) ενώ στον περίβολο του σπηλαίου, στη δεξιά όχθη του ποταμού, διακρίνονται λείψανου οικισμού και νεκροταφείων ρωμαϊκών χρόνων (30π.Χ.-324μ.Χ.), τα οποία δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί. Στην κορυφή του λόφου των πηγών του Αγγίτη σώζονται ερείπια της βυζαντινής του οχύρωσης.

Τα ευρήματα από το χώρο εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Βιβλιογραφία:
1.Τρανταλίδου Κ.-Ντάρλας Α., «Έρευνες στα σπήλαια του νομού Δράμας», ΑΕΜΘ 6 (1992), Θεσσαλονίκη 1995, σσ.587-603
2.Τρανταλίδου Κ.?Πολυδωρόπουλος Π., «Στοιχεία από μια θέση της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου στη δυτική όχθη του Αγγίτη και οι εργασίες συντήρησης.», Η Δράμα και η Περιοχή της, Ιστορία και Πολιτισμός 1, Β? Επιστημονική Συνάντηση (Δράμα, 18-22 Μαΐου 1994), Δράμα 1998, σσ. 69-80
3.Κυπαρίσση-Αποστολίκα Ν., «Παλαιολιθική κατοίκηση στο σπήλαιο της Θεόπετρας», Αρχαιολογία 34, Μάρτιος 1990,σσ. 152-154


Σπήλαιο Ν. Δράμας. Είσοδος «Μααρά» κοινότητας Ξηροποτάμου
(Φωτογραφία: Τρανταλίδου Κ.-Ντάρλας Α., ΑΕΜΘ 6 (1992), Θεσσαλονίκη 1995, σσ.601)
Πηγές του Αγγίτη (Μααρά). Δοκιμαστική τομή 1. Πρώτη ανασκαφική περίοδος. Δεξιά από την τομή διακρίνεται η τεχνική είσοδος του σπηλαίου
(Φωτογραφία: Τρανταλίδου Κ.?Πολυδωρόπουλος Π.,Η Δράμα και η Περιοχή της, Ιστορία και Πολιτισμός 1, 1998, σ.77)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.