26/11/2007
Το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας

Δέσποινα Σκουλαρίκη
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. "Αθηνά"
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας ανεγείρεται δυτικώς των αρχαίων Φιλίππων, στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, προς τιμήν της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής.

Η Λυδία, Ιουδαία από την πόλη Θυάτειρα της μικρασιατικής Λυδίας και έμπορος πορφυρών υφασμάτων γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στην Ευρώπη που βαπτίζεται, αποδεχόμενη τη νέα θρησκεία. Τιμάται ως Αγία και Ισαπόστολος στην Ορθόδοξη Εκκλησία και προς τιμήν της υψώνεται στον τόπο βαπτίσεως της ναός-βαπτιστήριο, όμοιος με εκείνους που σώζονται στις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές των Φιλίππων.

Ο ναός-βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας προβάλλει ως σύγχρονο χριστιανικό μνημείο με πολλά στοιχεία πρωτοχριστιανικά. Διαιρείται σε προαύλιο και εσωτερικό χώρο. Στον εξωτερικό χώρο, σύμφωνα με την παράδοση, τελούνται οι προκαταρκτικές λειτουργίες του Βαπτίσματος, η κατήχηση και η ομολογία της πίστεως ενώ στο εσωτερικό ή φωτιστήριο, βρίσκεται μαρμάρινη κολυμβήθρα σταυροειδούς σχήματος με βαθμίδες, στην οποία τελείται το μυστήριο της Βαπτίσεως.
Η εκκλησία-βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας είναι πλησιέστερη προς τη Βασιλική του Μουσείου των Φιλίππων, εντείνοντας σ? αυτό και ο διάκοσμος με βιτρώ στα παράθυρα.

Βιβλιογραφία:

1.Απόστολος Παύλος και Φίλιπποι: Το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, 1994, Αναπτυξιακή Καβάλας, σελ.50-68


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.