02/12/2007
Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου
Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. «Αθηνά»
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
|
|
Το κτίριο, που στεγάζει σήμερα το Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου χτίστηκε το 1907 και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προ-βιομηχανικά κτίρια της πόλης . Ωστόσο, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ?90, λειτούργησε ως χώρος πολλαπλών χρήσεων για να εξυπηρετήσει τις επαγγελματικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής. Οι επιμέρους χώροι του, λοιπόν, χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκη δημητριακών, τυροκομείο, χώρος επεξεργασίας και παραγωγής μεταξιού, ενώ κατάλληλα διαμορφωμένος ήταν και ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου, όπου υπήρχε ένα κτίσμα που λειτουργούσε ως καφενείο ή χώρος αναμονής όσων έφερναν τα προϊόντα τους.
Το 1996 ο Δήμος Διδυμοτείχου αγόρασε το κτίριο και με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας άρχισαν οι προσπάθειες μετατροπής του σε ένα μουσείο με περιεχόμενο που αφορά στη «στρατιωτική» ιστορία της Θράκης, αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα.
Στους τρεις ορόφους του μουσείου εκτίθεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει ιστορικά-στρατιωτικά κειμήλια, οπλισμό, στολές διαφόρων εποχών, μετάλλια και παράσημα, σημαίες, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες, χάρτες και προβολές που σχετίζονται με την ιστορία του Ελληνικού στρατού και της σύγχρονης Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, στο ισόγειο του Μουσείου προβάλλονται βίντεο σχετικά με την πορεία του ελληνισμού τους δύο τελευταίους αιώνες, μια μεγάλη και αξιόλογη συλλογή μεταλλίων και παρασήμων του ελληνικού στρατού, φωτογραφίες πεσόντων στρατιωτών και αξιωματικών από το νομό Έβρου, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δράση των κατοίκων στην ιστορική Θράκη σε περιόδους πολέμων και σε ειρηνευτικές αποστολές, καθώς επίσης και των μνημείων που υπάρχουν στο νομό Έβρου.
Ο δεύτερος όροφος περιγράφει την πορεία των ελληνικών αγώνων από το 1821 μέχρι σήμερα. Εκτίθεται οπλισμός και στολές των πολεμιστών, χάρτες και κείμενα, λάβαρα της Επανάστασης του 1821, του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών Πολέμων, του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής, του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στολές και οπλισμός των Ελλήνων της σύγχρονης περιόδου που λαμβάνουν μέρος στις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στον τελευταίο όροφο του μουσείου εκτίθενται δύο οπλοπολυβόλα, το ένα εκ των οποίων είναι από τα πλέον σπάνια που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτός ο τελευταίος όροφος διατίθεται, επίσης, για περιοδικές εκθέσεις.
|