Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 24 Ιουλίου 2024
Πολιτισμός Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογία
Αρχιτεκτονική
Ιστορία
Μουσεία
Μυθολογία
Θρησκεία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα
Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα
Πηγές
Προσωπικότητες
Σπήλαια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Μύκης
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Τυχερού
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

15/11/2006
Ξανθιώτικο καρναβάλι


Δίνονται στοιχεία για το Καρναβάλι της Ξάνθης, ένα ιδιαίτερα δημοφιλή θεσμό που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια.

διαβάστε αναλυτικά

28/02/2007
Μπάμπω


Γιορτή γονιμική, ευετηριακή και αμιγώς γυναικεία ,όπου τιμάται η Μπάμπω, η μαμή του χωριού. Τελείται στην αρχή του νέου χρόνου στις 8 Γενάρη και συμπίπτει με την περίοδο του μετα-δωδεκαήμερου, που είναι και περίοδος καρναβαλική στη Β. Ελλάδα καθώς οδηγεί σε μεταμφιέσεις και ελευθεριότητες που γίνονται αποδεκτές απ΄όλη την τοπική κοινωνία με την προσδοκία μιας ευτυχισμένης και τυχερής χρονιάς. Τελείται με μικρές παραλλαγές στη Ροδόπη στα χωριά: Ξυλαγανή, Προσκυνητές, Στρύμη, Διώνη, Κρωβύλη, Σάππες, Ίμερος, Φανάρι, Ροδίτης. Νομός Ξάνθης:Νέα Κεσσάνη, Μάγγανα, στον Ν.Δράμας στην Καλή Βρύση και στον Βώλακα.

διαβάστε αναλυτικά

28/02/2007
Τζαμάλα


Έθιμο της Αν.Θράκης. Τελείται τέλη Οκτωβρίου στην Νέα Ανδριανή Ν.Ροδόπης. Τελετουργικό αγροτικό, ευετηριακό έθιμο της σποράς και της καλής σοδειάς με δραματοποιημένη δράση. Στην Σταυρούπολη της Ξάνθης τελείται με παραλλαγές τις αποκριές. Παλαιότερα το έθιμο γινόταν με παραλαγγές και στα Βρυσικά Διδυμοτείχου, Ν.Εβρου.

διαβάστε αναλυτικά

5/10/2006
Καρναβάλι Ξάνθης


Η πόλη της Ξάνθης ξεφαντώνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς Πρόκειται για την μεγαλύτερη καρναβαλική παρέλαση της Β. Ελλάδος Πλήθος αρμάτων και μεταμφιεσμένων δημιουργούν ένα γιορταστικό κλίμα για μικρούς και μεγάλους .

διαβάστε αναλυτικά

28/02/2007
Γιορτές της παλιάς πόλης


Ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι την περίοδο που η πόλη αποχαιρετά το καλοκαίρι και καλωσορίζει το Φθινόπωρο .Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η πόλη γιορτάζει προσφέροντας ευκαιρίες για ενημέρωση ,διασκέδαση και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

διαβάστε αναλυτικά

5/10/2006
Γιορτές του Νέστου


Η γιορτή του Νέστου. Τον Αύγουστο ένα δυναμικό παρόν των νέων κάθε ηλικίας με πλήθος οικολογικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στις όχθες του πανέμορφου ποταμού.

διαβάστε αναλυτικά

14/2/2006
Μπάμπω


Γιορτή γονιμική , ευετηριακή και αμιγώς γυναικεία ,όπου τιμάται η Μπάμπω, η μαμή του χωριού .Τελείται στην αρχή του νέου χρόνου στις ,8 Γενάρη και συμπίπτει με την περίοδο του μετα -δωδεκαήμερου ,που είναι και περίοδος καρναβαλική στη Β. Ελλάδα καθώς οδηγεί σε μεταμφιέσεις και ελευθεριότητες που γίνονται αποδεκτές απ ΄όλη την τοπική κοινωνία με την προσδοκία μιας ευτυχισμένης και τυχερής χρονιάς. . Τελείται με μικρές παραλλαγές στη Ροδόπη στα χωριά : Ξυλαγανή , Προσκυνητές , Στρύμη , Διώνη , Κρωβύλη, Σάππες , Ίμερος ,Φανάρι ,Ροδίτης . Νομός Ξάνθης : Νέα Κεσσάνη , Μάγγανα ,στον Ν.Δράμας στην Καλή Βρύση και στον Βώλακα

διαβάστε αναλυτικά

3/11/2006
Εντερλές -HEDERELLEZ


Πανάρχαια γονιμική γιορτή ,για το καλωσόρισμα της άνοιξης τελείται από τους μουσουλμάνους της Θράκης κυρίως από τους Πομάκους και τους ΡΟΜ στις 6 Μαίου .Το συναντούμε με διάφορες παραλλαγές σ όλα τα χωριά του ορεινού όγκου της Ροδόπης και στους ΡΟΜ περιοχής Αναχώματος και Αλάν Κογιου Κομοτηνής

διαβάστε αναλυτικά

21/10/2007
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ


Κάθε χρόνο από το 1980 (πλην του 1986, που έγινε το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) οργανώνει στα λιβάδια του Περτουλίου Τρικάλων το ετήσιο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.

διαβάστε αναλυτικά