Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 18 Ιουνίου 2024
Πολιτισμός Προσωπικότητες Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογία
Αρχιτεκτονική
Ιστορία
Μουσεία
Μυθολογία
Θρησκεία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα
Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα
Πηγές
Προσωπικότητες
Σπήλαια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Δράμας
Προσωπικότητες: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

02/12/2007
Ανακρέων


Ο Ανακρέων, μαζί με την Σαπφώ και τον Αλκαίο αποτελούν τη μελική τριάδα των ποιητών που εκφράζουν τα απόκρυφα συναισθήματα του ατόμου. Η ποίηση του, κυρίως ψυχαγωγική, προκαλούσε το θαυμασμό στα πολυτελή συμπόσια των πνευματικά καλλιεργημένων αρχόντων και σύντομα το ποιητικό του έργο δημιούργησε σχολή. Οι μεταγενέστεροι τον μιμούνται, συνθέτοντας «ανακρεόντεια» τραγούδια, ενώ στους μέσους χρόνους ήταν δημοφιλής σε κοσμικούς και εκκλησιαστικούς ποιητές, οι οποίοι επίσης, μιμούνται τα ποιήματά του.

διαβάστε αναλυτικά

02/12/2007
Ανάξαρχος


Ο Ανάξαρχος, ο οποίος έζησε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. (περίπου 380-320 π.Χ.), ανήκει στη σχολή των Αβδήρων και η φιλοσοφία του απηχεί ιδέες του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα. Υπήρξε προσωπικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο ακολούθησε στη μεγάλη εκστρατεία του για την κατάκτηση της Ασίας. Το πάθος του για τη ζωή και η ευχαρίστηση που λάμβανε για το καθετί ήταν τα γνωρίσματα που τον χαρακτήριζαν σαν προσωπικότητα. Γενικός κανόνας στη ζωή του ήταν το «ευδαιμόνως ζην», δηλαδή ο ατάραχος και χωρίς πάθη βίος, εξαιτίας του οποίου απέκτησε την ονομασία «Ευδαιμονικός».

διαβάστε αναλυτικά

02/12/2007
Ασκάνιος


Ο Ασκάνιος ήταν ένας άγνωστος Αβδηρίτης φιλόσοφος μαθητής του Πύρρωνα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Διογένη, είναι αυτός που παραδίδει στοιχεία για τη ζωή και τη φιλοσοφία του Πύρρωνα.

διαβάστε αναλυτικά

02/12/2007
Βίων


Ο Βίων ο Αβδηρίτης έζησε στα τέλη του 5ου-αρχές 4ου αιώνα π.Χ. (περ. 430 -370 π.Χ.). Υπήρξε αστρολόγος, μετεωρολόγος, μαθηματικός και φιλόσοφος, μαθητής του Δημόκριτου.

διαβάστε αναλυτικά

02/12/2007
Δημόκριτος


Ο Δημόκριτος γεννήθηκε το 460 π.Χ. στα Άβδηρα της Θράκης. Υπήρξε μαζί με τον Λεύκιππο, ιδρυτής της ατομικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία, τα έσχατα δομικά στοιχεία των όντων, δηλαδή τα απειροελάχιστα σωματίδια της ύλης, ονομάζονται άτομα και είναι αιώνια, αμετάβλητα, αγέννητα και άφθαρτα, ομογενή και άτμητα, αλλά και ποιοτικά όμοια. Αναφέρεται ότι συνέγραψε πολλές δεκάδες πραγματείες, από οι οποίες σήμερα σώζονται αποσπασματικά ή με σύντομες αναφορές σε έργα μεταγενέστερων συγγραφέων (π.χ. Διογένης Λαέρτιος).

διαβάστε αναλυτικά

02/12/2007
Διοκλείδης


Ο Διοκλείδης έζησε περίπου στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Ήταν μηχανικός από τα Άβδηρα, ο οποίος επινόησε πολλές πολιορκητικές μηχανές.

διαβάστε αναλυτικά

02/12/2007
Εκαταίος


O Εκαταίος ο Αβδηρίτης έζησε περίπου στα 340-280 π.Χ. Οι πηγές τον αναφέρουν σαν φιλόσοφο, περιηγητή και ιστοριογράφο, ενώ λέγεται πως υπήρξε μαθητής του σκεπτικού Πύρρωνα.

διαβάστε αναλυτικά

02/12/2007
Λεύκιππος


Ο Λεύκιππος είναι ιδρυτής της ατομικής θεωρίας, την οποία επεξεργάστηκε και ανέπτυξε στη συνέχεια ο μαθητής του Δημόκριτος. Ως έργα του αναφέρονται ο «Mέγας διάκοσμος», όπου εξέθετε την φυσική του θεωρία και η γνωσιολογική πραγματεία «Περί νού».

διαβάστε αναλυτικά

02/12/2007
Νικαίνετος


Ο Νικαίνετος γεννήθηκε στα Άβδηρα κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., αλλά αργότερα εγκαταστάθηκε στη Σάμο. Υπήρξε επικός ποιητής και επιγραμματοποιός της αρχαιότητας, ο οποίος έγραψε τόσο επικά όσο και μελικά ποιήματα.

διαβάστε αναλυτικά

02/12/2007
Πρωταγόρας


Ο Πρωταγόρας από τα Άβδηρα, έζησε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και ήταν σύγχρονος του Δημόκριτου. Υπήρξε στοχαστής, παιδαγωγός, ρήτορας, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας και κορυφαίος εκπρόσωπος της Σοφιστικής.

διαβάστε αναλυτικά