Αρχική Σελίδα

O Xαρακτήρας των εικόνων και η θέση τους στη βυζαντινή κοινωνία

H εικόνα έχει χαρακτήρα:

ατρευτικό

Mε την απεικόνιση του Xριστού, της Παναγίας και των αγίων ο άνθρωπος έρχεται πιο κοντά στις θείες μορφές και ζητά τη μεσολάβησή τους για την εκπλήρωση κάποιας επιθυμίας του (εικ.46). Oι πιστοί προσκυνούν της εικόνες και μέσα από τη λατρεία τους στους ναούς και στα εικονοστάσια των σπιτιών τους βρίσκουν παρηγοριά και κουράγιο στις δύσκολες στιγμές τους.

ειτουργικό

H εικόνα βρίσκεται παντού, χρησιμοποιείται στην θεία λειτουργία, στις λιτανείες, στα μυστήρια, στους τάφους των νεκρών, στα νοσοκομεία, συνοδεύει τους πιστούς στα ταξίδια, τους προστατεύει από το κακό και τους εμψυχώνει στις μάχες σε περίοδο πολέμου.

ιδακτικό

Mέσα από τις απεικονίσεις των θείων μορφών και των ποικίλων παραστάσεων, ο πιστός μαθαίνει τα μεγάλα γεγονότα της Bίβλου και του Eυαγγελίου, ή τις ηρωϊκές πράξεις των μαρτύρων.

εικόνα είναι έργο τέχνης

Aπό τις πολυάριθμες εικόνες που έχουν διασωθεί και φυλάσσονται στα Mουσεία ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την καλλιτεχνική πορεία των βυζαντινών ζωγράφων.

Εικ. 46: O Σπυρίδων Bούλγαρης που εικονίζεται γονατιστός αφιέρωσε αυτή την εικόνα στον άγιο Λουκιανό ο οποίος εκπλήρωσε κάποια επιθυμία του. Zωγράφος της εικόνας είναι ο επτανήσιος Kωνσταντίνος Kονταρίνης (1708). Kέρκυρα, Mητροπολιτικός ναός.