Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Συγκεντρωτικοί κατάλογοι  
Αρχική σελίδα  Περιβάλλον  Εύρεση ανά γεωγραφική περιοχή:    Αναζήτηση
Γενική Περιγραφή Νομός, Δήμος
Αρχεία

ΘEΣH:

Με τη γενική ονομασία "Λειβαδίτης" υπονοείται εδώ μια ευρεία ορεινή περιοχή που αλλιώς θα μπορούσε να ονομασθεί ορεινό συγκρότημα της Χαϊντούς και βρίσκεται βόρεια της κοιλάδας του Νέστου. Αρχίζει πάνω από το χωριό Δαφνώνας, βόρεια της Σταυρούπολης, περιλαμβάνει τα χωριά Καρυόφυτο και Καλλιθέα, ενώ έχει σαν κέντρο το χωριό Λειβαδίτης, με γεωγραφικό πλάτος 41ο 18΄ και γεωγραφικό μήκος 24ο 45΄. Ανατολικά φθάνει έως το χωριό Ρεύμα και Δημάριο. Δυτικά φθάνει έως τα σύνορα των νομών Δράμας - Ξάνθης. Περιλαμβάνει το δάσος Χαϊντούς, τα υψώματα Κούλα και Γυφτόκαστρο, τις τοποθεσίες "Γέφυρα Λεωνίδα", Ερύμανθος, κ.α. Το ορεινό αυτό συγκρότημα αποτελεί το νότιο τμήμα του όρους Κούλα (το βόρειο βρίσκεται μέσα στο βουλγαρικό έδαφος), που και αυτό με τη σειρά του είναι ένα από τα πολλά όρη που σχηματίζουν την οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης. Η οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης εκ λάθους χαρακτηρίζεται ως Δυτική, αφού η Δυτική Ροδόπη βρίσκεται ολόκληρη μέσα στο βουλγαρικό έδαφος.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Ορεινή με έντονο ανάγλυφο περιοχή. Περισσότερο απότομη η περιοχή με υψόμετρο λιγότερο από 1000 μέτρα, όπου πολλά ρέματα με γρήγορη ροή ρέουν προς τον Νέστο ποταμό. Η δυτική περιοχή με υψόμετρο > 1000 μέτρα είναι η πιο ομαλή. Σταδιακά και προς ανατολικά και βορειοανατολικά η μορφολογία γίνεται πιο απότομη με ψηλότερες κορυφές κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Η ψηλότερη και η ανατολικότερη κορυφή του συγκροτήματος είναι το Γυφτόκαστρο (1827 μ.), πάνω ακριβώς στη μεθόριο με τη Βουλγαρία. Άλλες σημαντικές κορυφές είναι η Τσίχλα (1745 μ.), η Ανώνυμη (1525) και ο Δρυμός, πρώην Χαϊντού, (1603 μ.). Όλες βρίσκονται πάνω σε μια κορυφογραμμή, με κατεύθυνση από Β.A. προς Ν.Δ. Μια άλλη κορυφή είναι ο Ερύμανθος, πρώην Αντάλοφος (1569 μ.) που βρίσκεται Β.Δ. του Δρυμού. Οι πλαγιές αυτού του συγκροτήματος κατέρχονται νότια μέχρι το δρόμο Γέρακα- Σταυρούπολης- Ιωνικού. Δυτικά πέφτουν προς το Αρκουδόρεμα της Δράμας, και ανατολικά προς την κοιλάδα του Εχίνου.

Στα χαμηλότερα μέρη υπάρχουν μερικά ημιορεινά χωριά, όπως η Καλλιθέα, το Καρυόφυτο, το Μαργαρίτη, η Θεοτόκος, κλπ., ενώ ψηλότερα είναι χτισμένο το μόνο πραγματικά ορεινό χωριό της περιοχής, ο Λειβαδίτης.