Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Συγκεντρωτικοί κατάλογοι  
Αρχική σελίδα  Περιβάλλον  Εύρεση ανά γεωγραφική περιοχή:    Αναζήτηση
Γενική Περιγραφή Νομός, Δήμος
Αρχεία

Η λίμνη Ισμαρίδα ή Μητρικού βρίσκεται στα Νότια του νομού Ροδόπης, Ανατολικά της λίμνης Βιστονίδας και σε απόσταση 3 χλμ. από τη θάλασσα, συγκεκριμένα από τον όρμο Ανοικτό. Καταλαμβάνει έκταση 2.3 τετραγ. χιλιομέτρων περίπου. Το μέγιστο βάθος της είναι 1.5 μ. και το μέσο βάθος 1 μ. Μεγάλο μέρος της λίμνης καλύπτεται από νούφαρα (Nymphaea alba) και τριβολοκρατέλες (Trapa natans), ενώ τοπικά επιπλέει η φακή του νερού (Lemna minor). Στο Βορειοανατολικό μέρος απλώνονται εκτεταμένοι καλαμώνες.

Η λίμνη τροφοδοτείται βασικά από δύο ποταμούς: το Βοσβόζη ή Μπόσπο και εν μέρει από το Φιλιούρη ή Φυλίρι. Ο πρώτος εκβάλλει στη Βόρεια πλευρά της λίμνης, ενώ ο δεύτερος, αφού διασχίσει το Νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Ροδόπης, εκβάλλει Νότια της λίμνης στο Θρακικό πέλαγος, ενώ σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, μπορεί ύδατα του να εισρέουν και στη λίμνη. Ο ποταμός Βοσβόζης πηγάζει από τα υψώματα Βόρεια της Κομοτηνής (πρόποδες Παπίκιου όρους και πρόποδες περιοχής Νυμφαίας), ενώ ο Φιλιούρης από τους πρόποδες των ορέων Βόρεια των Σαπών (περιοχή Ν. Σάντας, Φιλύρας, ύψωμα Άρης κ.ά.). Σήμερα και οι δύο ποταμοί είναι σημαντικά υποβαθμισμένοι σε σχέση με το παρελθόν, τουλάχιστον όσον αφορά την ποσότητα των υδάτων τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Θέρους, οπότε και διακόπτεται η συνέχεια της ροής τους. Ο ποταμός Βοσβόζης δέχεται επίσης λύματα από την πόλη της Κομοτηνής. Στις εκβολές του ποταμού Βοσβόζη, έχει αναπτυχθεί δενδρώδης βλάστηση από σκλήθρα, ιτιές και λεύκες. εκεί όπου εκβάλλει ο Φιλιούρης επικρατούν τα αρμυρίκια.

Νότια και Δυτικά της λίμνης Ισμαρίδας βρίσκονται μια σειρά λιμνοθάλασσες εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, οι μεγαλύτερες των οποίων είναι οι: Έλος, Πτελέα, Αλυκή (Μέση), Καρατζά (Αρωγή) και Ξηρολίμνη.

Οι υγροβιότοποι: λιμνοθάλασσες Κεραμωτής, Δέλτα Νέστου, οι παράλιες περιοχές Εράσμιου - Μαγγάνων - Μυρωδάτου - Αβδήρων - Μάνδρας, οι λιμνοθάλασσες Λάφρη και Λαφρούδα, η λίμνη Βιστονίδα, οι λιμνοθάλασσες Ξηρολίμνη - Καρατζά (Αρωγή) - Αλυκή (Μέση) - Πτελέα - Έλος, μαζί με τη λίμνη Ισμαρίδα (Μητρικού) και τις εκβολές του ποταμού Φιλιούρη αποτελούν ένα σύνολο αλληλοεξαρτώμενων υγροτόπων με τέτοια πλούσια χλωρίδα και πανίδα που τους αναδεικνύει σε Διεθνούς Σημασίας βιότοπους.