Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Συγκεντρωτικοί κατάλογοι  
Αρχική σελίδα  Περιβάλλον  Εύρεση ανά γεωγραφική περιοχή:    Αναζήτηση
Μελισσοκομία Αλιεία - Ιχθυοτροφεία - Αλυκές Κυνήγι - Ψάρεμα
Αρχεία

Η αλιεία στο δέλτα Έβρου είναι μία συμβατή με το οικοσύστημα δραστηριότητα, αρκεί να ασκείται ορθολογικά και με την προϋπόθεση της συνετής διαχείρισης του οικοσυστήματος.

Κατά τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε μείωση σε ποσότητα αλλά και ποικιλία ψαριών (όπως τσιπούρες, λαβράκια, ακρανιοί, κέφαλοι, καλκάνια, γαρίδες) σε ανησυχητικό βαθμό.

Η ρύπανση, η αλλοίωση του υδρολογικού καθεστώτος, αλλά και η υπεραλίευση, είναι οι κύριες αιτίες της υποβάθμισης αυτής.

Με την αλιεία στο δέλτα ασχολούνται κάτοικοι των περιοχών Αλεξανδρούπολης, `Ανθειας, Λουτρού και Φερών.

Οι επαγγελματίες αλιείς έχουν συστήσει τον αλιευτικό συνεταιρισμό παράκτιων αλιέων ``Ο ΈΒΡΟΣ`` ο οποίος εκμεταλλεύεται και το μοναδικό ιχθυοτροφείο στη λιμνοθάλασσα Μονολίμνη (Παλούκια).Η έκταση της λιμνοθάλασσας είναι 1.800 στρ. και η παραγωγή αποτελείται από χέλια, νιάκια (αυγομένα κεφάλια), κεφάλους, χειμάρες, μυξινάρια, τσιπούρες σε μικρές ποσότητες, λαυράκια β`κατηγορίας, σπόρους, σκουμπριά, αθερίνα, γλωσσάκια β`κατηγορίας, κουτσομούρες.

Άλλη περιοχή όπου ασκείται η αλιεία είναι η ευθυγράμμιση.

Το ιχθυοτροφείο της λιμνοθάλασσας Δράνα δεν λειτουργεί.

Γίνονται προσπάθειας επαναλειτουργίας του.

Οι τρόποι αλιείας στην ευρύτερη περιοχή του δέλτα είναι τα δίχτυα, τα παραγάδια, οι βολκοί, τα καλαμωτά και οι ιχθυοπαγίδες στο ιχθυοτροφείο κοντά στα στόμια σόδευσής του.

Σε κανάλι το οποίο αποτελούσε παλιά εκβολή του Δυτικού Βραχίονα του ποταμού Έβρου διεξάγεται μικρής δυναμικότητας καλλιέργεια μυδιών από τον συνεταιρισμό οστρακοαλιέων ``ΟΙ ΔΥΤΕΣ``.

Επίσης στη τοποθεσία Μαυρότοπος στη δυτική περιοχή του δέλτα λειτουργεί από ιδιώτη μονάδα εντατικής καλλιέργειας θαλάσσιας γαρίδας.