Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Συγκεντρωτικοί κατάλογοι  
Αρχική σελίδα  Περιβάλλον  Εύρεση ανά γεωγραφική περιοχή:    Αναζήτηση
Πρωτογενής τομέας Γεωργικές καλλιέργειες Κτηνοτροφία - Βόσκηση
Αρχεία

Στη γεωργία κυριαρχεί η μικρή ιδιοκτησία η οποία, ως προς τη χρήση, αυξάνεται με διάφορες ενοικιαζόμενες εκτάσεις, συνήθως, όμως, κατά άτυπο τρόπο, που παρεμποδίζει πολυετείς καλλιέργειες και σημαντικές βελτιώσεις των εδαφών.

Με βάση τα στοιχεία από την άσκηση της γεωργίας, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

- η έκταση των αρδεύσεων είναι συνάρτηση της θέσεως των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς τον ποταμό Έβρο, κατά κύριο λόγο, και δευτερευόντως εξαρτάται από τους "τυπικούς" υδατικούς πόρους, κυρίως χείμαρρους που χύνονται στον ποταμό Έβρο.

- οι αρδεύσεις πλην των κηπευτικών κατευθύνονται στην κύρια καλλιέργεια της περιοχής, τις αροτραίες καλλιέργειες.

- οι αγραναπαύσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες, πράγμα που συνεπάγεται μια ολοκληρωμένη διαδικασία εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις τεχνικές καλλιέργειες, και τέλος

- όλοι οι ΟΤΑ παρουσιάζουν μια ποικιλία καλλιεργειών, παρά την κυριαρχία σ'αυτές των αροτραίων καλλιεργειών.

-υπάρχει συνεχή πίεση από όλους τους ΟΤΑ, για αναδασμό της γης. Στην περιοχή όπου έγινε αυτό (π.χ. Κορνοφωλιά) καταστράφηκε ολοκληρωτικά όλη η φυσική βλάστηση ανάμεσα στα χωράφια και η οικολογική αξία της περιοχής υποβαθμίστηκε άμεσα. Το 1997, σχεδιάζεται ο αναδασμός στο αγρόκτημα Σουφλίου.

Στην περιοχή υπάρχουν 6 γεωργικοί συνεταιρισμοί με 2661 μέλη. Από τα μέλη των συνεταιρισμών, ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι νέοι (κάτω των 30 ετών), ενώ η πλειοψηφία είναι ανάμεσα 30 και 50. Το εισόδημα κυμαίνεται σημαντικά από τον έναν συνεταιρισμό στον άλλο, ενώ οι αγροδασικοί συνεταιρισμοί πραγματοποιούν σαφώς μεγαλύτερα εισοδήματα λόγω της εμπλοκής τους σε δασικές εργασίες.