Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Συγκεντρωτικοί κατάλογοι  
Αρχική σελίδα  Περιβάλλον  Εύρεση ανά γεωγραφική περιοχή:    Αναζήτηση
Γενική Περιγραφή Χάρτης
Αρχεία

Η Προστατευόμενη Περιοχή δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης, βρίσκεται στο μέσον του νομού Έβρου και αποτελεί τμήμα της νότιο-ανατολικής απόληξης του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Εντάσσεται στην πεδινή - ημιορεινή ζώνη με υψόμετρο που κυμαίνεται από 10 μέχρι 604 μ. Δυτικά της περιοχής βρίσκεται μια ορεινή ζώνη με ψηλότερες κορυφές τη Σάπκα (1044 μ. ) και το Σίλο (1065 μ.).

Το δάσος της Δαδιάς - Λευκίμμης, χαρακτηρίζεται από μια έντονη εναλλαγή του τοπογραφικού ανάγλυφου, που συνθέτουν η ύπαρξη λόφων και χαμηλών βουνών, οι μικρές κλειστές και ανοικτές κοιλάδες, ο μεγάλος αριθμός μικρών και μεγάλων ρεμάτων και η ποικιλομορφία των εκθέσεων και κλίσεων του εδάφους. Το σύνθετο ανάγλυφο της περιοχής, η έντονη εναλλαγή της μορφής, δομής και σύνθεσης της δασικής βλάστησης, η παρουσία βραχωδών σχηματισμών, μικρών ή μεγάλων διακένων, φυσικών υδάτινων σχηματισμών, φυτοφρακτών και χωραφιών με παραδοσιακές καλλιέργειες, αποτελούν τα βασικά στοιχεία σύνθεσης του τοπίου της περιοχής.

Η Προστατευόμενη Περιοχή αποτελείται από δύο πυρήνες αυστηρής προστασίας (έκτασης 7.200 εκτάρια) και περιφερειακή ζώνη, τα όρια της οποίας ταυτίζονται με τα όρια του δασικού συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου.