Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Συγκεντρωτικοί κατάλογοι  
Αρχική σελίδα  Περιβάλλον  Εύρεση ανά γεωγραφική περιοχή:    Αναζήτηση
Γενικά στοιχεία Σημαντικότεροι βιοτόποι Λιμνοθάλασσες
Αρχεία

Τα αιωνόβια δρυοδάση προσφέρουν καταφύγιο και χώρο για φωλιά σε αρπακτικά πτηνά, όπως ο Σφηκιάρης, το Διπλοσάινο, το Ξεφτέρι. Καλύπτουν τη μεγαλύτερη έκταση των βόρειων πλαγιών του βουνού Σάος μεταξύ 400 και 1100 μ. υψόμετρο.

Οι απόκρημνες βραχώδεις ακτές φιλοξενούν Θαλασσοκόρακες, Βραχοκιρκίνεζα και Βραχοχελίδονα στις πολυάριθμες κοιλότητές τους, όπου τα πτηνά αυτά κατασκευάζουν τις φωλιές τους. Στο νότιο μέρος του νησιού, μεταξύ των ακρωτηρίων Μαλαθρία και Κήπου, η ξηρά καταλήγει στη θάλασσα σε απόκρημνα βράχια.

Οι βραχώδεις εξάρσεις με τα επιβλητικά σχήματα που αναδεικνύονται ψηλές μέσα από την πυκνή βλάστηση των ρεμάτων κρύβουν μικρές ομάδες από Αγριοπερίστερα, φωλιές από Κοράκια και Αρπακτικά πτηνά, όπως ο Σπιζαετός. Τέτοιες εσωτερικές βραχώδεις εξάρσεις υπάρχουν σε πολλές ρεματιές στις απότομες πλαγιές του βουνού και σε όλες τις εκθέσεις.

Οι φυτοφράκτες με πυκνή βλάστηση από άγρια είδη θάμνων περιστοιχίζουν τα χωράφια, τα μποστάνια και τις αγροκατοικίες των χωριών προσφέροντας κρυψώνα και τροφή σε πολλά μικρόπουλα, όπως οι κεφαλάδες (αετομάχους και κοκκινοκεφαλάδες)