Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Αρχική σελίδα  Τουρισμός  Στοιχεία ανά γεωγραφική περιοχή:   
Αρχιτεκτονική Φυσικό περιβάλλον Θερινές διακοπές
Εικόνες

Ο ποταμός Νέστος πηγάζει από το βορειοδυτικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης, που σήμερα ανήκει στη Βουλγαρία και διασχίζει το ελληνικό έδαφος με πολλούς μαιανδρισμούς σε μήκος 130 χλμ. Εκτός από τους παραποτάμους Δεσπάτη, Διαβολόρεμα και Αρκουδόρεμα, περιλαμβάνει τα μεγάλα αρδευτικά δίκτυα, με τάφρους και αυλάκια, στους κάμπους της Σταυρούπολης, Χρυσούπολης και Ξάνθης.

Το Δέλτα του Νέστου είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει 29 χλμ. του ποταμού. Ορίζεται από τα χωριά Γαλάνη και Παράδεισο στα βόρεια ως το Θρακικό Πέλαγος στα νότια. Σε αυτήν την έκταση, λόγω της κλίσεως της ξηράς, έχουν σχηματιστεί μικρές λιμνοθάλασσες με αυξομειούμενο ύψος υδάτων, αμμοθίνες, έλη και αλυκές.

Τα νερά του ποταμού Νέστου στην περιοχή του Δέλτα, έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της κατακράτησης μεγάλων ποσοτήτων νερού για άρδευση των καλλιεργειών στη Βουλγαρίας και των πεδινών εκτάσεων Χρυσούπολης και Ξάνθης, όπως και εξαιτίας του φράγματος Θησαυρού στο νομό Δράμας που επιπλέον αύξησε τα φερτά υλικά που εναποτίθενται στο Δέλτα.

Η περιοχή του Δέλτα, παλαιότερα καλυπτόταν από πυκνά δάση, στο μεγαλύτερο μέρος της. Σήμερα, τα οικοσυστήματα του Δέλτα είναι θλιβερά υπολείμματα του παρελθόντος. Το παραποτάμιο δάσος του Κοτζά - Ορμάν (Μεγάλο δάσος), άλλοτε κυρίαρχο χαρακτηριστικό όλης της περιοχής, κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Η περιοχή αποψιλώθηκε τα μεταπολεμικά χρόνια και δόθηκε στη γεωργία.

Στο Δέλτα του Νέστου συναντούμε 254 είδη πουλιών. Έχουν παρατηρηθεί 7 απειλούμενα είδη παγκοσμίως. Συγκεκριμένα αυτά είναι ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus),η Κοκκινόχηνα (Branta ruficollis),η Βαλτόπαπια (Aythya nyroca), ο Στικταετός (Aquila clanga),ο Βασιλαετός (Aquila heliaca),το Κιρκινέζι (Falco naumanni) και η Λεπτομύτα (Numenius tenuirostris). Δώδεκα είδη πουλιών χαρακτηρίζονται σαν κινδυνεύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο, 70 είδη πτηνών από αυτά που βρίσκονται στο Δέλτα, αναφέρονται στο <<Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας>>, από τα οποία 1 χαρακτηρίζεται ως εκλίπον, 19 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 21 είναι τρωτά και 8 είναι σπάνια. Ογδόντα ένα είδη περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τα πουλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης(79/409).

Το Δέλτα του Νέστου είναι η σημαντικότερη περιοχή στην Ελλάδα για την αναπαραγωγή της Αγκαθοκαλημάνας (Hoplopterus spinosus), ενώ εδώ διασώζεται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός του άγριου Κολχικού Φασιανού (Phasianus colchicus).

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι υγρότοποι του Δέλτα προστατεύονται με τη Σύμβαση Ramsar, ως διεθνούς σημασίας βιότοποι για τα υδρόβια πτηνά.