Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Αρχική σελίδα  Τουρισμός  Στοιχεία ανά γεωγραφική περιοχή:   
Ιστορία Φυσικό περιβάλλον Θερινές διακοπές
Εικόνες

Η Νυμφαία χτίστηκε στη νότια έξοδο της φυσικής διόδου που σχηματίζεται μέσα στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και ενώνει την πεδιάδα της Κομοτηνής με την κοιλάδα του ποταμού ΄Άρδα και σε συνέχεια με αυτήν της Φιλιππούπολης. Η περιοχή γενικά που συμβατικά ονομάζεται εδώ "Νυμφαία", περιλαμβάνει όλο το βόρειο, ορεινό τμήμα του νομού Ροδόπης, εκτός του όρους Παπίκιο. Σε αυτήν ανήκουν τα χωριά Νυμφαία, Καρυδιά, Πάνδροσος, Πάτερμα, Άνω και Κάτω Δροσινή, Σαρακηνή, Κάρδαμος, Κύμη, Σμιγάδα, Οργάνη, Μυρτίσκη, Εσοχή κ.ά.

Ο χείμαρρος Πάτερμος, ο ποταμός Φιλιούρης και ο ποταμός Βοσβόζης πηγάζουν από την περιοχή και τη διασχίζουν, κατευθυνόμενοι προς την πεδιάδα και το Θρακικό Πέλαγος.

Το τοπίο είναι γενικά ημιορεινό. Στους λόφους, αμέσως βόρεια της Κομοτηνής, παρατηρούμε θάμνους με βασικότερο το Πουρνάρι και διάφορα άλλα είδη της μεσογειακής μακίας. Ανάμεσα στους θαμνότοπους, σε πολλά σημεία , υπάρχουν χέρσες εκτάσεις που χρησιμεύουν ως χωράφια ή βοσκολίβαδα.

Στις πλαγιές των βουνών, σε υψόμετρο από 300 μ. μέχρι 800 μ. περίπου, κυριαρχούν σε καλή κατάσταση τα δάση των φυλλοβόλων δρυών, ανάμεσα στα οποία αναπτύσσονται χέρσες εκτάσεις, χωράφια ή βοσκότοποι.

Στην ανώτερη περιοχή, πάνω από τα 800 μ., υπάρχουν τα δάση της Ανατολικής Οξιάς (Fagus moesiαca) που διακόπτονται από ξέφωτα και βοσκολίβαδα.

Περισσότερο σημαντική για τα μεγάλα θηλαστικά είναι η περιοχή σε υψόμετρο πάνω από 300 μ. όπου, αν και δεν υπάρχει καθεστώς προστασίας, η ανθρώπινη επέμβαση δεν είναι πολύ έντονη.

Συναντούμε, κυρίως στην κοιλάδα του ποταμού Φιλιούρη, 146 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία πολλά είναι απειλούμενα σε παγκόσμιο ή εθνικό επίπεδο. Στην ποικιλία των ειδών που απαντούν εδώ, συμβάλλει και η γειτνίαση της περιοχής με τα βουνά του Έβρου.

Από αυτά τα είδη πτηνών, 2 είναι απειλούμενα παγκοσμίως, ο Βασιλαετός (Aquila heliacα) και το Κιρκινέζι (Falco naumanni), και 6 χαρακτηρίζονται σαν κινδυνεύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, 21 είδη περιλαμβάνονται στο <<Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας>>, από τα οποία 5 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 8 είναι τρωτά και 5 είναι σπάνια. Τριάντα εφτά είδη περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τα πουλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (79/ 409).