Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Αρχική σελίδα  Τουρισμός  Στοιχεία ανά γεωγραφική περιοχή:   
Ιστορία Φυσικό περιβάλλον Θερινές διακοπές
Εικόνες

Η λίμνη Ισμαρίδα ή Μητρικού βρίσκεται στα νότια του νομού Ροδόπης, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Το μέσο βάθος της είναι 1 μέτρο. Μεγάλο μέρος της καλύπτεται από Νούφαρα (Nymphaea alba) και Τριβολοκρατέλες (Trapa natans), ενώ κατά τόπους επιπλέει η Φακή του νερού (Lemna minor). Στο βορειοανατολικό μέρος της λίμνης απλώνονται εκτεταμένοι Καλαμώνες.

Η λίμνη τροφοδοτείται από δύο ποταμούς, το Βοσβόζη και τον Φιλιούρη, των οποίων τα ύδατα σήμερα έχουν μειωθεί σημαντικά. Στις εκβολές του ποταμού Βοσβόζη φυτρώνουν Σκλήθρα, Ιτιές και Λεύκες. Εκεί όπου εκβάλλει ο Φιλιούρης επικρατούν τα Αρμυρίκια.

Νοτιοδυτικά της λίμνης Ισμαρίδας βρίσκονται μια σειρά από λιμνοθάλασσες εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, οι μεγαλύτερες των οποίων είναι το Έλος, η Πτελέα, η Αλυκή ή Μέση, η Καρατζά ή Αρωγή και η Ξηρολίμνη.

Συναντούμε 208 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία πολλά είναι απειλούμενα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί 6 είδη απειλούμενα παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, αυτά είναι ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), η Νανόχηνα (Anser erythropus), η Βαλτόπαπια (Aythya nyroca), το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala), ο Στικταετός (Aquila clanga), το Κιρκινέζι (Falco naumanni) ενώ 10 χαρακτηρίζονται σαν κινδυνεύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, 56 είδη πτηνών περιλαμβάνονται στο "Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας", από τα οποία 18 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 17 είναι τρωτά και 4 είναι σπάνια. Εξήντα έξι είδη περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τα πουλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (79/ 409).

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο υγρότοπος της λίμνης Ισμαρίδας προστατεύεται με τη Σύμβαση Ramsar, ως διεθνούς σημασίας βιότοπος για τα πτηνά.