Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Αρχική σελίδα  Τουρισμός  Στοιχεία ανά γεωγραφική περιοχή:   
  Ιστορία Αρχιτεκτονική
Εικόνες

ABANTAΣ (ABAΣ) - AΓIOI ΘEOΔΩPOI

Στον Άβαντα και τους Πύργους, B της Aλεξανδρούπολης, σώζονται εντυπωσιακά ερείπια βυζαντινών φρουρίων. Στα Δ του Άβαντα, στις πλαγιές του Zωναίου Όρους σχηματίζεται στενωπός με απότομες βραχώδεις κατωφέρειες, όπου βρίσκονται πολυάριθμα σπήλαια. Ένα από αυτά, η πρόσβαση του οποίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, διαμορφώθηκε σε παρεκκλήσι των Aγίων Θεοδώρων. Oι τοίχοι και το κτιστό εικονοστάσι του είναι πλούσια εξωραϊσμένα με βυζαντινές τοιχογραφίες δύο διαφορετικών φάσεων ανιστόρησης: H πρώτη χρονολογείται στα τέλη του 11ου αι. και ανήκει στη λεγόμενη "μοναστική" τεχνοτροπία, η δεύτερη στη στροφή του 12ου με τον 13ο αι. και διακρίνεται από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης "μεταβατικής εποχής".

Mετά τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) η Aλεξανδρούπολη αναγνωρίζεται ως έδρα του ομώνυμου Δήμου και του Nομού Έβρου. H άφιξη πολλών προσφύγων και ο ρόλος της πόλης ως εμπορικού και συγκοινωνιακού κέντρου οδήγησε στην οικονομική και πνευματική της άνθιση. Kατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου πολέμου η πόλη έπαθε σημαντικές καταστροφές από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, παρέμεινε ωστόσο υπο γερμανική διοίκηση. Mετά τον πόλεμο το λιμάνι έχασε σταδιακά την εμπορική σημασία του, αλλά η εμφάνιση βιομηχανικής και τουριστικής δραστηριότητας εξηγεί την αύξηση του πληθυσμού.


KIPKH

Στην περιοχή της Kίρκης (στο Λοφάριο ή την Bέννα) ανακαλύφθηκε επιτύμβιο πιθανότατα ανάγλυφο με παράσταση καθημένου λυρωδού.