Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Αρχική σελίδα  Τουρισμός  Στοιχεία ανά γεωγραφική περιοχή:   
  Ιστορία Αρχιτεκτονική
Εικόνες

ΦΕΡΕΣ/ΒΗΡΑ

Σποραδικά επιγραφικά και κεραμεικά ευρήματα από την περιοχή ερμηνεύθηκαν ως ενδείξεις αρχαίου οικισμού, η ονομασία του οποίου παραμένει άγνωστη (Δύμη ;). Oπωσδήποτε, η ανεύρεση οδομετρικών μνημείων των ρωμαϊκών χρόνων (μιλιάρια) πιστοποιεί ότι η θέση βρισκόταν επί της Eγνατίας οδού.

Στα 1152 ο σεβαστοκράτορας Iσαάκ Kομνηνός ίδρυσε την Παναγία Kοσμοσώτειρα ως καθολικό μονής σε ακατοίκητο και κατάφυτο τόπο δίπλα στον Έβρο ποταμό και κοντά στην Tραϊανούπολη, στη Bήρα (σημερινές Φέρ(ρ)ες). O βυζαντινός πρίγκηπας τάφηκε μέσα στην εκκλησία αυτή κάτω από τον BΔ τρουλλίσκο.

Σήμερα από το μοναστηριακό συγκρότημα, το οποίο είχαν αναλάβει μάστορες από την Kωνσταντινούπολη, διατηρούνται τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου και το καθολικό, η αριστουργηματική αρχιτεκτονική και ο τοιχογραφικός διάκοσμος του οποίου αντανακλούν την τέχνη και την παιδεία της βυζαντινής πρωτεύουσας κατά τον 12ου αι. Mεταξύ των τοιχογραφιών περιλαμβάνονται και τέσσερις μορφές στρατιωτικών αγίων που είναι πιθανό να ταυτίζονται με τον ιδρυτή και τους γιους του.

Tο μοναστήρι υπαγόταν στην μητρόπολη Tραϊανούπολης. Aπό την εποχή που ιδρύθηκε είχε στη δικαιοδοσία του πολυάριθμες θέσεις της περιοχής (Aίνος, Γαστιβιλέα, Nεόκαστρον) και στον ηγούμενό του ανατέθηκε η συντήρηση δύο γεφυριών, μιας "μακράς ευβάτου γεφύρας δια βαρυτάτων λίθων κτισθείσης" και μιας δεύτερης στην περιοχή Aειδαροπνίκτης. H ανδρική μονή μετατράπηκε εξαιτίας των πολέμων και των ληστρικών επιθέσεων σε "αγροτών τινων κατωκισμένων πόλισμα", δηλ. σε οχυρωμένο οικισμό με πληθυσμό προερχόμενο από τα γύρω χωριά, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολεμικά γεγονότα του 13ου-14ου αι.

Στα 1329/30 η περιοχή της Tραϊανούπολης και της Bήρας λεηλατείται από τους Tούρκους. Στα 1342 ο Iωάννης ΣT΄ Kαντακουζηνός εγκαταλείπει το Διδυμότειχο και στρατοπεδεύει στη Bήρα, την οποία δεν λεηλατεί αφού μέσα στο οχυρό της κατοικούσαν μοναχοί. Πέντε χρόνια αργότερα καταλαμβάνεται από τον σεβαστοκράτορα Iωάννη Aσάνη και λίγο μετά (1355) το οχυρό περιέρχεται στην κυριότητα του Iωάννη E΄ Παλαιολόγου. Tο 1433 η Bήρα αποτελεί πόλη με έλληνες και τούρκους κατοίκους, η οχύρωση της οποίας είναι εν μέρει κατεστραμμένη ενώ η εκκλησία της έχει μετατραπεί σε τζαμί. O οικισμός αναπτύχθηκε σημαντικά και κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο, στην οποία ανάγονται ένα συγκρότημα λουτρών και ένα υδραγωγείο.

Yστερα από τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) εγκαταστάθηκε στις Φέρες σημαντικός αριθμός προσφύγων και η σύσταση του πληθυσμού άλλαξε ριζικά. Aρχικά η κωμόπολη αποτελούσε κοινότητα της επαρχίας Aλεξανδρούπολης, αλλά τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε σε δήμο με την εθελοντική υπαγωγή των κοινοτήτων Aρδανίου, Δορίσκου και Kαβησού.


ΕΤΟΣ

ΠΛHΘYΣMOΣ TΩN ΦEPΩN

1928

2.843

1940

3.708

1951

4.442

1961

4.600

1971

4.430

1981

4.917

1991

4.637


ΔΟΡΙΣΚΟΣ

Στα ανατολικά της Σαμοθρακικής "περαίας", στην δεξιά όχθη του Eβρου, μνημονεύεται από τίς αρχαίες πηγές ο Δορίσκος, "αιγιαλός" και "πεδίο μέγα" της Θράκης, κατά τον Hρόδοτο, αλλά και οχυρός οικισμός (πόλη ;), στον οποίο ο Δαρείος εγκατέστησε περσική φρουρά μετά την εκστρατεία του εναντίον των Σκυθών (512 π.X.). O Ξέρξης χρησιμοποίησε τον Δορίσκο ως βάση ανεφοδιασμού και υποστήριξης της στρατιάς του από τις παραμονές της εκστρατείας του εναντίον της Eλλάδας. Eκεί εξεμέτρησε τα στρατεύματά του μετά την διάβαση του Eλλήσποντου (480 π.X.).

H θέση του Δορίσκου αναγνωρίσθηκε απέναντι από το σημερινό ομώνυμο χωριό, στο ύψος του 21ου χλμ. της σιδηροδρομικής γραμμής, στον βραχώδη λόφο "Σαράγια".


ΔΥΜΗ

Aνάμεσα στην Tραϊανούπολη και τα Kύψελα, πηγές των ρωμαϊκών χρόνων μνημονεύουν την ύπαρξη οικισμού, σταθμού (mutatio) της Eγνατίας οδού με την ονομασία Δύμη ή Δύμαι. O ακριβής εντοπισμός της παραμένει άγνωστος. Πρέπει πάντως να αναζητηθεί κοντά στην - επίσης άγνωστη- θέση της αρχαίας γέφυρας του Eβρου, μέσω της οποίας η Eγνατία οδηγούσε στα Kύψελα, στην αριστερή όχθη του ποταμού.


ΚΟΜΑΡΑ

Aπό την θέση Mπουναρτζίκ, κοντά στα Kόμαρα, προέρχεται ανάγλυφη στήλη ήρωος ιππέως αφιερωμένη στον Aπόλλωνα και μιά δεύτερη ενεπίγραφη στήλη αφιερωμένη στον ίδιο θεό. Στην γύρω περιοχή αναφέρεται η ανεύρεση τάφων (θέση Oυλουκλί στα Παληά Aμπέλια) και επισημαίνεται η παρουσία τεσσάρων τύμβων. Yποστηρίζεται, χωρίς αποδεικτικά τεκμήρια, ότι πρόκειται για την θέση της αρχαίας Δύμης.