Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 19 Μαρτίου 2024
Περιβάλλον Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ο Ποταμός Νέστος
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Ο Ποταμός Νέστος
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Ο Ποταμός Νέστος
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Φωλιά Πελαργών στα Βαφέικα Ξάνθης
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Περιβάλλον: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

20/05/2009
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Περιβάλλον

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το φυσικό περιβάλλον της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χαρακτηρίζεται από την πλούσια βιοποικιλότητα και το μεγάλο αριθμό σπάνιων ειδών και βιοτόπων. Περιλαμβάνει σημαντικά προστατευόμενα οικοσυστήματα (Δάσος Ελάτης, Δάσος Φρακτού, που είναι και το μοναδικό παρθένο δάσος της χώρας, Δέλτα Νέστου, Λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγους, Δέλτα Έβρου, Δάσος Δαδιάς). Το φυσικό περιβάλλον της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR (εδώ βρίσκονται 4 από τους έντεκα υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας της χώρας) και τις Κοινοτικές πρωτοβουλίες CORINE και ΦΥΣΗ 2000. Το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και η συνακόλουθη ποικιλία κλιματικών συνθηκών έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον.
Στα κεντρικά, στα ημιορεινά και στα πεδινά το κλίμα είναι ηπειρωτικό με αισθητό θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού. Στη νότια παράκτια ζώνη παρατηρείται συνδυασμός μεσογειακού και ηπειρωτικού κλίματος, ενώ στα βόρεια ορεινά ο χειμώνας είναι δριμύς, το ύψος των βροχοπτώσεων υψηλό και οι χιονοπτώσεις συχνές. Οι νησιωτικές περιοχές χαρακτηρίζονται από εύκρατο κλίμα στο μεγαλύτερο μέρος τους με εξαίρεση τις ορεινές περιοχές λόγω υψομέτρου. Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης, το δασικό σύμπλεγμα της Δράμας και το παρόχθιο δάσος του Νέστου, παρά τις σημαντικές συρρικνώσεις που έχουν υποστεί, εξακολουθούν να αποτελούν εξαιρετικής σημασίας φυτοκοινωνίες. Στις περιοχές των Δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου και των λιμνών βρίσκουν πρόσφορο καταφύγιο για αναπαραγωγή, διαχείμαση και διατροφή πλήθος πουλιών, γεγονός ενδεικτικό της καλής κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και της ποικιλίας των βιοτόπων. Η εγγύτητα των λιμνών και υδροβιοτόπων τούς καθιστά ένα ενιαίο οικοσύστημα όπου καταφεύγουν πλήθος αποδημητικών πουλιών κατά το μεγάλο ταξίδι τους προς την Αφρική ή αντίστροφα σε ψυχρότερες περιοχές του Βορρά. Η παρουσία σπάνιων αρπακτικών πτηνών (διάφορα είδη αετών) και άγριων θηλαστικών (όπως αρκούδες, λύκοι, βίδρες) είναι δείκτης ενός υγιούς περιβάλλοντος.
Παρά τις υδροβόρες εντατικές καλλιέργειες (βαμβακιού) στην πεδινή περιοχή, που αναπόφευκτα έχουν προκαλέσει υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, και τις αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες στα ημιορεινά, υπάρχουν ακόμη στην Περιφέρεια περιοχές που διατηρούν την ομορφιά της άγριας φύσης. Το περιβάλλον σε συνδυασμό με τη γοητεία των ανθρωπογενών οικοτόπων προσφέρει μοναδική αισθητική απόλαυση στον επισκέπτη.