Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Μαρτίου 2024
Περιβάλλον Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας

Ο ποταμός Νέστος
(Φωτογραφία: Τσουλουχάς Γιώργος)
Ο ποταμός Νέστος
(Φωτογραφία: Τσουλουχάς Γιώργος)
Το όρος Φαλακρό με τη "Χιονότρυπα"
(Φωτογραφία: Τσουλουχάς Γιώργος)
Παρανέστι, καταράκτης Αγίας Βαρβάρας
(Φωτογραφία: Τσουλουχάς Γιώργος)
Παρθένο Δάσος Φρακτού
(Φωτογραφία: Τσουλουχάς Γιώργος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Περιβάλλον: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

20/05/2009
Νομός Δράμας: Περιβάλλον

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Στον νομό Δράμας κυρίαρχο στοιχείο είναι το εκτεταμένο δασικό σύμπλεγμα με μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά δασικά τοπία τα οποία και αποτελούν σημεία αναφοράς για διάφορες δραστηριότητες. Ο νομός διασχίζεται από τον ποταμό Νέστο με τις τεχνητές λίμνες του να διαμορφώνουν μια σπάνιας φυσικής ομορφιάς διαδρομή. Στο βόρειο τμήμα δεσπόζει η οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης με ψηλότερη κορυφή αυτή του Παρθένου Δάσους με 1.953 μ. Στο νότιο και κεντρικό τμήμα του νομού βρίσκεται το όρος Φαλακρό με το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, με ψηλότερη κορυφή τον "Προφήτη Ηλία", σε υψόμετρο 2.232 μ., και άλλες ψηλές κορυφές τη "Βάρδενα" σε υψόμετρο 2.194 μ. και τη "Χιονότρυπα" σε υψόμετρο 2.111 μ. Νότια και δυτικά βρίσκονται τα όρη Μενοίκιο και Όρβηλος. Το νότιο πεδινό τμήμα διασχίζει ο Αγγίτης ποταμός, παραπόταμος του Στρυμώνα, ενώ εδώ βρίσκονται και οι πηγές Βοϊράνης, Δράμας, Μυλοπόταμου.
Οι ορεινές περιοχές χαρακτηρίζονται από υγρό ηπειρωτικό κλίμα, ενώ οι πεδινές από μεσογειακό με τους μήνες Ιούνιο ως Σεπτέμβριο ξηρούς και τους υπόλοιπους εύκρατους. Στις πεδινές περιοχές η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι συχνά μεγαλύτερη των 30 °C, με ακραίες τιμές τους 35 °C και 40 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τον χειμώνα η μέση μηνιαία θερμοκρασία του αέρα δεν πέφτει κάτω από τους 0 °C, αν και έχουν σημειωθεί και ακραίες τιμές που φθάνουν τους -14 °C ή τους -20 °C στο Κάτω Νευροκόπι, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τους χειμερινούς μήνες παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις, ενώ κατά τους θερινούς παρατηρούνται θερμικές καταιγίδες.
Στον νομό Δράμας συναντά κανείς όλες σχεδόν τις ζώνες βλάστησης που απαντούν στην Ελλάδα, ενώ η χλωρίδα της περιοχής είναι πολύ πλούσια, με περισσότερα από 1.000 φυτικά είδη, ορισμένα εκ των οποίων είναι μοναδικά για την Ελλάδα. Η ποικιλία της βλάστησης οφείλεται στη θέση και γεωμορφολογία της περιοχής, στο κλίμα, στο έδαφος αλλά και στη γεωλογική ιστορία του τόπου. Η πανίδα στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά του νομού περιλαμβάνει πρινώνες (δασικές εκτάσεις με πουρνάρι που φθάνουν περίπου μέχρι το υψόμετρο των 400 μέτρων) αλλά και γαύρο, παλιούρι, κρανιά, πτελέα (καραγάτσι), βάτο κ.ά. Στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, σε υψόμετρο μέχρι 800 μ., σχηματίζονται δάση φυλλοβόλων δρυών, με διάσπαρτα ενδιάμεσα δάση καστανιάς και φλαμουριάς. Οι καρποί των δέντρων αποτελούν πηγή τροφής για τα άγρια ζώα συντηρώντας και εμπλουτίζοντας την πανίδα της περιοχής. Σε μεγαλύτερο υψόμετρο βρίσκει κανείς τα δάση οξιάς και κωνοφόρων, με χαρακτηριστικότερα τα δάση μαύρης πεύκης.
Σε μεγάλα υψόμετρα (1.000 -1.950 μ.) υπάρχουν δάση ψυχροβίων κωνοφόρων, που αποτελούνται από σπάνια πλέον είδη. Μεταξύ αυτών κυριαρχούν τα κωνοφόρα με την ερυθρελάτη και τη δασική πεύκη, ενώ υπάρχουν και τα είδη των δασών της οξιάς. Η σταδιακή μείωση και εντέλει η απομάκρυνση της κτηνοτροφίας αλλά και των έντονων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, για την προστασία των δασικών εκτάσεων, συνέβαλαν στη φυσική αναδάσωση της περιοχής και στην ανάπτυξη μιας ιδιαίτερα προικισμένης σε είδη και σε πληθυσμούς πανίδας.
Στον νομό ενδημούν περισσότερα από 150 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία προστατεύονται με ειδικά μέτρα που προβλέπονται από σχετική κοινοτική οδηγία. Επίσης, στον ευρύτερο χώρο του νομού ζουν τουλάχιστον 32 είδη θηλαστικών, τα περισσότερα από τα σπάνια είδη της Ελλάδας και της Ευρώπης όπως η αρκούδα, το ζαρκάδι, το αγριόγιδο, το ελάφι, ο χρυσαετός, ο λειροπετεινός, που έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας μόνο στο Παρθένο Δάσος Φρακτού, καθώς και ο αγριόκουρκος και η αγριόκοτα, τα οποία διατηρούν στην Κεντρική Ροδόπη τους σημαντικότερους πληθυσμούς στη χώρα μας. Ο νομός Δράμας είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας στην οποία αναπαράγονται η μπεκάτσα και η σπουργιτόγλαυκα, ενώ ο ελατόμπουφος, που φωλιάζει σε ελάχιστα ορεινά δάση της Ελλάδας, διατηρεί στην περιοχή έναν αξιόλογο πληθυσμό.
Σε όλο το δασικό σύμπλεγμα του Φρακτού διαβιούν επίσης λιγοστές αγριόγατες, αγριόγιδα και αγριογούρουνα.
Ο θηρευτικός πλούτος του Νομού, αποτέλεσμα της ποικιλίας των βιοτόπων του, προσελκύει μεγάλο αριθμό κυνηγών. Για την προστασία της ισορροπίας του οικοσυστήματος έχει επιβληθεί περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας στις αυστηρά καθορισμένες ζώνες.