Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 30 Σεπτεμβρίου 2023
Οικονομία Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ροδόπης

Πεζόδρομος της Κομοτηνής με καταστήματα
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Το κτήριο της Περιφέρειας ΑΜΘ
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Οικονομία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

20/05/2009
Νομός Ροδόπης: Οικονομία

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η γεωργία αποτελεί τον πυρήνα της οικονομίας στη Ροδόπη. Στην περιοχή καλλιεργούνται βαμβάκι, καπνός, σιτάρι, καλαμπόκι, τεύτλα, ηλίανθος, κεράσια, ακτινίδια και κηπευτικά. Σημαντικός οικονομικός παράγοντας για τον νομό είναι και η δασική παραγωγή. Η θαλάσσια περιοχή είναι πλούσια σε αλιεύματα.
Το υπέδαφος είναι πλούσιο σε ορυκτό πλούτο (μάρμαρα, γρανίτες, γραφίτη, γεωθερμικό πεδίο). Στην περιοχή των Σαπών, όπως και στον λόφο του Περάματος, στα όρια των νομών Ροδόπης και Έβρου, έχουν εντοπιστεί πρόσφατα κοιτάσματα χρυσού.
Ανατολικά της Κομοτηνής υπάρχει βιομηχανική περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται μονάδες επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων, τροφίμων, ένδυσης, επεξεργασίας αλουμινίου, ξυλείας, ρουχισμού κ.ά., ενώ μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα υπάρχει θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού και βιομηχανία ξύλου. Η περιοχή είναι ενταγμένη σε αναπτυξιακούς νόμους και προσέλκυσε στο παρελθόν αρκετές βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Στη βιομηχανική περιοχή λειτουργεί το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε μόνιμες εγκαταστάσεις, στις οποίες γίνονται περιοδικές εκθέσεις. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι έντονη παρά τα σημάδια κάμψης που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια.
Η Κομοτηνή είναι γνωστή για τα σιροπιαστά γλυκά και τους ξηρούς καρπούς της. Γνωστό είναι το ανθόμελο του νομού, ενώ στην περιοχή της Μαρώνειας παράγεται κρασί καλής ποιότητας.Ο μοναδικά φρεσκοκαβουρντισμένος καφές, αποτελεί προτεραιότητα για τους λάτρεις του παραδοσιακού ελληνικού καφέ.