11/11/2009
Τα τείχη στον Αβαντα
Από τον κεντρικό δρόμο της Αλεξανδρούπολης για Ορεστιάδα, μια πινακίδα μας οδηγεί αριστερά προς Άβαντα.
Σε μικρή απόσταση (14 χλμ περίπου) βρίσκονται οι πύργοι του Άβαντα. Τα υψώματα είναι γεμάτα με κάστρα και ίχνη οικισμών από τη νεολιθική εποχή.
Εντυπωσιακά ξεπροβάλλουν τα ερείπια του Μεσαιωνικού και αργότερα Βυζαντινού Φρουρίου που φαίνεται αριστερά του δρόμου. Έχει ύψος 5-8 μέτρα και μια μεγαλοπρεπή πύλη. Δέντρα και θάμνοι καλύπτουν σήμερα το κάστρο. Από τους προϊστορικούς μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους γράφτηκε εδώ η ιστορία της Θράκης. Το φρούριο φωτισμένο τη νύχτα είναι πολύ όμορφο.
Στο ύψωμα που λέγεται "του Μοναστηριού ο λόφος" βρέθηκαν στους βράχους απεικονίσεις αστερισμών, σκαλισμένες κοιλότητες, που έχουν το σχήμα του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου. Εντύπωση προκαλούν και οι "θρόνοι" που μοιάζουν με σκαλιστά στο βράχο καθίσματα. Επίσης, υπάρχουν ανάγλυφοι ή λαξευμένοι δίσκοι, λαξευμένα πιθάρια και άλλα αγγεία. Βρέθηκε εδώ πήλινο άγαλμα κεφαλής βοδιού, που μάλλον ήταν αφιέρωμα.
Στον επιβλητικό αυτό χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο με πλήθος λαξευμένες κατασκευές, όπως ο βωμός στο βράχο, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα χώρο υπαίθριας λατρείας, για ένα ιερό του θεού Ρήσου, της ορεινής Ροδόπης. Ο έφορος αρχαιοτήτων Θράκης Κ. Διαμαντής μελέτησε το χώρο και έγραψε για αυτό στον υπ.αριθμ. 41/1986 τεύχος του περιοδικού "Θρακικά Χρονικά" της Ξάνθης.
Πόταμος
Λείψανα αρχαίου οικισμού συναντούμε και στην περιοχή Παλαγίας-Ποταμού. Θεμέλια, τάφοι και τοιχώματα βρίσκονται στις περιοχές Καλύβια και Κήποι Ποταμού.
Στην έξοδο της χαράδρας των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται, κλεισμένη από λόφους, η κοινότητα Κίρκης. Σε γειτονικό ύψωμα έχει εντοπισθεί υπαίθριο προϊστορικό ιερό των Θρακών με αναληματικό τοίχο ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής εκτίθεται κινητός βράχος (βραχογραφία) από την περιοχή του χωριού, με εγχάρακτα σχέδια και λατρευτικές κοιλότητες που χρονολογείται στο τέλος της Εποχής Χαλκού και στην Πρώιμη Εποχή Σιδήρου.
|