Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 03 Οκτωβρίου 2022
Περιβάλλον Φυσική Γεωγραφία Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Καβάλας Δήμος Χρυσούπολης

Η περιοχή των λιμνοθαλασσών του Ερατεινού απλώνεται σε μεγάλη έκταση στη βορειοδυτική πλευρά του δήμου Χρυσούπολης.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Οι λιμνοθάλασσες της περιοχής και οι καλλιέργειες στη βορειοδυτική πλευρά του δήμου Χρυσούπολης. Στο βάθος η νήσος Θάσος και το όρος Άθως του Αγίου Όρους, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η έξοδος των νερών του Νέστου στη θάλασσα, απέναντι από τη Θάσο, συχνά αλλάζει το τοπίο τριγύρω.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα Ινστιτούτου Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ)

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Ξάνθης
Φυσική Γεωγραφία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

28/09/2006
Δέλτα Νέστου - Λιμνοθάλασσες Αγιάσματος: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΘΕΣΗ: Η περιοχή της Χρυσούπολης, που γειτνιάζει με το Δέλτα του Νέστου και τις λιμνοθάλασσες Κεραμωτής - Αγιάσματος, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά παράλια του νομού Καβάλας και σε απόσταση περίπου 30km από την πόλη της Καβάλας.
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Το υψόμετρο στα ορεινά χωριά του Δήμου (Ζαρκαδιά), κυμαίνεται περίπου από τα 250 μέτρα, έως τα 6μ. περίπου στο κάμπο και στη περιοχή της Χρυσούπολης.

Η περιοχή του Δήμου Χρυσούπολης εκτείνεται βόρεια και νότια της Εγνατίας οδού και περιλαμβάνει τα ομώνυμα χωριά. Προς βορά και στους πρόποδες των βουνών της Λεκάνης, σε χαμηλό σχετικά υψόμετρο, βρίσκονται τα χωριά Παράδεισος, Διαλεκτό Αβραμηλιά, Ξεριάς, Γέροντας, Γραβούνα, Ζαρκαδιά, Πέρνη, Πετροπηγή και Ποντολίβαδο. Νότια της Εγνατίας οδού βρίσκονται τα καμποχώρια της Χρυσούπολης, του Ερατεινού και του Χρυσοχωρίου. Ποικιλόμορφο χαρακτηρίζεται το τοπίο στην περιοχή του Δήμου. Από τους βραχότοπους και τα μικρά ρεματάκια στα ορεινά μέχρι τις πεδινές εκτάσεις με τα έλη και τους βάλτους κοντά στον Νέστο και νοτιότερα στη θάλασσα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άποψη φυσικού περιβάλλοντος παρουσιάζει το Δέλτα του Νέστου και οι λιμνοθάλασσες στην περιοχή του Αγιάσματος - Κεραμωτής που βρίσκονται πολύ κοντά στον δήμο Χρυσούπολης.
Τα νερά του ποταμού Νέστου στην περιοχή του Δέλτα, έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της κατακράτησης μεγάλων ποσοτήτων νερού για άρδευση των καλλιεργειών της Βουλγαρίας και των πεδινών εκτάσεων Χρυσούπολης, Κεραμωτής και Ξάνθης, όπως και εξαιτίας του φράγματος Θησαυρού στο νομό Δράμας που επιπλέον αύξησε τα φερτά υλικά που εναποτίθενται στο Δέλτα.
Η περιοχή του Δέλτα, παλαιότερα καλυπτόταν από πυκνά δάση, στο μεγαλύτερο μέρος της. Σήμερα, τα οικοσυστήματα του Δέλτα είναι θλιβερά υπολείμματα του παρελθόντος. Το παραποτάμιο δάσος του Κοτζά - Ορμάν (Μεγάλο δάσος), άλλοτε κυρίαρχο χαρακτηριστικό όλης της περιοχής, κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Η αποψίλωση της περιοχής έγινε τα μεταπολεμικά χρόνια για να δοθεί στη γεωργία.
Οι λιμνοθάλασσες Κεραμωτής, Αγιάσματος, Βάσσοβας, Ερατεινού, Πηγών βρίσκονται δυτικά του Δέλτα του Νέστου και της Χρυσούπολης. Οι λιμνοθάλασσες μαζί με το Δέλτα, αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα για την ορνιθοπανίδα της περιοχής, που περιλαμβάνει συνολικά μια περιοχή περίπου 30χλμ. κατά μήκος της ακτής από την περιοχή της Νέας Καρβάλης έως και τις εκβολές του Νέστου στην παραλία Κεραμωτής - Δασοχωρίου. Τα υφάλμυρα, αβαθή, ζεστά και πλούσια σε θρεπτικά υλικά νερά των λιμνοθαλασσών της περιοχής ευνοούν τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Η περιοχή του δάσους του Νέστου, έκτασης περίπου 87.700 στρεμμάτων που ανήκει στο Νομό Καβάλας και Ξάνθης, σήμερα είναι καταφύγιο θηραμάτων.