03-04-2006
Σαμοθράκη: ΠΑΝΙΔΑ
Η Σαμοθράκη χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία βιοτόπων που καταλαμβάνουν συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με το υψόμετρο, από τις ακτές έως τις κορυφές του όρους Σάος. Στις απόκρημνες βραχώδεις ακτές φωλιάζουν θαλασσοπούλια, βραχοκιρκίνεζα και μαυροπετρίτες. Οι θαμνώνες, άλλοτε πυκνοί, προσφέρουν προστασία και χώρο φωλιάσματος σε πολλά είδη μικρόπουλων και άλλοτε αραιοί, αποτελούν καταφύγιο για λαγούς, μικροθηλαστικά και ερπετά. Τα σιταροχώραφα είναι πολύτιμα ανοίγματα για το κυνήγι των αρπακτικών πτηνών και οι ελαιώνες φιλοξενούν πολλά είδη μικρόπουλων και ερπετών. Μικρά ρέματα ανάμεσα στα χωράφια με άγρια βλάστηση από γέρικα δένδρα και θάμνους προσφέρουν χώρο φωλιάσματος σε πολλά είδη μικρόπουλων. Τα παραρεμάτια δάση των πλάτανων και των σκλήθρων φιλοξενούν τις πολυάριθμες λιβελλούλες και τα νερά των ρεμάτων και των λιμνών κρύβουν τους μόνιμους κατοίκους τους, τα βατράχια και τους κάβουρες. Πιο ψηλά, στους κορμούς των αιωνόβιων δρυών ξεκουράζονται πολλά είδη νυχτοπεταλούδων, ενώ στα κλαδιά τους φωλιάζουν δασικά πτηνά , όπως οι Σπίνοι και οι Καλόγεροι που αφθονούν στη περιοχή. Οι γυμνοί βραχώνες πάνω από τα δασοόρια προσφέρουν καταφύγιο σε σαύρες που κρύβονται ανάμεσα στις πέτρες. Βραχώδεις εξάρσεις που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία από τις χαμηλότερες προς τις υψηλότερες περιοχές προσφέρουν θέσεις ξεκούρασης και επόπτευσης των αρπακτικών πτηνών. Τέλος, κοντά στους οικισμούς και στις τρύπες των γέρικων δέντρων και των πέτρινων σπιτιών, φωλιάζουν άφθονοι γκιώνηδες, οι οποίοι τρέφονται με τα έντομα που έλκονται από τα ηλεκτρικά φώτα. Επιπλέον, το νησί αποτελεί την άνοιξη και το φθινόπωρο ένα σπουδαίο τόπο στάσης για ξεκούραση και τροφή των αποδημητικών πτηνών, καθώς βρίσκεται κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο της Ευρώπης, τα στενά του Βοσπόρου. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς υδρόβια πουλιά που σταματούν στους μικρούς παραλιακούς υγρότοπους, ανάμεσά τους Χαλκόκοτες, Λευκοπελαργούς, Μαυροπελαργούς και διάφορα είδη παπιών. Επίσης, σπάνια αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν βορειότερα, όπως ο Φιδαετός, ο Σταυραετός, το Μαυροκιρκίνεζο, ξεκουράζονται στις κορυφές των δένδρων ή στα ηλεκτρικά σύρματα. Μικρόπουλα κατεβαίνουν στους θαμνότοπους, εξαντλημένα από το μακρινό τους ταξίδι από το βορρά προς το νότο, αποτελώντας πολλές φορές εύκολη λεία των Μαυροπετριτών που φωλιάζουν στο νησί.
Δυσεύρετα και προστατευόμενα είδη πουλιών είναι μόνιμοι φιλοξενούμενοι, προσδίδοντας με την παρουσία τους μια ιδιαίτερη αίγλη στο απομονωμένο νησί. Ο Σπιζαετός γυροπετά με φόντο το επιβλητικό βουνό ψάχνοντας την τροφή του στα χωράφια και τους αραιούς θάμνους, ενώ η ξαφνική παρουσία της Αλκυόνης χρωματίζει τα δροσερά και καταπράσινα ρέματα. Θαλασσοκόρακες πετούν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και συγκεντρώνονται σε μικρά βράχια σε ομάδες, πολλές φορές πάνω από 100 άτομα.
Η Σαμοθράκη έχει προταθεί από το 1996 στο δίκτυο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πτηνά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ), της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.
|