Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 22 Μαΐου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Ορεστιάδας

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αξιοθέατα
Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Καταλύματα
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Κοτύλης
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σατρών
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

23/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Ορεστιάδας

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ ΕΚ ΑΘΗΝΑ
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ν. Έβρου. Έχει 40049 κατοίκους, 41 χωριά και 25 κοινότητες. Ευρισκόμενη στο βορειότερο άκρο του Νομού κατέχει μια από τις πλέον στρατηγικές θέσεις της Ελλάδας και κατ? επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει έκταση 944km2 και στον Δήμο ανήκουν: η Ν. Ορεστιάδα, Αμπελάκια, Αρτο, Βάλτος, Δίκαια, Ελαία, Ζώνη, Καβύλη, Καστανιές, Κόμαρα, Κυπρίνος, Μαράσια, Μ. Δοξιπάρα, Νέα Βύσσα, Νέο Χειμώνιο, Νεοχώρι, Ορμένιο, Πεντάλοφος, Πετρωτά, Πλάτη, Πτελέα, Ρίζια, Σπήλαιο, Στέρνα, Φυλάκιο και Χανδρά. Οι κάτοικοι είναι κυρίως αγρότες. Σημαντική είναι πέρα από την γεωργική παραγωγή και η κτηνοτροφική. Αξιόλογη είναι και η βιομηχανική και τηλεπικοινωνιακή υποδομή. Στην περιοχή λειτουργεί εργοστάσιο ζάχαρης και διαλογητήρια σπαραγγιών και πατάτας.

Στην περιοχή αυτή κατοικούσε από τον 6ο αιώνα π.χ. ο αρχαίος Θρακικός λαός οι «Όδρυσαι» με πρωτεύουσα την Οσκουδάμα που σημαίνει πλούτος, χρυσός. Το 127 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Αδριανός την ονομάζει Αδριανούπολη και την οχυρώνει. Η παλιά Ορεστιάδα εκκενώθηκε από τον Ιούλιο του 1923 και παραδόθηκε στους Τούρκους διότι οι σύμμαχοι μας Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί υπέκυψαν στην απαίτηση του Τούρκου Ισμέτ Πασά τον μετέπειτα Ινονού, που ζητούσε αποζημίωση από την Ελλάδα 4 δισεκατομμύρια χρυσά φράγκα, το μισό πολεμικό και εμπορικό ελληνικό στόλο, να φύγει το πατριαρχείο από την Κων/πολη και να γίνει δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη. Η μεγάλη αντίδραση του Ελευθέριου Βενιζέλου το Μάιο του 1923 έκανε τον Γάλλο στρατηγό Μαυρίκιο Πελλέ να προτείνει «Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, να παραχωρηθεί η παλιά Ορεστιάδα- Κάραγατς στους Τούρκους», και η πρόταση έγινε αποδεκτή. Οι Ορεστιαδίτες εγκατέλειψαν την Παλιά Ορεστιάδα και 900 οικογένειες χτίζουν τη Νέα Ορεστιάδα και στις 12 Αυγούστου 1923 κάνουν εγκαίνια της Νέας πόλης. Η δημιουργία της πόλης στο πιο κατάλληλο μέρος της περιοχής ήταν από τους μεγαλύτερους συντελεστές της ανάπτυξης της πόλης. Οι κάτοικοι δημιούργησαν σε όλους τους τομείς, η εργατικότητά τους έκανε την Ορεστιάδα διαμάντι στο χώρο της Θράκης. Σήμερα έχει 14783 κατοίκους και είναι χαρακτηριστικό δείγμα προσφυγικού οικισμού με απλό πολεοδομικό σχέδιο και μεγάλους κάθετους δρόμους και πλατείες.

Ο ποταμός Έβρος αποτελεί το ανατολικό όριο της Ελλάδας με την Τουρκία. Από τα Νέα Βύσσα ως τις εκβολές του είναι η μεθοριακή γραμμή Ελλάδας- Τουρκίας. Το τοπίο της περιοχής του ποταμού από το Δέρειο ως τη θάλασσα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία βιότοπων με πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Η Ν. Ορεστιάδα ευημερεί οικονομικά και προοδεύει πολιτιστικά. Παράλληλα με τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που επεξεργάζονται τα τοπικά προϊόντα καλλιεργούνται και οι πνευματικές, ψυχικές και καλλιτεχνικές δυνατότητες των ανθρώπων της. Ιδρύθηκε και λειτουργεί τμήμα αγροτικής ανάπτυξης Δασολογίας και διαχείρισης φυσικών πόρων και περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης. Λειτουργεί Λαογραφικό μουσείο και ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται όλη την πνευματικότητα της Θρακιώτικής παράδοσης.

Διατηρεί ακόμη τις μνήμες τις πρώτης πόλης που ιδρύθηκε πριν από 84 χρόνια. Πολλά σπίτια διατηρούν την παραδοσιακή αδριανουπολίτικη αρχιτεκτονική. Πλήθος είναι οι ναοί και τα γραφικά ξωκλήσια. Κοντά σε αυτά η προτομή του Πολύκαρπου Βαρβάκη Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως του Ν. Ορεστιάδας (1923-1931), το άγαλμα του Κυρίλλου ΣΤ?, Πατριάρχη Κων/πόλεως κ.α. Τις πολυπληθείς πολιτιστικές δραστηριότητες συντονίζει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας. Λειτουργεί μουσική σχολή, σχολή βυζαντινής μουσικής, τμήματα θεατρικής παιδείας με θεατρικό εργαστήρι, βιβλιοθήκη και φιλαρμονική. Η πολιτιστική κίνηση κορυφώνεται με τις εκδηλώσεις Ορέστεια προς τιμήν των ιδρυτών της πόλης στο τέλος Ιουνίου κάθε έτους.