Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 24 Ιουνίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Καβάλας Δήμος Θάσου

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αξιοθέατα
Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Καταλύματα
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Κοτύλης
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σατρών
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

25/04/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Θάσου

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ ΕΚ ΑΘΗΝΑ
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η Νήσος Θάσος βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο απέναντι από τις ακτές της ανατολικής Μακεδονίας. Το μήκος των ακτών φτάνει τα 115 χλμ και έχει έκταση 378,84 km2. Απόσταση 18 ναυτικών μιλίων τη χωρίζει από την Καβάλα και 6 μιλίων από την Κεραμωτή και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Διοικητικά υπάγεται στο Ν. Καβάλας. Ο πληθυσμός του νησιού είναι 13000 κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, την αλιεία, τη γεωργία και τη μελισσοκομία.

Τα ευρήματα των ανασκαφών αποδεικνύουν ότι η Θάσος πρωτοκατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια (3500-2600 π.χ.). Οι πρώτοι κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τους Φοίνικες. Τον 7ο αιώνα, Έλληνες Πάριοι άποικοι έφθασαν στη Θάσο, ανακάλυψαν τα πλούσια ορυκτά κοιτάσματα χρυσού, σιδήρου και μαρμάρου και ανέπτυξαν σημαντικό εμπόριο με αυτά καθώς και με το δασικό πλούτο και τον θάσιο οίνο. Τον 5ο αιώνα π.χ. δημιουργήθηκε το Ελληνικό Θασιακό κράτος με αποικίες, στόλο πολεμικό και εμπορικό, ζωηρή οικονομική δραστηριότητα και ισχυρό νόμισμα. Το 340 π.χ. καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β. Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας είχε ειδικά προνόμια. Το 1459 καταλείφθηκε από τους Τούρκους. Η Θάσος απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1912.

Πανέμορφη και πεντακάθαρη θάλασσα αγκαλιάζει το νησί και καθρεφτίζει την ομορφιά του. Το νησί σε όλη του την έκταση έχει θαυμάσιες και πεντακάθαρες αμμουδιές, όπως η Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγίας, η Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τα Κοίνηρα, ο Παράδεισος, η Θυμωνιά, η Αλθκή που θεωρείται ως πισίνα του νησιού, η Ψιλή Άμμος, το Αστρίς, η ακτή του Ποτού και των Λιμεναρίων, το Πευκάρι, ο Ατσαπάς στη Σκάλα Μαριών, η ακτή Καλλιράχης, η ακτή Σωτήρος, η ακτή Αλσυλλίου στη Σκάλα Πρίνου, η Σκάλα Ραχωνίου, ο Παχύς, το Παπαλιμάνι, η Γλυφάδα και στη πόλη της Θάσου η ακτή Αγίου Βασιλείου στο Νυστέρι και το Γλυκάδι. Κάθε ακρογιάλι έχει δικό του θαυμάσιο φυσικό σκηνικό. Τα ήρεμα και καθαρά νερά προσφέρονται για θαλάσσιο σκι και σερφινγκ. Η θάλασσα είναι γεμάτη από διάφορα είδη ψαριών. Τελευταία αναπτύσσεται ο περιπατητικός και ορειβατικός τουρισμός με την αξιοποίηση παλιών μονοπατιών που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους. Οι περιπατητές περνούν από μονοπάτια όπου τους αγκαλιάζουν απαράμιλλης ομορφιάς τοπία ξεκουραζόμενοι στα διάφορα κιόσκια που δημιουργούνται ήδη.

Η έδρα του νησιού, ο Λιμένας, είναι μια σύγχρονη πόλη που όμως δε στερείται γραφικότητας. Είναι ιδανική για βόλτες και περιπάτους στα στενά σοκάκια με τα δεκάδες όμορφα μικρομάγαζα. Εκπληκτικά τα γραφικά ουζερί. Σε όλο το νησί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, μπανγκαλόου και ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργούν σχεδόν όλο τον χρόνο. Ο Λιμένας είναι η πιο κατάλληλη αφετηρία για κάποιον που θέλει να κάνει τον γύρω του νησιού και να γνωρίσει κάθε σπιθαμή αυτού του επίγειου παράδεισου. Το σύγχρονο λιμάνι, χτισμένο δίπλα στο αρχαίο, είναι αρκετά μεγάλο και φιλοξενεί όλο το χρόνο εμπορικά και επιβατηγά πλοία. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το αρχαιολογικό μουσείο όπου στεγάζονται συλλογές μοναδικού πλούτου και ποικιλίας από τον 7ο αιώνα. Επίσης άλλο μουσείο που μπορεί να δει κανείς είναι το μουσείο Βαγή στην Ποταμιά. Τα καλοκαίρια δίνονται παραστάσεις αρχαίου δράματος και συναυλίες στο αρχαίο θέατρο στο Λιμένα, στα πλαίσια του φεστιβάλ Φιλίππων- Θάσου. Το καταπράσινο και πανέμορφο νησί της Θάσου σας περιμένει.