17/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Ορφανού
Ο Δήμος Ορφανού έχει έκταση 201km2 και πληθυσμό4453 κατοίκους. Κατά τη θερινή περίοδο όμως λόγω των 7000 περίπου παραθεριστικών κατοικιών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου, αυξάνεται κατακόρυφα φτάνοντας έως και τις 100000 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι η Γαλυψός. Στον Δήμο ανήκουν τα κοινοτικά διαμερίσματα Ακροποτάμου, Γαλυψού, Κάρυανης, Κοκκινοχωρίου, Οφρυνίου, Ορφανίου και Ποδοχωρίου. Οι κάτοικοι καλλιεργούν κυρίως αμπέλια, ελιές, αμυγδαλιές και σιτηρά.
Ο Ακροπόταμος είναι γνωστός στους σύγχρονους επιστήμονες για τον νεολιθικό οικισμό όπου πλην των νεολιθικών βρέθηκαν και ελληνιστικά ευρήματα. Επίσης στον Ακροπόταμο υπάρχουν πολλά ευρήματα των πρώτων βυζαντινών χρόνων και μικρή οικιστική εγκατάσταση. Στη βυζαντινή περίοδο οι κάτοικοι αποτραβήχτηκαν από την κοιλάδα προς τους ορεινούς όγκους όπως και με την έναρξη της Τουρκοκρατίας, οπότε σχηματίστηκαν μικροί ορεινοί οικισμοί. Μετά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο και την τραγωδία του 1922 οι κάτοικοι αρχίζουν να κατεβαίνουν πάλι προς την κοιλάδα.
Στο Ορφάνι σήμερα, κέντρο αγροτικής οικονομίας, εντοπίζονται τα ερείπια της αρχαίας Φάγρητος, το κάστρο της Κοντέσας που είναι Βενετσιάνικο φρούριο στον κόλπο του Ορφανού. Στο Ποδοχώρι τα ευρήματα συνηγορούν για ιστορική αφετηρία από την εποχή του Χαλκού, ενώ μεταξύ Ποδοχωρίου- Ακροποτάμου βρίσκεται προϊστορικός οικισμός. Στην γύρω περιχή υπάρχουν ίχνη παλαιού υδραγωγείου που αρχίζει από την Μάννα του Νερού που υδροδοτούσε πιθανότατα το Ποδοχώρι και τη φημισμένη Αμφίπολη. Στο Ποδοχώρι επίσης, στη θέση Παλαιοκλήσια Λεύκης, υπάρχει παλαιοχριστιανική βασιλική οι τοίχοι της οποίας είναι ζωγραφισμένοι με πλύσιους χρωματικούς τόνους και είχαν επιτοίχιο ψηφιδωτό διάκοσμο.
|