18/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Χρυσούπολης
Ο Δήμος Χρυσούπολης έχει πληθυσμό 15678 κατοίκους. Έχει έδρα τη Χρυσούπολη, κωμόπολη στο κέντρο της πεδιάδας του Νέστου, περίπου 5 χλμ από την Εθνική οδό Καβάλας Ξάνθης, 25 χλμ από την Ξάνθη, 10 χλμ από το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος και 16 χλμ από το θέρετρο της Κεραμωτής. Περιλαμβάνει 13 Δημοτικά Διαμερίσματα με κυριότερα τα: Ερατεινό, Χρυσοχώρι, Πέρνη, Πετροπηγή, Ποντολίβαδο, Γραβούνα, Ζαρκαδιά και Γέροντα.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία λόγω των μεγάλων αρδευτικών έργων που έχουν γίνει στην περιοχή. Στη Χρυσούπολη εδρεύει μια από τις μεγαλύτερες μονάδες κεραμοποιίας της χώρας και υπάρχουν ακόμη μικρές ποτοποιίες και βιοτεχνίες ενδυμάτων και νημάτων. Ο πληθυσμός αποτελείται κατά 40% από Θρακιώτες, 40% Πόντιους και το υπόλοιπο από Μικρασιάτες και Ηπειρώτες.
Η περιοχή της σημερινής Χρυσούπολης καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1375- 1376 και είχε την ονομασία Σαρή Σαμπάν. Η σημερινή πόλη δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα περί το 1860. Απελευθερώθηκε στις 11 Ιουλίου του 1913. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα παρουσιάζει μια μοναδική πορεία σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Έχει ένα μικρό αριθμό (αλλά πανέμορφων) κτιρίων. Ανάμεσα στα διατηρητέα κτίρια της πόλης συμπεριλαμβάνονται το καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου (1884), το παλαιό διοικητήριο (1880-1890) και το κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας (1924).
Εδώ και χρόνια η πορεία των πολιτιστικών πραγμάτων της πόλης ακολουθεί μια πορεία διαρκώς εξελισσόμενης πόλης. Κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση αποτελεί το Λαικό Πανηγύρι Χρυσούπολης που διαρκεί μία εβδομάδα.
Δίπλα στη Χρυσούπολη ρέει ο ποταμός Νέστος, πηγή ζωής για τον τόπο ο οποίος αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ του Νομού Καβάλας και του Νομού Ξάνθης. Ο Νέστος δεν είναι μόνο πηγή ζωής για τις καλλιέργειες αλλα και ένας εν δυνάμει πόλος έλξης τουριστών.
|