Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 15 Ιουλίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Καβάλας

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αξιοθέατα
Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Καταλύματα
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Κοτύλης
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σατρών
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

25/04/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Νομού Καβάλας

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ ΕΚ ΑΘΗΝΑ
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Τα ο Νομαρχιακό διαμέρισμα Καβάλας καταλαμβάνει έκταση 2110km2 και ένα νησί τη Θάσο. Πρωτεύουσα είναι η Καβάλα, η δεύτερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Νεάπολη, Χριστούπολη, Καβάλα είναι αντίστοιχα η αρχαία, η βυζαντινή και η νεότερη ονομασία της πόλης. Η ιστορία φτάνει ως το 4000 π.χ.

Μέσα στα τείχη η παλιά πόλη πλημμυρίζει από μνήμες και ομορφιές, σε δρομάκια στρωμένα με κυβόλιθους και τα σπίτια με μικρές, περιποιημένες αυλές και με τους χαρακτηριστικούς ξύλινους εξώστες. Συνδυάζονται αρμονικά οι αρχιτεκτονικές διαφορετικών κόσμων. Εκεί και η Ανατολή με το Ιμαρέτ, το μουσουλμανικό οικοδόμημα του Μεχμέτ Αλή, ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας.

Η Καβάλα, το Παλιό, η Νέα Πέραμος, η Καλαμίτσα, η Νέα Ηρακλείτσα, η Κεραμωτή, σας περιμένουν δίπλα στη θάλασσα. Το Παγγαίο, βουνό διάσημο στην αρχαιότητα για τα ορυχεία χρυσού και αργύρου, κέντρο της Διονυσιακής λατρείας στην αρχαιότητα, είναι το ορεινό στολίδι του Νομού. Στις δασωμένες πλαγιές του βρίσκεται το Μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας. Οι Φίλιπποι βρίσκονται μόλις 15 χλμ. από την Καβάλα, μεγάλο και σπουδαίο κέντρο κατά την αρχαιότητα λόγω της εύφορης γης και των μεταλλείων χρυσού. Κάθε καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων παίζονται τραγωδίες αρχαίων τραγικών και γίνονται συναυλίες. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη όπου κηρύχτηκε για πρώτη φορά ο χριστιανικός λόγος από τον Απόστολο Παύλο. Εκεί βρίσκεται και το Βαφτιστήρι της Λυδίας, της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής. Στο τοπικό μουσείο υπάρχουν εκθέματα της περιοχής και του γειτονικού προϊστορικού οικισμού Ντικιλί Τάς.

Ο κάμπος της Καβάλας είναι καταπράσινος με χρυσαφένια σταφύλια στους αμπελώνες. Ο ποταμός Νέστος αποτελεί φυσικό σύνορο με το Νομό Ξάνθης και είναι αλλού βίαιος και ορμητικός και αλλού ήρεμος και απλωτός. Στην πεδιάδα της Χρυσούπολης υπάρχει το Δέλτα του Νέστου όπου φωλιάζουν στα πυκνά φυλλώματα πουλιά που απειλούνται με αφανισμό. Από την Κεραμωτή, την Καβάλα και την Πέραμο, το πλοίο φέρνει τον επισκέπτη στη Θάσο, το πράσινο νησί με τα πολλά τρεχούμενα νερά.

Η ανοδική εξέλιξη της Καβάλας οφείλεται στην ευνοϊκή φυσική της θέση, το εμπορικό λιμάνι και το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της τον καπνό. Οι εξαγωγές του καπνού από το 1899 υπερέβαιναν σε αξία τις εξαγωγές που γινόταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αυξήθηκε σημαντικά ανάμεσα στα 1904- 1912. Η εισαγωγή όμως της μηχανικής επεξεργασίας έφερε αλλαγές, και τα τελευταία χρόνια περιορίστηκε εντελώς η σημασία της κατεργασίας του καπνού. Ο εκσυγχρονισμός της υποδομής του λιμανιού συνέβαλλε στην ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης.

Κάθε χρόνο τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο-Σεπτέμβριο διεξάγεται το φεστιβάλ των Φιλίππων στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και Θάσου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου και νέου θεάτρου, μουσικές συναυλίες και παραστάσεις κλασικού χορού. Το φεστιβάλ «Cosmopolis» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000 και είναι μια ιδέα παρουσίασης των πολιτισμών του κόσμου. Διενεργούνται επίσης τα φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» στο υπαίθριο θέατρο της Νέας Καρβάλης το 1ο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, η γιορτή του Σταφυλιού στα τέλη Αυγούστου στο χωριό Ελαιοχώρι, η γιορτή της Πατάτας κάθε Σεπτέμβρη στην Λεκάνη, η γιορτή του Κάστανου τον Οκτώβριο στο Παλαιοχώρι. Στη Νικήσιανη Παγγαίου αναβιώνει, στη γιορτή του Αη Γιάννη, το έθιμο του Αράπη.

Στις Ελευθερές (60km από την Καβάλα) υπάρχουν ιαματικές πηγές κατάλληλες για ρευματικές και γυναικολογικές παθήσεις. Επίσης ιαματικά λασπόλουτρα υπάρχουν στην περιοχή των Κρηνίδων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο γύρος της Θάσου με ιστιοφόρο. Στην Καβάλα υπάρχουν μαρίνα και σταθμός διαχείρισης σκαφών καθώς και δυνατότητα επισκευής και ανεφοδιασμού. Στις οργανωμένες παραλίες (Ν. Ηρακλείτσα, Παλιό, Μπάτης, Καλαμίτσα, Τόσκα, Κεραμωτή, Ν. Καρβάλη, Ν. Πέραμος, Κάρυανη, Λιμένα, Γλυφάδα, Μακρύαμμος, Λιμενάρια, Χρυσή Αμμουδιά, Ποτός, Πευκάρι, Ψιλή Άμμος, Αστρίδα, Αλυκή, παραλία Πρίνου και Ραχωνίου) μπορεί ο επισκέπτης να κάνει θαλάσσια σπορ (σκι, κανό, windsurfing κτλ.). Υπάρχει δυνατότητα αναρρίχησης, καταδύσεων, πεζοπορίας και ορειβασίας. Υπάρχει λέσχη ορειβασίας και χιονοδρομίας και το χειμερινό σκι γίνεται στο Παγγαίο στην κοιλάδα του Ορφέα σε υψόμετρο 1750 μ.

Ο Νομός Καβάλας χειμώνα και καλοκαίρι έχει να προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων και είναι το ίδιο συναρπαστικός και όμορφος.