Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 14 Δεκεμβρίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Κοτύλης
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σατρών
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

27/01/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Περιφέρειας ΑΜΘ

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ ΕΚ ΑΘΗΝΑ
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ?Θράκης βρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και περιλαμβάνει τους δύο Νομούς της Αν. Μακεδονίας (Δράμας και Καβάλας) καθώς και τους τρεις Νομούς της Θράκης (Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου). Η συνολική έκταση της Περιφέρειας ανέρχεται σε 14.157,2 τ.χμ. και καλύπτει περίπου το 1/10 της συνολικής έκτασης της Ελλάδας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 611.067 κατ. (Ε.Σ.Υ.Ε. 2001).

Οι κάτοικοι της υπαίθρου ασχολούνται κυρίως με τους τομείς της αγροτικής, κτηνοτροφικής και δασικής παραγωγής. Η ιχθυοκαλλιέργεια, η μυδοκαλλιέργεια, η εξόρυξη και εμπορία μαρμάρου (στους νομούς Δράμας και Καβάλας), η άντληση πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Πρίνου, η σηροτροφία στην περιοχή του Σουφλίου αλλά και ο αγροτουρισμός είναι μερικές από τις δραστηριότητες των κατοίκων.

Οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες εντοπίστηκαν σε πολλές από τις πόλεις που απαρτίζουν τη σημερινή περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τους παλαιότερους να χρονολογούνται κατά τη Νεολιθική εποχή (Αρκαδικό Δράμας). Στους ιστορικούς χρόνους και την αρχαιότητα (μέσα 7ου έως 5ου αιών. π.χ.), ιδρύονται σημαντικές πόλεις που συνεχίζουν να ακμάζουν και στα χρόνια της Μακεδονικής κυριαρχίας (4ος αιών.) και της Ρωμαϊκής εποχής. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο οι πόλεις εξελίσσονται σε ισχυρά κάστρα στρατηγικής σημασίας.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ?Θράκης υπάρχουν τέσσερις από τους έντεκα υδροβιότοπους Διεθνούς σημασίας που έχουν συμπεριληφθεί στη σύμβαση Ραμσάρ και είναι το Δέλτα του Νέστου, η λίμνη Βιστωνίδα, η λίμνη Ισμαρίδα και το Δέλτα του Έβρου. Επίσης το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό μονοπάτι (Ε6) διατρέχει ένα μεγάλο μέρος της Περιφέρειας από το Φαλακρό όρος της Δράμας, την ορεινή Ξάνθη και Ροδόπη, τον Ίσμαρο και καταλήγει στο όρος Σάος της Σαμοθράκης. Ξεχωρίζουν τα δάση της ελατιάς (Δράμα), δασικές εκτάσεις στο όρος Φαλακρό όπου και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, δάση με αιωνόβια δέντρα καστανιάς, ελάτης και οξιάς (όρος Μενοίκιο, Παγγαίο), με δασικά χωριά (Λειβαδίτης, Ξάνθη) όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν καταλύματα και εστιατόρια. Στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης μπορεί να επισκεφτεί κανείς το Αρκουδόρεμα με δέντρα που ξεπερνούν τα διακόσια χρόνια ζωής, τον καταρράκτη του Λειβαδίτη και τους ορεινούς οικισμούς στα βόρεια της Ξάνθης. Ανεπανάληπτες εμπειρίες προσφέρει στον περιηγητή ολόκληρο το μήκος του ποταμού Νέστου (Θρακικά Τέμπη), το πευκόδασος της Νυμφαίας Ν. Ροδόπης, το δάσος της Δαδιάς (καταφύγιο θηλαστικών, ερπετών και σπάνιων πουλιών), τα δάση με πλατάνια (Σαμοθράκη) και οι φυσικές πισίνες στην κοίτη του
χειμαροπόταμου Φονιά στον ομώνυμο καταρράκτη στα Βόρεια του Νησιού.

Οργανωμένες παραλίες υπάρχουν στο Ν. Καβάλας όπως της Νέας Περάμου, Οφρυνίου, Μυρτόφυτου, Φωλιάς, Κάρυανης και Τούζλας. Ξεχωρίζουν οι κοσμοπολίτικες Παραλίες του Μπάτη, Τόσκα, Παλιό και της Κεραμωτής με τους φρέσκους ψαρομεζέδες. Ο επισκέπτης επίσης θα απολαύσει τις γραφικές παραλίες της Θάσου με τα γαλαζοπράσινα νερά και τη γαλήνια και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Οι παραλίες του Ν. Ξάνθης και η συνέχεια τους στα τουριστικά θέρετρα του Φαναρίου και της Αρωγής Ροδόπης προσφέρουν ηρεμία και όμορφες εναλλαγές στο τοπίο. Στη Σαμοθράκη ξεχωρίζουν οι παραλίες των Κήπων και της Παχιάς Άμμου. Στους περισσότερους Νομούς της Περιφέρειας υπάρχουν και Ιαματικές πηγές που διαθέτουν ξενώνες για ηρεμία και χαλάρωση. Ξεχωρίζουν τα Ιαματικά λουτρά Παρανεστίου Δράμας, Κρηνίδων, Ελευθερών Καβάλας, Θερμών και Κεσσάνης Ξάνθης και Λουτρά Τραϊανού Ν. Έβρου.

?Ολόκληρη η Περιφέρεια είναι διάσπαρτη με λείψανα όλων των ιστορικών εποχών και της προϊστορίας. Οι αρχαιολογικοί χώροι Φιλίππων Καβάλας, Θάσου, Αβδήρων Ξάνθης, οι προϊστορικές ακροπόλεις Μαρώνειας και Εργάνης, ο Μακεδονικός τάφος Σταυρούπολης Ξάνθης, το ιερό των μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης είναι μόνο μερικά δείγματα από τον πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό που έχει να επιδείξει η Περιφέρεια αυτή.

Πλήθος Θρησκευτικών προσκυνημάτων μπορεί να βρει ο επισκέπτης σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Στο Ν. Δράμας και στην επαρχία του Νευροκοπίου υπάρχουν μεταβυζαντινές εκκλησίες. Στο Ν. Καβάλας βρίσκεται το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας και ο Ναός του Αγίου Γρηγορίου όπου και το σκήνωμα του Αγίου. Στο Ν. Ξάνθης υπάρχουν τα μοναστήρια της Παναγίας αρχαγγελιώτισσας,της Παναγίας Καλαμούς και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη λίμνη Βιστωνίδα.

Ο λαϊκός πολιτισμός παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στο Ν. Δράμας αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων (7 Ιανουαρίου), το έθιμο των Αναστεναρίων (21-23 Μαΐου), τα «Χελιδονίσματα» (1η Μαΐου) και πραγματοποιούνται παραδοσιακές ιπποδρομίες (2 Μαΐου). Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο στη Β. Ελλάδα με πολύ κέφι και καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το έθιμο της Καμήλας αναβιώνει την περίοδο της Αποκριάς στη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Η γιορτή της Μπάμπως ή της Μαμής αναβιώνει στις 8 Ιανουαρίου στα χωριά Νέα Κεσσάνη Ξάνθης και Ξυλαγανή Ροδόπης. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν από πλευράς παραδοσιακής αρχιτεκτονικής η Παλιά πόλη της Ξάνθης και η παραδοσιακοί ορεινοί οικισμοί στην περιοχή του Εχίνου Ν. Ξάνθης και του Κέχρου Ν. Ροδόπης.

Σε κάθε γωνιά της περιφέρειας συναντά κανείς ένα πλήθος γεύσεων από τα φρέσκα θαλασσινά ψάρια και οστρακοειδή που μπορεί να απολαύσει στα ταβερνάκια Κεραμωτής, Καβάλας, Μαρώνειας μέχρι τον παραδοσιακό Θρακιώτικο σαρμά, τις πίτες, τα λουκάνικα Σουφλίου και τα γεμιστά ψητά κατσικάκια της Σαμοθράκης. Το ελαιόλαδο και το μέλι Θάσου, τα αρωματικά κρασιά της Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης είναι μερικές από τις γεύσεις που μπορεί να κάνουν τον επισκέπτη να μη ξεχάσει ποτέ το ταξίδι του σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Σε όλη την έκταση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεσπόζουν πολλοί «σταθμοί» μιας ξεχωριστής περιήγησης στα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα και στις μοναδικού κάλλους ομορφιές ενός τόπου που προικίστηκε από το Θεό και τη φύση.