Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 04 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Αρχιτεκτονική Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα Νομαρχίας Ξάνθης
Η επίσημη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης
Ιστοσελίδα Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης
Η επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Δράμας
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Αρχιτεκτονική: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

25-10-2006
Παγγαίο

Μελκίδη Χρύσα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Οι οικισμοί του Παγγαίου αποτελούν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ενότητα. Πολλοί απ? αυτούς έχουν δεχτεί στο δεύτερο μισό του 19ου αι. μέχρι το 1920 πολλαπλές επιδράσεις ως προς την πολεοδομική δομή και τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, λόγω των ιστορικών συνθηκών και των εναλλασσόμενων κατακτητών. Η εγκατάσταση το 1922 των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής στο νοτιοανατολικό Παγγαίο συνέβαλε στην διαφοροποίηση του παραδοσιακού αγροτικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των οικισμών, επειδή οι νέοι κάτοικοι είχαν διαφορετικά αστικά μορφολογικά και κοινωνικά πρότυπα.
Τα κτίσματα των οικισμών είναι διάσπαρτα και κάθε σπίτι με τα προσκτίσματά του μέσα στον ψηλό μαντρότοιχό του αποτελεί κλειστή μονάδα. Βασικός αρχιτεκτονικός τύπος είναι αυτός του μακεδονίτικου σπιτιού από πέτρα χωρίς επίχρισμα, με τα χειμερινά διαμερίσματα στο ισόγειο ή το μεσοπάτωμα και τα θερινά στον όροφο. Η αρχιτεκτονική είναι συχνά φρουριακή και υπάρχουν χαγιάτια, σαχνισιά (=κλειστοί εξώστες), ορθογωνικά ανοίγματα ή τοξωτά στα σπίτια των ευπόρων και χρωματισμένες ταινίες επιχρίσματος γύρω από τα παράθυρα. Η επικάλυψη γίνεται από σχιστολιθικές πλάκες ή κεραμίδια χωρίς ταβάνι.
Διακεκριμμένοι αρχιτεκτονικοί τύποι είναι:
-Το αγροτικό σπίτι:
Ανοικτό ή καπνόσπιτο, πλατυμέτωπο με χαγιάτι και δύο δωμάτια (χειμωνιάτικο και θερινό) ή περισσότερα, ανάλογα με τις στεγαζόμενες οικογένειες.
Το κλειστό αγροτικό σπίτι, ορθογωνικό, πέτρινο, με βοηθητικούς χώρους στο ισόγειο και κατοικία στον όροφο. Το τζάκι σε προεξοχή αποτελεί μορφολογικό στοιχείο και δείχνει την τέχνη του μάστορα.
- Το αρχοντικό, μεγαλύτερο και διακοσμημένο, σπίτι της εύπορης ελληνικής τάξης και των τούρκων μπέηδων:
Το ελληνικό αρχοντικό με εξωτερική ζωγραφική ή σκαλιστή σε ξύλο διακόσμηση (Ελευθερούπολη, Παλιοχώρι, Μεσορόπη, Ποδοχώρι και Μουσθένη).
Το τούρκικο αρχοντικό με πολλά δωμάτια και κιόσκι (ιδιαίτερο περίοπτο δωμάτιο υποδοχής), με ξύλινες σκαλιστές πόρτες και ερμάρια.
- Το προσφυγικό σπίτι:
Διώροφο ή ημιδιώροφο, με μεγάλη σάλα στη μέση που καταλήγει σε εξώστη, συμμετρικά δωμάτια με μεγάλα παράθυρα, πέτρινο στο ισόγειο και τούβλινο στον όροφο, με ξύλινη στέγη με γαλλικoύ τύπου κεραμίδια και συχνά με νεοκλασσικά διακοσμητικά στοιχεία.
Χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί στο Παγγαίο είναι τα Δωμάτια, τα Κηπιά, το Μελισσοκομείο, η Μεσορόπη, η Μουσθένη, το Ποδοχώρι.


Πηγή: Γ. Μήτσου, ?Παγγαίο?, Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, τ. 8, σ.σ. 113-144.