Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 17 Ιουλίου 2024
Περιβάλλον Πανίδα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Δήμος Παρανεστίου

Πολλά σπάνια μικρόπουλα τρέφονται και αναπαράγονται σε όλη την έκταση της περιοχής. Μεσοτσικλιτάρα, (δρυοκολάπτης) (Dendrocopos medius).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Πολλά σπάνια μικρόπουλα τρέφονται και αναπαράγονται σε όλη την έκταση της περιοχής. Τα μικρά της Κιτρινοσουσουράδας (Motacilla flava), παραμένουν καλά κρυμμένα και ακίνητα στη φωλιά, έως ότου μετά από δύο εβδομάδες περίπου, είναι σε θέση να πετάξουν.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Το Ζαρκάδι (Capreolus capreolus) διαβιεί στην περιοχή, καθώς και στην υπόλοιπη οροσειρά της Ροδόπης. Ημερόβιο είδος. Αναζητά την τροφή του σε αραιά δρυοδάση αλλά και ξέφωτα. Συνήθως μονογαμικό, ζει σε μικρές οικογενειακές ομάδες, ένα ζευγάρι και τα μικρά τους. Η διάρκεια εγκυμοσύνης είναι εννέα μήνες και γεννά 1-2 μικρά. Ηγείται στην ομάδα πάντα ένα αρσενικό, που ξεχωρίζει από τα κέρατα. Νεαρό αρσενικό.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ)
Κεντρική Ροδόπη & Κοιλάδα Νέστου
Δήμος Παρανεστίου
Φυσικό Περιβάλλον

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Πανίδα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

03/10/2006
Φρακτό (Ζαγκραντένια - Παρθένο Δάσος) - Παρανέστι, Πρασινάδα, Διπόταμα, (Αρκουδόρεμα, Λεπίδα): ΠΑΝΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η ποικιλία βιοτόπων, το πλούσιο ανάγλυφο, η αφθονία του νερού και της βλάστησης έχει σαν αποτέλεσμα η πανίδα της περιοχής να είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τα είδη αλλά και για τους πληθυσμούς τους. Εδώ συναντά κανείς σχεδόν όλα τα μεγάλα θηλαστικά και σαρκοβόρα της ελληνικής υπαίθρου. Η Αρκούδα (Ursus arctos), ο Λύκος (Canis lupus), το Αγριογούρουνο (Sus scrofa), ο Αγριόγατος (Felis silvestris), και το Ζαρκάδι (Capreolus capreolus) παρατηρούνται στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη οροσειρά της Ροδόπης. Επιπλέον όμως, στην περιοχή του Φρακτού, συναντώνται μοναδικά είδη για τον Ελλαδικό χώρο όπως το Αγριόγιδο (Rupicarpa rupicarpa), και το Ελάφι ( Cervus elaphus). Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ποικιλία της πτηνοπανίδας με εξέχουσα θέση των μεγάλων αρπακτικών όπως ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), που βρίσκει καταφύγιο σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές. Εδώ παρατηρούνται επίσης οι σημαντικότεροι πληθυσμοί στην Ελλάδα της Αγριόκοτας (Bonasa bonasia) και του Αγριόκουρκου (Tetrao urogallus). Ενδιαφέρον επιπλέον έχει η παρουσία και άλλων ειδών όπως: η Πετροπέρδικα (Alectoris graeca), ο Μπούφος (Bubo bubo), οι δρυοκολάπτες, με σημαντικότερη αυτή του Τριδάχτυλου Δρυοκολάπτη (Picoides tridactylus) αλλά και του Φιδαετού (Circaetus gallicus) και του Μαυροπελαργού (Ciconia nigra). Επιπλέον και η ερπετοπανίδα στην περιοχή περιλαμβάνει ενδιαφέροντα είδη όπως ο Λαφιάτης (Elaphe longίssima), η Οχιά (Vipera), η Πράσινη σαύρα (Lacerta viridis), οι Χελώνες (Testudo), η Σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra). Η ιχθυοπανίδα δε των «λιμνών» του Νέστου είναι πλούσια σε ποσότητες και περιλαμβάνει Κέφαλους (Mugil cephalus), Τυλινάρια (Leuciscus cephalus macedonicus), Μπριάνες (Barbus cyclolepis), αλλά και Πέστροφες (Salmo trutta macedonicus) στα ορμητικά και παγωμένα νερά των ρεμάτων, που χύνονται στο Νέστο.