Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 14 Νοεμβρίου 2024
Περιβάλλον Πανίδα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Δήμος Προσοτσάνης

Ο Κότσυφας (Turdus merula), κοινό είδος σε κατοικημένες ή μη περιοχές τρέφεται κυρίως με έντομα. Το χειμώνα όταν το χιόνι καλύπτει την περιοχή αναζητά καρπούς και σκουλήκια καταφεύγοντας σε αυλές και κήπους της περιοχής.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Τρυποφράχτης (Troglodytes troglodytes), μοναχικό πουλί παρατηρείται πολύ συχνά. Είναι από τα μικρότερα σε μέγεθος πουλιά στην ελληνική επικράτεια, με συνολικό μήκος μόλις 9-10cm. Τρέφεται με έντομα, που αναζητά σε διάφορα μέρη κοντά στο έδαφος. Φτιάχνει την φωλιά του συνήθως σε απρόσιτα σημεία.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Κοντά στις κατοικημένες περιοχές και στα ποιμνιοστάσια ο Τσαλαπετεινός (Upupa epops) αναζητά την τροφή του και βρίσκει συχνά καταφύγιο σε τρύπες στα βράχια.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στις πυκνές φυλλωσιές και στα δροσερά ρέματα το Αηδόνι (Luscinia megarhynchos) βρίσκει άφθονη τροφή από έντομα και είναι σε θέση να μεγαλώσει με επιτυχία 4-5 μικρά σε μία γέννα. Νεαρό αηδόνι που μόλις εγκατέλειψε την φωλιά.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η νυχτερίδα (Rhinolophus hipposideros), νυκτόβιο είδος, είναι από τις μικρότερες σε μέγεθος στην Ευρώπη και ένα από τα 23 περίπου διαφορετικά είδη, που καταγράφονται στην ελληνική επικράτεια. Φωλιάζει σε σκοτεινά σημεία, σχισμές και ανοίγματα στα βράχια.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Μαυρολαίμης (Saxicola torquata) απαντάται σε χερσότοπους αλλά και σε χώρους με γρασίδι όπου και αναζητά σκουλήκια και έντομα. Η καλοπλεγμένη κυπελλοειδής του φωλιά τοποθετείται κοντά στο έδαφος και συχνά στη βάση κάποιου θάμνου.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Πράσινη σαύρα (Lacerta viridis) κοινό είδος στην περιοχή τρέφεται με διάφορα ασπόνδυλα αλλά και φυτικές τροφές. Συναντάται σε ηλιόλουστες θέσεις παντού στην περιοχή.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Τσίχλα (Turdus philomelos) φτάνει σε μέγεθος περί τα 25cm και τρέφεται με μεγάλη ποικιλία τροφών από σκουλήκια, έντομα, σαλιγκάρια, αλλά και μούρα. Φωλιάζει σε πυκνά δέντρα και θάμνους.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δήμος Προσοτσάνης
Οικισμοί Πετρούσας, Πύργων

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Πανίδα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

18/01/2007
Προσοτσάνη - Φαράγγι Πετρούσας - Πύργοι: ΠΑΝΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Για την περιοχή του φαραγγιού Πετρούσας - Πύργων δεν αναφέρονται συστηματικές καταγραφές. Η ορνιθοπανίδα στην περιοχή παρουσιάζει σχετικό ενδιαφέρον και παρατηρούνται είδη όπως η πέρδικα (Alectoris), τα Κοτσύφια (Turdus merula), οι φάσσες και τα αγριοπερίστερα (Columba), οι Μπεκάτσες (Scolopax rusticola), και άλλα μικρόπουλα όπως, τα Αηδόνια (Luscinia megarhynchos), ο Κοκκινολαίμης (Erithacus rubecula), οι τσίχλες (Turdus ), ο Σπίνος (Fringilla coelebs), ο Τρυποφράχτης (Troglodytes troglodytes) κ.α.
Στην ευρύτερη περιοχή του Φαλακρού όρους, που κυριαρχεί στα βόρεια της κοιλάδας και άπτεται του Δήμου Προσοτσάνης η ποικιλία βιοτόπων, το πλούσιο ανάγλυφο, η σχετική αφθονία του νερού και της βλάστησης έχει σαν αποτέλεσμα η πανίδα της περιοχής να είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τα είδη αλλά και για τους πληθυσμούς τους. Εδώ συναντά κανείς σχεδόν όλα τα μεγάλα θηλαστικά και σαρκοβόρα της ελληνικής υπαίθρου. Η Αρκούδα (Ursus arctos), παρατηρείται σπανιότερα και στην ανατολική πλευρά του βουνού, ο Λύκος (Canis lupus), το Αγριογούρουνο (Sus scrofa), η Αλεπού (Vulpes vulpes), το Ζαρκάδι (Capreolus capreolus), ο Λαγός (Lepus capensis) και ο Σκίουρος (Sciurus vulgaris), παρατηρούνται στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη οροσειρά της Ροδόπης. Στις παρόχθιες περιοχές του Νέστου εύκολα παρατηρούνται πάνω σε πέτρες ή λάσπη τα ίχνη της Βίδρας (Lutra lutra). Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ποικιλία της πτηνοπανίδας με εξέχουσα θέση των μεγάλων αρπακτικών όπως ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), που βρίσκει καταφύγιο σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές. Ενδιαφέρον επιπλέον έχει η παρουσία και άλλων ειδών όπως: ο Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus), η Πετροπέρδικα (Alectoris graeca), ο Μπούφος (Bubo bubo), οι δρυοκολάπτες, αλλά και του Φιδαετού (Circaetus gallicus). Χαμηλότερα στις μεγάλες υδάτινες επιφάνειες του Νέστου παρατηρούνται υδρόβια πτηνά όπως ερωδιοί, πάπιες, φαλαρίδες, τρίγγες, χαραδριόμορφα κ.α. Επιπλέον και η ερπετοπανίδα στην περιοχή περιλαμβάνει ενδιαφέροντα είδη όπως ο Λαφιάτης (Elaphe longίssima), η Οχιά (Vipera), η Πράσινη σαύρα (Lacerta viridis), οι Χελώνες (Testudo), η Σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra). Η ιχθυοπανίδα δε των «λιμνών» του Νέστου είναι πλούσια σε ποσότητες και περιλαμβάνει Κέφαλους (Mugil cephalus), Τυλινάρια (Leuciscus cephalus macedonicus), Μπριάνες (Barbus cyclolepis), αλλά και Πέστροφες (Salmo trutta macedonicus) στα ορμητικά και παγωμένα νερά των ρεμάτων, που χύνονται στο Νέστο.