Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 19 Μαρτίου 2024
Περιβάλλον Πανίδα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Δήμος Προσοτσάνης

Το Αηδόνι (Luscinia megarhynchos), καλοκαιρινός επισκέπτης στην περιοχή, με το μελωδικό του ερωτικό κάλεσμα στις αρχές της άνοιξης οριοθετεί την επικράτειά του. Χτίζει τη φωλιά του σε πυκνή βλάστηση κοντά στο έδαφος και τρέφεται με έντομα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus), ένα από τα ενδιαφέροντα είδη του ποταμού, παρατηρείται αρκετά συχνά. Τρέφεται με υδρόβια έντομα, που αναζητά βουτώντας στο νερό. Φτιάχνει την φωλιά του συνήθως σε απρόσιτα σημεία, πίσω από βράχους και καταρράκτες σε στεγανές θέσεις, που καλύπτονται από νερό.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra), είναι καλοκαιρινός επισκέπτης στην περιοχή. Φωλιάζει στις γύρω ορεινές περιοχές του Φαλακρού και του Μενοίκιου όρους και διατρέφεται στην κοιλάδα του Αγγίτη.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Μελισσοφάγος (Merops apiaster), φωλιάζει και διατρέφεται στις ανοιχτές και παρόχθιες περιοχές της κοιλάδας του Αγγίτη. Στο τέλος του καλοκαιριού συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες καθώς ετοιμάζονται για το μεγάλο τους μεταναστευτικό ταξίδι στο νότο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Το Τρυγόνι (Streptopelia turtur), σε μικρούς αριθμούς, παραμένει όλο το χρόνο στην περιοχή και συνήθως παρατηρείται στις δασώδεις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Αγγίτη.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Μπριάνα (Barbus cyclolepis), παρατηρείται παντού στην περιοχή του ποταμού Αγγίτη, αλλά και σε όλα τα ποτάμια και ρέματα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Τρέφεται με μια πληθώρα φυτικών και ζωικών ειδών.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δήμος Προσοτσάνης
Φυσικό Περιβάλλον
Σπήλαιο Αγγίτη
Σπήλαιο Αγγίτη

Άλλα Αρχεία
Περιληπτική παρουσίαση των ειδών της υδρόβιας μακροπανίδας του Σπηλαίου Πηγές Αγγίτη για τη χρήση τους στις προθήκες των ενυδρείων
(Μέγεθος: 159 kb) 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Πανίδα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

15-01-2007
Προσοτσάνη – Αγγίτης – Πηγές – Κοκκινόγεια - Γραμμένη: ΠΑΝΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Για την περιοχή της κοιλάδας του Αγγίτη δεν αναφέρονται συστηματικές καταγραφές. Η ορνιθοπανίδα στην κοιλάδα παρουσιάζει ενδιαφέρον και παρατηρούνται είδη όπως η πέρδικα (Alectoris), τα Τρυγόνια (Streptopelia turtur), τα Κοτσύφια (Turdus merula), οι φάσσες και τα αγριοπερίστερα (Columba), οι Μπεκάτσες (Scolopax rusticola), και άλλα μικρόπουλα όπως, τα Αηδόνια (Luscinia megarhynchos) και ο Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus) στην κοίτη του ποταμού. Στις βραχώδεις εξάρσεις γύρω από τις πηγές και στην κοιλάδα παρατηρούνται αρπακτικά όπως τα Βραχοκερκίνεζα (Falco tinnunculus) και οι γερακίνες (Buteo).
Από όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, από σπηλαιολόγους της ΣΠΕΛΕΟ και ιχθυολόγους του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας / ΙΝΑΛΕ, ενδιαφέρον έχει η παρουσία υδρόβιας ζωής στο σπήλαιο και μάλιστα σε βάθος μεγαλύτερο από τα 6000 μέτρα από την έξοδο στις πηγές. Κατά τη διάρκεια των εξερευνητικών αποστολών, συνολικά συλλέχθηκαν δύο είδη ψαριών, η Μπριάνα (Barbus cyclolepis) και το Τυλινάρι (Leuciscus cephalus), καθώς και ένα δεκάποδο καρκινοειδές η Πετροκαραβίδα (Austropotamobius torrentium).
Στην ευρύτερη περιοχή του Φαλακρού όρους, που κυριαρχεί στα βόρεια της κοιλάδας του Αγγίτη και άπτεται του Δήμου Προσοτσάνης η ποικιλία βιοτόπων, το πλούσιο ανάγλυφο, η σχετική αφθονία του νερού και της βλάστησης έχει σαν αποτέλεσμα η πανίδα της περιοχής να είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τα είδη αλλά και για τους πληθυσμούς τους. Εδώ συναντά κανείς σχεδόν όλα τα μεγάλα θηλαστικά και σαρκοβόρα της ελληνικής υπαίθρου. Η Αρκούδα (Ursus arctos), παρατηρείται σπανιότερα και στην ανατολική πλευρά του βουνού, ο Λύκος (Canis lupus), το Αγριογούρουνο (Sus scrofa), η Αλεπού (Vulpes vulpes), το Ζαρκάδι (Capreolus capreolus), ο Λαγός (Lepus capensis) και ο Σκίουρος (Sciurus vulgaris), παρατηρούνται στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη οροσειρά της Ροδόπης. Στις παρόχθιες περιοχές του Νέστου εύκολα παρατηρούνται πάνω σε πέτρες ή λάσπη τα ίχνη της Βίδρας (Lutra lutra). Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ποικιλία της πτηνοπανίδας με εξέχουσα θέση των μεγάλων αρπακτικών όπως ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), που βρίσκει καταφύγιο σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές. Ενδιαφέρον επιπλέον έχει η παρουσία και άλλων ειδών όπως: ο Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus), η Πετροπέρδικα (Alectoris graeca), ο Μπούφος (Bubo bubo), οι δρυοκολάπτες, αλλά και του Φιδαετού (Circaetus gallicus). Χαμηλότερα στις μεγάλες υδάτινες επιφάνειες του Νέστου παρατηρούνται υδρόβια πτηνά όπως ερωδιοί, πάπιες, φαλαρίδες, τρίγγες, χαραδριόμορφα κ.α. Επιπλέον και η ερπετοπανίδα στην περιοχή περιλαμβάνει ενδιαφέροντα είδη όπως ο Λαφιάτης (Elaphe longίssima), η Οχιά (Vipera), η Πράσινη σαύρα (Lacerta viridis), οι Χελώνες (Testudo), η Σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra). Η ιχθυοπανίδα δε των «λιμνών» του Νέστου είναι πλούσια σε ποσότητες και περιλαμβάνει Κέφαλους (Mugil cephalus), Τυλινάρια (Leuciscus cephalus macedonicus), Μπριάνες (Barbus cyclolepis), αλλά και Πέστροφες (Salmo trutta macedonicus) στα ορμητικά και παγωμένα νερά των ρεμάτων, που χύνονται στο Νέστο.