Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Μουσεία Αρχαιολογικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης Δήμος Αβδήρων

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Υπουργείο Πολιτισμού
Επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
Νομαρχία Ξάνθης: Greece: Thrace: Prefecture of xanthi
Επίσημη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης
Τουριστικός Οδηγός Ξάνθης
Τουριστικός οδηγός
Δήμος Αβδήρων Νομός Ξάνθης
Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αβδήρων

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικά
Βυζαντινά
Δημοτικά
Εκκλησιαστικά
Καλαθοπλεκτικής
Λαογραφικά / Εθνολογικά
Μετάξης
Παιδείας
Στρατιωτικά
Φυσικής Ιστορίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Δράμας
Δήμος Θάσου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Φιλίππων
Αρχαιολογικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

28/11/2007
Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. «Αθηνά»
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2000, περιλαμβάνει ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη και τα νεκροταφεία.

Η έκθεση, που καλύπτει χρονική περίοδο από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ., αναπτύσσεται στο ισόγειο και στον πάνω όροφο του κτιρίου και διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και έθιμα ταφής. Επιπλέον διατίθεται πλούσιο εποπτικό υλικό με κείμενα για τη μυθολογία, την ιστορία και την αρχαιολογική έρευνα, τοπογραφικά διαγράμματα και χάρτες της ευρύτερης περιοχής για την καλύτερη ενημέρωση του επισκέπτη για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

Στο μουσείο εκτίθενται αξιόλογα ευρήματα, όπως το ψηφιδωτό δάπεδο από αυλή οικίας με δελφίνια, κρίνους και ρόδακες του 250-200 π.Χ., ένα πήλινο πορτραίτο κάποιου Αβδηρίτη του 2ου αιώνα π.Χ., μια σαρκοφάγος Κλαζομενιακού τύπου με παράσταση του μύθου του Τρωίλου του 5ου αιώνα π.Χ., καθώς και ένα πλούσιο σύνολο αγγείων καθημερινής χρήσης, ειδωλίων, νομισμάτων, σύνεργων καλλωπισμού και κοσμημάτων που χρονολογούνται από την αρχαϊκή έως την ελληνιστική εποχή (ιωνικές κύλικες, κορινθιακοί αρύβαλλοι, γυάλινα αρωματοδοχεία, υδρίες κ.α.).

Στην αίθουσα των ευρημάτων από τα νεκροταφεία εκτίθενται πλήθος τεφροδόχων αγγείων, ταφικά σύνολα και επιτύμβια σήματα, κτερίσματα του 5ου αι. π.Χ. από ενταφιασμούς σε σαρκοφάγους, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες και κιονίσκοι που χρονολογούνται από το τέλος του 6ου ως το 2ο αι. π.Χ., δύο ζωγραφιστές σαρκοφάγοι του 5ου αι. π.Χ., αντικείμενα από τρεις γειτονικούς τύμβους του 4ου αι. π.Χ., ένα ταφικό σύνολο του 2ου αι. π.Χ., επιτύμβιες στήλες και κιονίσκοι που χρονολογούνται από το τέλος του 3ου ως τον 1ο αι. π.Χ. και τρία επιτύμβια ανάγλυφα του 1ου αι. π.Χ. Στο πρώτο εικονίζεται ιππέας, στο δεύτερο ιματιοφόρος άνδρας με παιδί και στο τρίτο σκηνή νεκρόδειπνου.

Από τους τάφους των βυζαντινών χρόνων προέρχονται χάλκινα και γυάλινα κοσμήματα. Στο κέντρο της αίθουσας εκτίθενται αγγεία του 8ου και του 7ου αι. π.Χ. που χρησιμοποιήθηκαν για ταφές των Κλαζομενίων, ταφή άνδρα σε πιθάρι (4ος αι. π.Χ.), πήλινη ανάγλυφη σαρκοφάγος (5ος αι. π.Χ.), δύο απλές πήλινες παιδικές σαρκοφάγοι (5ος-4ος αι. π.Χ.) και δύο αναπαραστάσεις ταφών του 3ου και του 2ου αι. π.Χ. σε κιβωτιόσχημους τάφους.

Βιβλιογραφία:

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, (1999). Έκδοση Υπουργείου Πολιτισμού ? ΙΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.