Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Αρχαιολογία Μνημεία Κάστρα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Σαμοθράκης

Η Χώρα, αμφιθεατρικά κτισμένη σε αθέατο τόπο από τη θάλασσα, διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νησιού, βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού σε απόσταση 5Km από το λιμάνι της Καμαριώτισσας.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στενά σοκάκια, που οδηγούν τον επισκέπτη σε όλη την πόλη, δροσερές κληματαριές στις ταράτσες, που αγναντεύουν στην θάλασσα και στο βάθος τα ογκώδη περιτοιχίσματα του κάστρου, απομεινάρια μιας άλλης εποχής.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
Ιστοσελίδα για τη Θράκη
Σαμοθράκη-Αξιοθέατα-Οι Πύργοι της Σαμοθράκης
Ιστοσελίδα για τη Θράκη
Δήμος Σαμοθράκης
Ιστοσελίδα για τον Δήμο Σαμοθράκης
e-city.gr > Αξιοθέατα > Σαμοθράκη > Σαμοθράκη (Χώρα)
Τουριστικός οδηγός

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εκκλησίες
Τζαμιά
Κάστρα
Κτίσματα
Μακεδονικοί Τάφοι
Τύμβοι
Υδραγωγεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κάστρα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

02/12/2007
Σαμοθράκη-Οχύρωση Χώρας

Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. «Αθηνά»
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Κατά τον 11ο αιώνα π.Χ. συγκεκριμένοι λόγοι, πιθανότατα οι προσπάθειες να αποφυγής πειρατικών επιδρομών, υπαγόρευσαν την εγκατάλειψη των παράλιων περιοχών και την μετακίνηση των πληθυσμών στο εσωτερικό του νησιού.

Στην περιοχή του Βρυχού, στις βόρειες πλαγιές του υψώματος εντοπίστηκαν ήδη από το 1928 τρία μεγαλιθικά μνημεία της πρώιμης εποχής του Σιδήρου. Ο εκτεταμένος φρουριακός περίβολος, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται στη στενόμακρη, σχετικά επίπεδη κορυφή του υψώματος, έχει «κυκλώπεια» χαρακτηριστικά. Το τείχος είναι κατασκευασμένο από ογκόλιθους διαφορετικών μεγεθών και ακανόνιστου σχήματος, οι οποίοι «δένουν» μεταξύ τους με λιθορριπή και μικρές πέτρες χαλαρά συναρμολογημένες και σχηματίζουν τις δύο ισχυρές εξωτερικές όψεις. Το πλάτος του κυμαίνεται από 2,20 μ. έως και 3,30 μ.

Η οχύρωση διαρθρώνεται σε δύο κύρια τμήματα, τα οποία χωρίζονται με ένα διατείχισμα. Στο νότιο τμήμα της οχύρωσης, το οποίο είναι μικρότερο από το βόρειο και πλεονεκτεί σε φυσική οχύρωση δε βρέθηκαν άλλες μόνιμες κατασκευές, εκτός από τμήμα ενός λίθινου κυκλικού(;) θεμελίου. Τα σπίτια του οικισμού ήταν διάσπαρτα στις πλαγιές του λόφου, όπου επέτρεπε η μορφολογία του εδάφους. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του περιβόλου, ένα χαμηλότερο σκέλος, το οποίο σώζεται αποσπασματικά, περιβάλλει μια επικλινή έκταση που διαμορφώνεται σε δύο επάλληλα, σχετικά επίπεδα άνδηρα. Ένας μικρότερος περίβολος, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Αγιανέμη, περίπου 2 χλμ. νοτιοανατολικά από τον Βρυχό και χρονολογείται στην ίδια εποχή με τον προηγούμενο, συνδέεται με τη λατρευτική ζωή των κατοίκων του νησιού στα νεότερα χρόνια με προφανείς χριστιανικές καταβολές.
Συνθήκες ανάλογες με αυτές που ώθησαν τον πληθυσμό του νησιού από την παραλία προς το εσωτερικό κατά την αρχαιότητα, ανάγκασαν τους κατοίκους της Σαμοθράκης και στα βυζαντινά χρόνια, να αναζητήσουν καταφύγιο στο εσωτερικό του νησιού και να μετακινηθούν στη Χώρα. Οι ακριβείς συνθήκες και η χρονολόγηση αυτής της μεταφοράς δεν είναι γνωστές.

Οι πύργοι και οι οχυρώσεις της Χώρας που κατασκευάστηκαν αυτήν την εποχή αποτελούν αξιοσημείωτα παραδείγματα βυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο. Η πρώτη, μεσαιωνική οχύρωση στη Χώρα, χρονολογείται πιθανότατα στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. Σημαντικός είναι ένας ισχυρός κυκλικός πύργος στη ΝΑ γωνία του περιβόλου, ο οποίος είναι κτισμένος με προσεγμένη αργολιθοδομή και ζώνες πλινθοδομής. Στη ΒΔ γωνία του περιβόλου ένας ορθογώνιος επιμήκης πύργος, καμαροσκέπαστος στον πρώτο όροφο, χρησίμευε πιθανότατα για δεξαμενή, εξασφαλίζοντας νερό στους αμυνόμενους σε περίοδο πολιορκίας.

Οι Γατελούζοι συμπλήρωσαν και επέκτειναν αυτή την οχύρωση, όπως μαρτυρούν δύο εντοιχισμένες επιγραφές. Στην πρώτη επιγραφή μνημονεύεται ο Γενουάτης ηγεμόνας Παλαμίδης, ενώ στη δεύτερη, πλάι στο μονοκέφαλο αετό, το οικόσημο των Γατελούζων κάτω από αυτό των Παλαιολόγων, το δικέφαλο αετό και το μονόγραμμα των Παλαιόλογων, αναφέρεται ότι ο «Παλαμήδης Γατελιούζος, κύριος της Αίνου και της Σαμοθράκης, μέγας αριστεύς, φιλόπολις,.....ανήγειρεν εκ βάθρων και αυτόν τον πύργο».

Βιβλιογραφία:

Αρχαιολογικός οδηγός, (1999). Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 29.

Ζήκος Ν., (1994). Οι Βυζαντινοί χρόνοι, Αφιέρωμα: Σαμοθράκη, Εφημερίδα Καθημερινή, σελ. 10.

Θράκη, Το σταυροδρόμι των Ελλήνων, (2000). Εκδόσεις Αδάμ, σελ. 384-386.

Μάτσας Δ., Μπακιρτζής Α. (1998). Σαμοθράκη, Μικρός Πολιτισμικός Οδηγός, Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης & Δήμου Σαμοθράκης, ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σελ.90-100.

Οδηγός περιήγησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, (2000). Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 95.

Σαμοθράκη, το νησί των μυστηρίων, Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Lehmann K. (1998). Samothrace, A Guide to the excavations and the museum, Institute of Fine Arts, New York University, σελ.169-173.