Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 24 Ιουλίου 2024
Πολιτισμός Πηγές Βιβλία Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Βιβλία
Χειρόγραφα
Οπτικοακουστικά ντοκουμέντα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Ξάνθης
Βιβλία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

21/10/2007
Θρακικά Χρονικά


Το περιοδικό Θρακικά Χρονικά που εξέδιδε ο αείμνηστος Στέφανος Ιωαννίδης αποτελεί τη σημαντικότερη εκδοτική προσπάθεια προβολής, έρευνας και ανάδειξης των Θρακικών γραμμάτων και της ιστορίας. Ακόμη και σήμερα ερευνητές και απλοί αναγνώστες ανατρέχουν στα τεύχη του για να αντλήσουν πολύτιμο υλικό για την ιστορική, λογοτεχνική και λαογραφική έρευνα της Θράκης. Το υλικό αυτό είναι μάλλον δυσεύρετο εδώ και καιρό μετά την έκδοση του τελευταίου τόμου.

διαβάστε αναλυτικά

21/10/2007
Ενδοχώρα


Το περιοδικό Ενδοχώρα που εκδίδει στην Αλεξανδρούπολη ο Ιωάννης Κουριανίδης είναι ίσως από τα πιο γνωστά περιοδικά λόγου και τέχνης της επαρχίας. Από το πλήθος των τευχών που έχουν κυκλοφορήσει επιλέχθηκαν ενδεικτικά αφιερώματα που συγκεντρώνουν θεματικές που αναφέρονται στην ιστορία και τη λογοτεχνική παραγωγή της Θράκης.

διαβάστε αναλυτικά

21/10/2007
Νεότερη Θρακική Λογοτεχνία


Τα 2 τεύχη Νεότερη Θρακική Λογοτεχνία του Θανάση Μουσόπουλου που εξέδωσε ο Σύλλογος Ποντίων σε μια συλλογική προσπάθεια καταγραφής της Ιστορίας της Θράκης συνιστά μια απόπειρα συνοπτικής καταγραφής της λογοτεχνικής καταγραφής της Θράκης στα νεότερα χρόνια. Συμπεριλαμβάνοντας στην καταγραφή αυτή Θρακιώτες στην καταγωγή λογοτέχνες που δημιούργησαν πέρα από τα γεωγραφικά όρια της περιοχής και απέκτησαν πανελλαδική εμβέλεια συνιστά μια εκδοτική προσπάθεια χρήσιμη για τη μελέτη ρευμάτων και τάσεων που διαμόρφωσαν τα γράμματα στην περιοχή. Η ψηφιακή προβολή είναι σημαντική και από το γεγονός ότι τα τεύχη αυτά είναι εκτός εμπορίου.

διαβάστε αναλυτικά

21/10/2007
Αβδηρα, γη του κάλλους και του στοχασμού


Η μελέτη "Αβδηρα γη του κάλλους και του στοχασμού" ανατρέχει στην ιστορία του πλέον γνωστού αρχαιολογικού χώρου της Θράκης, ακμαιότατης πόλης στην κλασική αρχαιότητα. Στις σελίδες του συγκεντρώνονται στοιχεία τόσο για τα αρχαία ?βδηρα όσο και για τη Βυζαντινό Πολύστυλο αλλά και τη Μπουλούστρα της Τουρκοκρατίας. Η διαχρονική αφήγηση των αλλαγών της πόλης που κρατά αμείωτη τη σπουδαιότητά της, όπως φαίνεται και από τα αποσπάσματα των ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν την περιοχή στις αρχές του 19ου αιώνα, ζωντανεύει το μεγαλείο του φιλοσοφικού στοχασμού αλλά και της διαπάλης των ιδεών με ευρύτερη επίδραση. Η περιγραφή της Δημοκρίτειας φιλοσοφίας και η περιεκτική βιογραφία φιλοσόφων και ποιητών που κατάγονται ή έζησαν στην περιοχή ανασυνθέτει το πνευματικό πλούτο μιας πόλης που άκμασε για αιώνες

διαβάστε αναλυτικά

21/10/2007
Αγέρηδες και κύματα


Η αναλυτική μελέτη αρχαίων Ελλήνων λογοτεχνών, ποιητών και πεζογράφων κατά τα πρώιμα κλασικά χρόνια μέχρι τον μεταχριστιανικό Αρριανό παρουσιάζεται στο βιβλίο Αγέρηδες και κύματα. Η μελέτη αυτή συνθέτει τις αναφορές στη Θρακική όπως καταγράφεται στα επικά ποιήματα, Όμηρο και Ησίοδο, στη λυρική ποίηση, στο αρχαίους δραματουργούς Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη και στον κωμικό Αριστοφάνη αλλά και στον πεζό λόγο μέσα από τα κείμενα των ιστορικών Ηροδότου, Θουκυδίδη, Ξενοφώντα, Στράβωνα, Αρριανού αλλά και στο φιλόσοφο λόγο του Πλάτωνα. Η μελέτη αυτή συνιστά έναν περίπατο στην αρχαιοελληνική γραμματεία μέσα από τις αναφορές της στη Θράκη.

διαβάστε αναλυτικά

21/10/2007
Θράκη, Μνήμη για το Μέλλον


Μελέτες για την πολιτιστική ζωή στη Θράκη στο τέλος του 19ου αιώνα, στοιχεία για άγνωστους στο ευρύ κοινό λόγιους, ιστορικά χρονικά για την περίοδο του μεσοπολέμου, αλλά και για την απελευθέρωση και την ενσωμάτωσή της στον ελληνικό κορμό, εθνολογικές αναφορές στους Πομάκους, στη θρακική λογοτεχνία και τέλος μια εκτενής βιβλιογραφία για τη Θράκη υπάρχουν στο βιβλίο Θράκη, μνήμη για το μέλλον.

διαβάστε αναλυτικά

21/10/2007
Πομάκικα Δημοτικά Τραγούδια της Θράκης


Το βιβλίο του Αλή Ρόγγο Πομάκικα Δημοτικά τραγούδια της Θράκης αποτελεί μία αξιόλογη πρωτοβουλία καταγραφής της πλούσιας μουσικής και ποιητικής κληρονομιάς των Πομάκων της Θράκης, με σκοπό να αναδειχθεί ο μοναδικός πολιτιστικός πλούτος της περιοχής. Σύμφωνα με το συγγραφέα, τα 125 τραγούδια του βιβλίου είναι πολύ παλιά, καθώς μάλιστα σε ορισμένα γίνεται ακόμα λόγος για κομιτατζήδες. Τα τραγούδια αυτά ήταν διαφορετικά από χωριό σε χωριό και το καθένα έχει την ιστορία του. Τα περισσότερα πάντως δημιουργήθηκαν από ανθρώπους με βάσανα, φτωχούς, πεινασμένους, χωρισμένους. Παλιά τα τραγουδούσαν σε γιορτές στα Πομάκικα χωριά, κάποιες φορές με τη συνοδεία χορού, σήμερα όμως λίγοι τα τραγουδάνε δημόσια. Με τον κίνδυνο λοιπόν να λησμονηθούν, πέρα από την προφορική παράδοση, ο συγγραφέας αποφάσισε να καταγράψει ορισμένα από αυτά και να τα δημοσιεύσει, ώστε να διατηρηθούν στη συλλογική μνήμη.

διαβάστε αναλυτικά

21/10/2007
Θράκη.Αντίλαλοι της Ανατολικής Ρωμυλίας


Λαογραφικά στοιχεία και εθνολογικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής της Θράκης εξετάζονται στο βιβλίο Θράκη Αντίλαλοι της Ανατολικής Ρωμυλία. Ιστορία και Παραδόσεις του Ελληνισμού της Βόρειας Θράκης. Η σύντομη ιστορική αναδρομή βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει τις επάλληλες πολιτισμικές και κοινωνικές μεταβολές αλλά και να εντρυφήσει καλύτερα στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις καθώς και στη γλώσσα ιδίωμα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Κοινωνικές και λατρευτικές εκδηλώσεις διανθισμένες συχνά με λαϊκή ποίηση και τραγούδι που μαρτυρούν την εξέλιξη του πολιτισμού της περιοχής.

διαβάστε αναλυτικά

21/10/2007
Από την Κωνσταντινούπολη στη Ραιδεστό


Η ιστορική και πολιτισμική παρουσία του ανατολικού Μείζονος Ελληνισμού είναι το θέμα του βιβλίου Από την Κωνσταντινούπολη στη Ραιδεστό. Σε αναζήτηση της Νεοελληνικής Ταυτότητας. Εκτός από την καταγραφή και αποτύπωση μιας σημαντικής ιστορικής περιόδου που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις σύγχρονες εξελίξεις, συνδέεται η ανατολική διάσταση του Ελληνισμού με τη σύγχρονη προβληματική της χώρας. Η πλούσια συλλογή σπάνιων φωτογραφιών και ταχυδρομικών δελταρίων (carte postales) ανασυνθέτουν το σκηνικό μιας εποχής πλούσιας σε πολιτισμικές παραγωγές, με τη δική της αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, τις αντιφάσεις της, τις συγκρούσεις της και την ταραγμένη πορεία της.

διαβάστε αναλυτικά

21/10/2007
Ξάνθη 1870 - 1940


Στο βιβλίο Ξάνθη 1870 ? 1940 του Στέφανου Ιωαννίδη παρατίθενται εικόνες και μαρτυρίες που συνθέτουν το χαρακτήρα και την ιστορία της Ξάνθης από το 1870 μέχρι το 1940.

διαβάστε αναλυτικά

[Πρώτη σελίδα] [Προηγούμενη] Σελίδα 1 από 2 [Επόμενη] [Τελευταία σελίδα]