Αρχική Σελίδα

Γραφείς και αντιγραφείς - Βιβλιογραφικά εργαστήρια

ις μικρογραφίες τις έκαναν ειδικοί ζωγράφοι, οι μικρογράφοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γραφέας ήταν συγχρόνως κοσμηματογράφος και μικρογράφος (περίπτωση Θεόδωρου Αγιοπετρίτη). Οι μικρογραφίες ήταν συνήθως στο περιθώριο ή ολοσέλιδες. Ανάλογα με το περιεχόμενο του βιβλίου, οι μικρογραφίες περιέχουν παραστάσεις από την καθημερινή ζωή (εικ. 35-38), τη ζωή του Χριστού (εικ. 39, 40) και των Αγίων, πολεμικά γεγονότα, σκηνές από τη ζωή των αυτοκρατόρων (εικ. 41-44) ή αρχόντων του Βυζαντίου.

Εικ. 35: Εργαστήριο υφαντικής σε μικρογραφία χειρογράφου. 14ος αι. Ρώμη, Βιβλιοθήκη Βατικανού.



Εικ. 36: Μικρογραφία με παράσταση διαφόρων ασχολιών σπορά, όργωμα, αμπελουργία, καλλιέργεια οπωροφόρων. Μηνολόγιο 11ου αι. Άγιο Όρος, Μονή Εσφιγμένου.

Εικ. 37: Κυνηγετική σκηνή και χορός μαινάδων (Κυνηγετικά Οπιανού). Πρώτο μισό 11ου αι. Βενετία ,Μαρκιανή Βιβλιοθήκη.

Εικ. 38: Οι τρόποι με τους οποίους γινόταν η καλλιέργεια της γης ήταν πολλοί κατά τη Μεσοβυζαντινή περίοδο. Η κατευθείαν καλλιέργεια της γης από τους ιδιοκτήτες είναι ο πιο συχνός τρόπος στις μικρές ιδιοκτησίες. Η εκμετάλλευση των μεγάλων κρατικών εκκλησιαστικών και ιδιωτικών κτημάτων γινόταν είτε με το σύστημα της εμφύτευσης είτε με παροίκους. Μικρογραφία από εικονογραφημένο Ευαγγέλιο του 11ου αι με εργάτες καθώς πληρώνονται για την εργασία τους. Παρίσι, Εθνική Βιβλιοθήκη.