Αρχική Σελίδα

Γραφείς και αντιγραφείς - Βιβλιογραφικά εργαστήρια

α σπουδαιότερα βιβλιογραφικά εργαστήρια βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην επαρχία. Η Θεοδώρα Ραούλαινα, αριστοκράτισσα του 13ου αι. μ.Χ., διέθετε μεγάλο τμήμα της περιουσίας της σε παραγγελίες βιβλίων. Η γραφή εκείνη αποτελούσε απασχόληση υψηλού επιπέδου και ίδια η Ραούλαινα είχε καλλιγραφήσει δύο χειρόγραφα μόνη της.

Εικ. 39: Ευαγγελιστάριο του αυτοκράτορα Φωκά, Η Γέννηση του Χριστού. 1120-30. Άγιο Όρος ,Μονή Λαύρας.

ημαντική βιβλιογραφικά εργαστήρια λειτουργούσαν σε πολλά μοναστήρια. Αυτά κάλυπταν τις ανάγκες του μοναστηριού αλλά δέχονταν και εξωτερικές παραγγελίες. Τα σπουδαιότερα ήταν της Μονής Στουδίου και της Μονής των Οδηγών στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Πάτμο, στο Σινά και στο Άγιο Ορος.

Εικ. 40: Ευαγγελιστάριο του αυτοκράτορα Φωκά. Η Ανάσταση του Χριστού, 1120-30. Άγιο Όρος ,Μονή Λαύρας.

 

Εικ. 42: Ο αυτοκράτορας υψώνεται πάνω στην αψίδα που βαστάζουν ανώτατοι αξιωματούχοι, η στέψη γίνεται από τον Πατριάρχη και ο λαός τον επευφημεί. Από χειρόγραφο 12ου αι. με το ΄΄Χρονικό ΄΄του Ιωάννη Σκυλίτζη. Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη.

Εικ. 41: Ο αυτοκράτορας Κομνηνός, η σύζυγός του και ο συναυτοκράτωρ. Μικρογραφία χειρογράφου 12ου αι. Ρώμη, Βιβλιοθήκη Βατικανού.

 
Εικ. 43: Ο Βασίλειος Α΄(867-886) εγκαινίασε σημαντική αναγέννηση της νομοθετικής δραστηριότητας και σ' αυτή χρονολογούνται πολλοί νέοι κώδικες, όπως ο ΄΄Πρόχειρος Νόμος ΄΄ και η ΄΄Επαναγωγή ΄΄.Ο Βασίλειος Α΄ εικονίζεται έφιππος ενώ εκδικάζει διαφορές μεταξύ στρατιωτικών. Από χειρόγραφο 12ου αι. με το ΄΄Χρονικό ΄΄του Ιωάννη Σκυλίτζη. Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη.

Εικ. 44: Θριαμβευτική είσοδος του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά στη Βασιλεύουσα τον Αύγουστο του 963. Από χειρόγραφο 12ου αι. με το ΄΄Χρονικό ΄΄του Ιωάννη Σκυλίτζη.