Η περιοχή Λειβαδίτη ήταν τμήμα της περιοχής μελέτης του Προγράμματος LIFE "ΑΡΚΤΟΣ - Προστασία και διαχείριση των πληθυσμών της καφετιάς αρκούδας στην Ελλάδα" το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και το Υπουργείο Γεωργίας, και συνεργάσθηκαν οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις WWF - Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος ήταν η μη Κυβερνητική Οργάνωση AΡΚTΟΥΡOΣ με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος και από τον Μάιο 1994 έως τον Απρίλιο 1995, έγιναν συστηματικές καταγραφές βιοδηλωτικών στοιχείων και εκτίμηση πληθυσμού μέσω ταυτοποίησης ατόμων και θηλυκών με μικρά κάτω του έτους (ΑΡΚΤΟΣ 1996).
Η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των ατόμων αρκούδας σε ολόκληρο τον Ανατολικό πυρήνα κατανομής της καφετιάς αρκούδας στην Ελλάδα είναι 10 - 20 άτομα (ΑΡΚΤΟΣ 1996).
Ο Ανατολικός πυρήνας κατανομής περιλαμβάνει από Δυτικά προς Ανατολικά το Βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Σερρών, το Βόρειο τμήμα του Νομού Δράμας και το Βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Ξάνθης (ΑΡΚΤΟΣ 1996).
Στην περιοχή του Λειβαδίτη - Γυφτόκαστρο η παρουσία της καφετιάς αρκούδας είναι ομοιόμορφη σε όλη τη διάρκεια του έτους (Giannatos 1996).
Συστηματικές παρατηρήσεις έγιναν για τον πληθυσμό της καφετιάς αρκούδας στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE ΑΡΚΤΟΣ 1994 - 95.
Η περιοχή Λειβαδίτη είναι από τις καλύτερες στον Ανατολικό πυρήνα κατανομής όσον αφορά την πυκνότητα βιοδηλωτικών στοιχείων. Στην περιοχή υπάρχει τοπικά ομοιόμορφη παρουσία λίγων ατόμων αρκούδας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (ΑΡΚΤΟΣ 1996, Giannatos 1996).
|