Ôïõñéóìüò Éóôïñßá Ανά γεωγραφική περιοχή  
Περιεχόμενα γεωγραφικών περιοχών  
Φωτογραφικό υλικό  
Συγκεντρωτικοί κατάλογοι  
Αρχική σελίδα  Περιβάλλον  Εύρεση ανά γεωγραφική περιοχή:    Αναζήτηση
Γενική Περιγραφή Νομός, Δήμος
Αρχεία

Το Παπίκιο όρος βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 41ο 12΄και μήκος 25ο 17΄. Πρόκειται για ένα βουνό μετρίου ύψους, πάνω στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που είναι τμήμα της Ανατολικής Ροδόπης. Οι δύο ψηλότερες κορυφές του, επί του ελληνικού εδάφους, έχουν υψόμετρο αντίστοιχα 1483 μ. και 1460 μ. Το σχήμα του είναι λίγο-πολύ κωνικό και οι δυτικές πλαγιές του πέφτουν προς την κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου, ενώ οι ανατολικές προς την κοιλάδα του ποταμού Μπόσπου. Το Παπίκιο σκεπαζόταν αρχικά, στα χαμηλά, από δάση φυλλοβόλων (κυρίως δάση δρυών) και στα ψηλότερα μέρη από δάση οξιάς (Fagus moesiaca). Τα δάση αυτά υπέστησαν στο πρόσφατο παρελθόν έντονη υποβάθμιση από πυρκαγιές και υπερβόσκηση.

Πριν από είκοσι περίπου χρόνια έγιναν εκτεταμένες αναδασώσεις, με στόχο τη δημιουργία μικτών δασών φυλλοβόλων και κωνοφόρων, όπου φυτεύτηκαν διάφορα είδη πεύκων (Pinus brutia στα χαμηλά, Pinus sylvestris και Pinus nigra στη μέση ζώνη) και διάφορα είδη δρυών. Τελικά κυριάρχησαν τα κωνοφόρα, πνίγοντας τα φυλλοβόλα.

Τα δάση αυτά βρίσκονται σήμερα σε πλήρη ανάπτυξη και τα δένδρα έχουν αποκτήσει ύψος 2 - 4 μ. Ενώ όμως στις αναδασωμένες περιοχές τα δάση αναγεννιούνται, έστω και χωρίς την παλιά φυσικότητά τους, στην ανώτερη ζώνη εξακολουθεί η ληστρική υπερβόσκηση, και έτσι σε ορισμένες περιοχές η υποβάθμιση και η διάβρωση των εδαφών συνεχίζονται.