20/05/2009
Νομός Δράμας: Τουρισμός & Σύγχρονη ζωή
Ο νομός Δράμας εκτείνεται ανατολικά του νομού Σερρών, συνορεύει νότια και ΝΑ με τον νομό Καβάλας, ανατολικά και ΒΑ με τον νομό Ξάνθης και βόρεια με τη Βουλγαρία. Ο νομός είναι γνωστός για τους κατάφυτους ορεινούς όγκους, τα άφθονα νερά, τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του. Στο φυσικό ανάγλυφο του νομού κυριαρχεί η ορεινή μορφολογία. Οι ορεινές εκτάσεις να καλύπτουν περίπου το 63,5%, οι ημιορεινές το 25,30% και οι πεδινές, οι οποίες περιορίζονται στο τρίγωνο Δράμας - Προσοτσάνης - Καλαμπακίου, το 11,2%. Οι κύριοι ορεινοί όγκοι του νομού είναι η οροσειρά της Ροδόπης, το Παγγαίο όρος και το βουνό Φαλακρό. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Δράμα, γνωστή για τα άφθονα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές στην περιοχής της Αγίας Βαρβάρας. Η πόλη της Δράμας είναι χτισμένη στους πρόποδες του Φαλακρού Όρους και δεσπόζει πάνω από τον κάμπο.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός του νομού ανέρχεται στους 103.975 κατοίκους. Μετά από περίοδο πτωτικών τάσεων που οφείλονταν στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση εξαιτίας της βιομηχανικής κρίσης και της συρρίκνωσης της αγροτικής οικονομίας, ο πληθυσμός του νομού Δράμας αυξήθηκε κατά 8% στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ο νομός διαιρείται σε οχτώ δήμους (Δράμας, Κάτω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Nικηφόρου, Παρανεστίου, Δοξάτου, Καλαμπακίου, Σιταγρών) και μία κοινότητα (Σιδηρόνερου). Οι βασικές υπηρεσίες διοίκησης, υγείας, αθλητισμού και εκπαίδευσης είναι συγκεντρωμένες στην πρωτεύουσα του νομού που διαθέτει σύγχρονο νοσοκομείο και αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήριο, γήπεδα). Στην πρωτεύουσα του νομού λειτουργεί η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, παράρτημα του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καβάλας, που περιλαμβάνει τα τμήματα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.
Στον νομό Δράμας υπάρχουν πολλές περιοχές φυσικού κάλλους (δασικά συμπλέγματα, σπήλαια) που σε συνδυασμό με τοπικά έθιμα και θρησκευτικά μνημεία ελκύουν κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό επισκεπτών.
Ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί σε διάφορες τουριστικές δραστηριότητες όπως:
- πολιτιστικό τουρισμό (αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, οικισμός Αγίας Βαρβάρας Δράμας)
- θρησκευτικό τουρισμό (μοναστήρι Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, μεταβυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιβαδάκι Κ. Νευροκοπίου, η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Περιθώρι)
- οικοτουρισμό (Δάση Ελάτης με το Δασικό Χωριό της Ελατιάς, παρθένο δάσος Φρακτού, ορεινή Ροδόπη, ποταμοί Νέστος και Αγγίτης, σπήλαια Μααρά, φαράγγια Πετρούσας και Αγγίτη)
- αγροτουρισμό (τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αξιόλογα αγροτουριστικά καταλύματα)
- αθλητικό τουρισμό (ο νομός προσφέρεται για αρκετά αθλήματα και ψυχαγωγία, όπως χιονοσανίδα και χειμερινό σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) στην πίστα απογείωσης στην περιοχή Πύργων-Πετρούσσας σε υψόμετρο 1.200μ., αναρρίχηση βράχου, πεζοπορία στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών Ε6 που εισέρχεται στον νομό Δράμας από τα δυτικά, στην περιοχή της Κάτω Βροντούς, και εξέρχεται από την περιοχή του Παρανεστίου, διασχίζοντας το βουνό Φαλακρό)
Στο Πάρκο Αρπακτικών Ημερόβιων και Νυκτόβιων πτηνών στην Αγορά Δράμας, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει θεαματικές επιδείξεις πτήσης των πουλιών. Στον νομό μπορεί να φθάσει κανείς οδικά και σιδηροδρομικά μέσω Θεσσαλονίκης, ακτοπλοϊκά μέσω Καβάλας και αεροπορικά μέσω του αεροδρομίου "Μέγας Αλέξανδρος" της Χρυσούπολης. Ο νομός συνδέεται οδικά με τη Βουλγαρία μέσω του Τελωνείου Εξοχής.
Η τουριστική υποδομή περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες στη Δράμα, το Νευροκόπι, το Βώλακα και μικρότερα καταλύματα σε όλη την περιφέρεια. Υπάρχουν ακόμη 4 ορειβατικά καταφύγια στο Φαλακρό που διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Δράμας.
|