20/05/2009
Νομός Ξάνθης: Τουρισμός & Σύγχρονη ζωή
Ο νομός βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Θράκης και συνορεύει στα βόρεια με τη Βουλγαρία, στα ανατολικά με τους νομούς Δράμας (βόρεια) και Καβάλας (νότια), στα δυτικά με τον νομό Ροδόπης και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος.
Ο νομός Ξάνθης έχει έκταση 1.793 τ.χλμ. με κατανομή 27% γεωργικής γης, 63% δάση και δασικές εκτάσεις και 3% βοσκοτόπια στην πεδινή περιοχή.
Η διοικητική διαίρεση του νομού περιλαμβάνει τους παρακάτω Δήμους και Κοινότητες:
- Δήμος Ξάνθης, με έδρα την Ξάνθη
- Δήμος Αβδήρων, με έδρα τα Άβδηρα
- Δήμος Βιστωνίδος, με έδρα τη Γενισέα
- Δήμος Μύκης, με έδρα τη Σμίνθη
- Δήμος Σταυρούπολης, με έδρα τη Σταυρούπολη
- Δήμος Τοπείρου, με έδρα το Εύλαλο
- Κοινότητα Θερμών
- Κοινότητα Κοτύλης
- Κοινότητα Σατρών
- Κοινότητα Σελέρου
Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Ξάνθης.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός ήταν 101.856 κάτοικοι. Κατά τη δεκαετία 1991-2001 ο πληθυσμός του νομού αυξήθηκε κατά 11,9 %, με ισχυρό όμως ρεύμα αστυφιλίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού των αγροτικών και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών.
Ο νομός φημίζεται για τις φυσικές του ομορφιές που περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο δίκτυο οικοτόπων (Δέλτα Νέστου, Στενά Νέστου, Ορεινή Ροδόπη) αλλά και παραδοσιακούς οικισμούς που σφύζουν από ζωή, όπως η παλιά πόλη της Ξάνθης, τα Πομακοχώρια, τα Άβδηρα, η Σταυρούπολη, η Γενισέα. Εξαιρετικής αισθητικής είναι το δασικό σύμπλεγμα της ορεινής Ροδόπης με τον καταρράκτη του Λειβαδίτη αλλά και το παραποτάμιο δάσος Κοτζά Ορμάν του Νέστου προς το Δέλτα του ποταμού.
Οι αρχαιολογικοί χώροι με σημείο αναφοράς τα αρχαία Άβδηρα και τα ιστορικά μοναστήρια της Ξάνθης και του Πόρτο Λάγους, σε συνδυασμό με την, σχεδόν όλο το χρόνο, έντονη πολιτιστική δράση καθιστούν τον νομό αγαπημένο προορισμό πολλών επισκεπτών. Ο νομός προσφέρει πολλά είδη εναλλακτικού τουρισμού όπως αγροτουρισμό (με κτήματα που παρέχουν δυνατότητα ιππασίας), εκκλησιαστικό τουρισμό (Μονές Ταξιαρχών, Παναγίας Καλαμούς και Αρχαγγελιώτισσας στην Ξάνθη, Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος), αρχαιολογικό τουρισμό (Άβδηρα, πατρίδα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα με ένα θαυμάσιο θεματικό αρχαιολογικό Μουσείο, Μακεδονικός τάφος στα Κομνηνά, Κάστρο Καλύβας, η περίφημη βραχογραφία του Μίθρα στις Θέρμες), πολιτιστικό τουρισμό (ο παλιός αστικός οικισμός της Ξάνθης, η περιοχή Καπναποθηκών, τα Πομακοχώρια), αθλητικό τουρισμό (κανόε-καγιάκ, ράφτινγκ κατά μήκος του Νέστου από το φράγμα της Πλατανόβρυσης, στα στενά του Νέστου μέχρι το Δέλτα του Νέστου, ιππασία), παρατήρηση πουλιών στο Δέλτα του Νέστου και κυρίως στη λίμνη Βιστωνίδα και στην παρακείμενη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους. Για θεραπευτικό-ιαματικό τουρισμό υπάρχουν τα οργανωμένα ιαματικά λουτρά Θερμών και Ποταμιάς.
Κάθε Σάββατο στην πόλη της Ξάνθης οργανώνεται μεγάλη λαϊκή αγορά, το παζάρι, με πλήθος μικροπωλητών και παραγωγών. Στην περιοχή μπορεί κανείς να επισκεφθεί μουσουλμανικά τεμένη και τεκέδες (Σέλινο), για να γνωρίσει το μυστικισμό του Ισλάμ.
Η απόσταση από την Αθήνα είναι 736 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 220 χλμ. Ο νομός συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη μέσω του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και σιδηροδρομικά με Αθήνα. Η αεροπορική σύνδεση εξυπηρετείται μέσω του αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης που απέχει από την πόλη της Ξάνθης 35 χλμ.
Η ξενοδοχειακή υποδομή του νομού είναι καλή, αν και σε περιόδους αιχμής, όπως στις Θρακικές Λαογραφικές εορτές τον Φεβρουάριο (Καρναβάλι Ξάνθης), γιορτές παλιάς πόλης (τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου) ίσως είναι δύσκολο να βρει κανείς δωμάτιο. Εκτός από την Ξάνθη ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχουν στα Κομνηνά, στους Τοξότες, μικρές μονάδες και οικοτουριστικά καταλύματα σε άλλες περιοχές και στο Δασικό χωριό στο Λειβαδίτη.
Η πρωτεύουσα του νομού είναι έδρα πολλών διοικητικών υπηρεσιών με Νοσοκομείο, Πολυτεχνική Σχολή με 5 σχολές και Αστυνομική Σχολή. Στο Πόρτο Λάγος υπάρχει Λιμεναρχείο και μικρό εμπορικό λιμάνι.
|