Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 21 Ιουνίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αξιοθέατα
Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Καταλύματα
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Κοτύλης
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σατρών
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

01/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Νομού Ξάνθης.

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ ΕΚ ΑΘΗΝΑ
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Ν. Ξάνθης που είναι γεμάτος χρώμα και εκπλήξεις με γνήσια ελληνικά τοπία, συνορεύει με τους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης και βόρεια με την Βουλγαρία. Έχει έκταση 1109 τ. χλμ, πληθυσμό??. Και αποτελείται από τους Δήμους Ξάνθης, Βιστονίδας, Τοπείρου, Αβδήρων και Μύκης. Βόρεια του Νομού εκτείνεται η οροσειρά της Ροδόπης. Κυριότερος ποταμός του Νομού είναι ο σαγηνευτικός Νέστος ενώ από την ?άλλη, η λίμνη Βιστονίδα που έχει εξελιχθεί σε λιμνοθάλασσα αποτελεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του Νομού. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολούνται με τη γεωργία (ονομαστά τα καπνά της Ξάνθης), ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αλιεία, το εμπόριο και τη Βιομηχανία.

Η Ξάνθη, η πρωτεύουσα του Ν. Ξάνθης, ταυτίζεται με την αρχαία Πόλη Ξάνθεια. Στα Νότια του Νομού, τα Άβδηρα ιδρύθηκαν από Κλαζομένιους Μικρασιάτες το 650 π. χ. και ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό κατά τον 5ο π. χ. αιώνα. Η πόλη της Ξάνθης αναπτύχθηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, στα χρόνια του Ανδρόνικου Β? Παλαιολόγου. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1914) κατακτήθηκε από τους Βουλγάρους και το 1920 με τη συνθήκη του Νειγύ προσαρτήθηκε στο υπόλοιπο Ελληνικό κράτος. Καταλήφθηκε από τους Γερμανούς στο Β? Παγκόσμιο πόλεμο (1941) και λίγο αργότερα ξανά από τους Βουλγάρους.

Όλος ο νομός προσφέρεται τόσο για θερινό όσο και για χειμερινό τουρισμό. Παραλίες με ψιλή άμμο προσφέρουν τη δροσιά τους (στα νότια του νομού στο Εράσμιο, στα Μάγγανα, στο Μυρωδάτο, στα Άβδηρα, στη Μάνδρα και στο Πόρτο Λάγος).

Η ορεινή Ροδόπη προσφέρει απλόχερα την πανέμορφη φύση της για περιπάτους, εκδρομές, διαμονή στα χειμερινά καταλύματα. Το ασύγκριτο καταπράσινο τοπίο στην περιοχή της Σταυρούπολης, η διαδρομή στα παρανέστια χωριά, η πανοραμική θέα του Νέστου στους Τοξότες, το Δέλτα του Νέστου (μοναδικός υδροβιότοπος), όλα προσφέρονται για να γευτεί ο περιηγητής ομορφιά και ανεπανάληπτες εμπειρίες. Καινούρια και ανακαινισμένα ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες και καταφύγια παρέχουν άνεση και ασφάλεια στον επισκέπτη. Ο καθένας έχει την ευχέρεια να διαλέξει την δράση που του ταιριάζει: κατάβαση του ποταμού Νέστου με κανό ή καγιάκ, αναρρίχηση- καταρρίχηση, ιππασία, ορειβασία, ποδηλασία. Ταβερνάκια με ντόπιες σπεσιαλιτέ, ουζερί κουτούκια, ζαχαροπλαστεία με τα φημισμένα παραδοσιακά γλυκά αλλά και μπαράκια και στέκια με μοντέρνους ρυθμούς ικανοποιούν κάθε επιθυμία του επισκέπτη. Ταυτόχρονα με τη διασκέδαση μπορεί κάποιος να γνωρίσει την ιστορία του Νομού μέσα από το αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων και τα λαογραφικά μουσεία Ξάνθης και Σταυρούπολης.

Ο Χαρισματικός αυτός τόπος σας περιμένει για να συμμετέχετε με όλες σας τις αις8ήσεις σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία, στη γεύση και τη διασκέδαση.