Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 09 Νοεμβρίου 2024
Περιβάλλον Χλωρίδα / Βλάστηση Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Δήμος Προσοτσάνης

Το Πουρνάρι (Quercus coccifera) αειθαλής θάμνος, κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή. Οι τρυφερές κορυφές του την άνοιξη και οι καρποί του τον χειμώνα είναι χρήσιμα σε πολλούς έμβιους οργανισμούς.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Χερσότοποι εναλλάσσονται με μακία βλάστηση. Στις συνοριακές ζώνες, που σχηματίζονται ανάμεσα από καλλιέργειες, η παρουσία ποικίλων δέντρων και καρποφόρων θάμνων ενισχύει αποτελεσματικά την βιοποικιλότητα στην περιοχή.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ανάμεσα σε θάμνους και ξέφωτα και στις άκρες των δρόμων φυτρώνουν εντυπωσιακές Δρακοντιές, ή Φιδόχορτα (Dracunculus vulgaris), που ξεπερνούν σε ύψος το ένα μέτρο, ενώ διαθέτουν ένα βαρύ και δυσάρεστο άρωμα που προσελκύει τα έντομα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δήμος Προσοτσάνης
Οικισμοί Πετρούσας, Πύργων

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Χλωρίδα / Βλάστηση: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

18/01/2007
Προσοτσάνη - Φαράγγι Πετρούσας - Πύργοι: ΧΛΩΡΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Για την περιοχή του φαραγγιού Πετρούσας - Πύργων δεν αναφέρονται συστηματικές καταγραφές. Γύρω από το φαράγγι και στα υψώματα κυριαρχεί η μακία βλάστηση με φυλλοβόλα και αείφυλλα δέντρα και θάμνους. Κυρίαρχη θέση κατέχει το Πουρνάρι (Quercus coccifera), το Παλιούρι (Paliurus aculeatus), τα κέδρα (Juniperus), τα σπαράγγια (Asparagus), οι βατομουριές (Rubus), οι Αγριοσυκιές (Ficus carica sylvestris). Επιπλέον οι συνοριακές ζώνες, που σχηματίζονται ανάμεσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και κοντά στους οικισμούς, με καρποφόρα ή μη δέντρα και θάμνους είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Ιδιαίτερα πλούσια χαρακτηρίζεται η χλωρίδα στην περιοχή του Φαλακρού όρους, που κυριαρχεί στα βόρεια της κοιλάδας και άπτεται του Δήμου Προσοτσάνης. Στα χαμηλά υψόμετρα συναντάμε μακία βλάστηση και δάση δρυός, που φθάνουν περίπου μέχρι το υψόμετρο των 400 μέτρων. Υψηλότερα και μέχρι τα 800 μ. στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, συναντάμε πυκνά δάση φυλλοβόλων, που αποτελούνται κυρίως από δρυς - οξιές, ενώ όπου το περιβάλλον είναι ευνοϊκό εμφανίζονται σποραδικά ή κατά ομάδες και είδη όπως: σκλήθρα (Alnus), ιτιές (Salix), λεύκες (Populus), σφενδάμια (Acer), σημύδες (Betula), καστανιές (Castanea sativa), φουντουκιές (Corylus avellana), καρυδιές (Juglans regia), σορβιές (Sorbus), οστρυές (Ostrya carpinifolia), φράξοι (Fraxinus), κέδρα (Juniperus), κ.ά. Πάνω δε από τα 800μ και μέχρι τα 1900 περίπου συναντάμε τα δάση της οξιάς (Fagus) και των κωνοφόρων (κυρίως δάση ελάτης - ερυθρελάτης (Picea excelsa, syn. Picea abies) και δασικής πεύκης (Pinus sylvestris)).
Στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής, στα πρανή και στα ξέφωτα που σχηματίζονται, σημαντικός είναι ο ρόλος των καρποφόρων θάμνων και δέντρων για την άγρια πανίδα. Θάμνοι όπως οι Βατομουριές (Rubus), τα Σμέουρα (Rubus idaeus), τα Μύρτιλλα (Vaccinium), οι Αγριοφράουλες (Fragaria vesca), οι Αγριοτριανταφυλλιές (Rosa), οι Φουντουκιές (Corylus avellana) οι Κρανιές (Cornus mas) και δέντρα όπως οι Αγριομηλιές (Malus silvestris, M. domestica), οι Σορβιές (Sorbus), ο Κράταιγος (Crataegus), οι Αγριοκερασιές (Prunus avium), οι Αγριοκορομηλιές (Prunus cerasifera), τροφοδοτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με καρπούς πολλά άγρια ζώα και πουλιά.
Τα αγριολούλουδα στην περιοχή κατέχουν εξέχουσα θέση, όλο σχεδόν το χρόνο και ειδικότερα τους μήνες Μάιο ? Ιούνιο, με πολλά και σημαντικά είδη από οικογένειες όπως: τους Κρόκους (Crocus), το Κολχικό (Colchicum), τους Αγριοπανσέδες (Viola), τις Ανεμώνες (Anemone), τις Καμπανούλες (Campanula), τις Αγριονεραγκούλες (Ranunculus), τις Ορχιδέες (Orchis) και ακόμη πολλά άλλα ενδιαφέροντα είδη.