Αρχική Σελίδα

Το περιεχόμενο των Βυζαντινών βιβλίων

ι λόγιοι, και ιδιαίτερα οι επιστήμονες, δεν περιορίστηκαν μόνο στη μελέτη και αντιγραφή νέων κειμένων αλλά προχώρησαν και στην συγγραφή νέων. Συνέγραψαν επίσης βιβλία με θέματα επιστημονικά (εικ. 52), ιατρικά (περί Ύλης Ιατρικής του Διοσκουρίδη) (εικ. 53, 54), θεολογικά, πολεμικής τακτικής (εικ. 55), για την οχύρωση, ανοικοδόμηση (εικ. 56) και πολιορκία των πόλεων (εικ.57),εκστρατείες του βυζαντινού στόλου (εικ. 58, 59),ανθολογίες κλπ. Ξεχωρίζουν η Χριστιανική Τοπογραφία του Κοσμά Ινδικοπλεύστη, πρωτότυπο έργο για την θεώρηση του κόσμου (εικ. 60).

Εικ. 53: Φυτά κώνειον, κέστρον και κάρω (Περί Ύλης Ιατρικής του Διοσκουρίδη).
Τέλη 11ου -αρχές 12ου αι. Άγιο Όρος, Μονή Μεγίστης Λαύρας.


Εικ. 54: Φυτά φοίνιξ , ο αιγύπτιος ο θηβαικός και ελάτη (Περί Ύλης Ιατρικής του Διοσκουρίδη). Τέλη 11ου -αρχές 12ου αι. Άγιο Όρος, Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Εικ. 55: "Υγρό πυρ", Από χειρόγραφο 12ου αι. με το "Χρονικό" του Ιωάννη
Σκυλίτζη. Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη.

 
Εικ. 56: Με τις επιδρομές των Αράβων στην Μ.Ασία και των Σλάβων στη χερσόνησο του Αίμου πολλές πόλεις καταστράφηκαν, μερικές κινδύνευσαν να ερημωθούν, ενώ άλλες εποικίσθηκαν από Σλάβους. Οι αυτοκράτορες επιδόθηκαν στην πολιτική ανοικοδομήσεως, ιδρύσεως νέων πόλεων και μετοικεσίας πληθυσμών. Παράσταση οικοδομικών εργασιών. Ψαλτήρι Χλουντόφ. Μόσχα, Ιστορικό Μουσείο.

Εικ. 57: Πολιορκία της Μελητηνής από τους Βυζαντινούς το 934. Από χειρόγραφο του 12ου αι. με το "Χρονικό" του Ιωάννη Σκυλίτζη. Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη.

 

Εικ. 58: Καταστροφή του ρωσικού στόλου στα μικρασιατικά παράλια του Βοσπόρου από τους Βυζαντινούς το 941. Από χειρόγραφο του 12ου αι. με το "Χρονικό" του Ιωάννη Σκυλίτζη. Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη.

Εικ. 59: Η πανωλεθρία του ρωσικού στόλου κατά την εκστρατεία του ηγεμόνα του Κιέβου το 941 κατά του Βυζαντίου. Μικρογραφία από τη χρονογραφία του Ιω.Σκυλίτζη. Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη.


Εικ. 60: Ο ωκεανός στη "Χριστιανική Τοπογραφία"
του Κοσμά του Ινδικοπλεύστη. Από χειρόγραφο του
11ου αι. Ρώμη, Εθνική Βιβλιοθήκη Βατικανού.