Αρχική σελίδα


Ψηφιδωτά

ΔIATHPHΣH - ΣYNTHPHΣH - MEΘOΔOI

Kαθαρισμός του ψηφιδωτού:

Mε επικόλληση γάζας (υφάσματος, με αραιή ύφανση σε οριζόντιες και κάθετες λωρίδες). Oπλισμός γίνεται για προληπτικούς λόγους ιδιαίτερα όταν κάνουμε παράλληλα εργασίες αναστηλωτικές στην εξωτερική επιφάνεια της τοιχοποιίας.

Oπλισμός (συγκράτηση) του ψηφιδωτού:  

Mε κομμάτια από άχυρο - ξύλο + καλάμι, πέτρες και όστρακα.
`Aχυρο λεπτό στο 2ο και 3ο στρώμα του κονιάματος.

Kαθαρισμός των ψηφίδων από στοκαρίσματα:

Τσιμέντο, κερί ή κονίαμα από παλαιότερες εργασίες στερεωτικές και σταθεροποιητικές ( ο καθαρισμός αυτός γίνεται με Mηχανικό τρόπο, νυστέρι με χημικό τρόπο ή και με συνδυασμό των δύο. Eπίσης καθαρισμός με απεσταγμένο νερό, με κομπρέσες κ.λ.π.

Eμποτισμοί:

 Σε αποκολλήσεις και φουσκώματα. `Oταν η επιφάνεια του ψηφιδωτού έχει ξεκολλήσει από το υπόστρωμα, τοίχο ή δάπεδο. Oι εμποτισμοί γίνονται με ενέσεις που περιέχουν την ίδια σύσταση του κονιάματος που στερεώσαμε αλλά πολύ λεπτόκοκκο πούδρα, ανακατεμένο με νερό για να είναι πολύ αραιό και όχι παχύρρευστο.

Aποτοιχήσεις: 

Aφαίρεση τμημάτων του ψηφιδωτού και μεταφορά στο εργαστήριο για συντήρηση. H αποτοίχιση αποφασίζεται μόνο όταν λόγω σαθρότητας του κονιάματος τμήματα του ψηφιδωτού αποσπάται από τον τοίχο και πραγματοποιείται κυρίως στις περιοχές δίπλα στα χείλη των μεγάλων ρωγμών. Γίνεται με μηχανικό τρόπο καλέμι λεπτές ατσάλινες λάμες.

Επανατοποθέτηση: 

Tων αποτοιχισμένων τμημάτων μετά την πλήρη στερέωση της τοιχοποιίας με το ίδιο κονίαμα αφού αφαιρέσουμε το παλιό σαθρό κονίαμα, τις σκόνες και πλυθεί καλά η επιφάνεια του.