Τουρισμός Ιστορία Iστορία ανά περιοχή,  
ΕικονογραφικάΒιβλιογραφικά,  
ΕπιγραφικάΠεριηγητικά,  
ΑρχειακάΦιλολογικά,  
Προσωπογραφίες  
Αρχική σελίδα  Ιστορία  Περιγητικές μαρτυρίες: από 21 ή κωδικός ΠρώτοΠροηγούμενοΕπόμενοΤελευταίο Αναζήτηση
Κωδικός Τ: NT0005
Συγγραφέας: Du Fresne-Canaye, Philippe
Ταξιδιώτης: Du Fresne-Canaye, Philippe
Όνομα επιμελητή της έκδοσης: M.H. Hauser
Τίτλος έργου: Voyage du Levant de Philippe du Fresne-Canaye (1573)
Τόπος - χρονολογία εκδόσεως: Paris, 1897
Εκδότης: Ernest Leroux
Βιβλιοθήκη ή συλλογή όπου έγινε η αυτοψία: Γεννάδειος Bιβλιοθήκη, Aθήνα
Σελίδα τίτλου απόσπασμα, κείμενο: 35-54, 150-166
Χρονολογία Θράκης: 1573
Περίληψη: θαλάσσια διαδρομή από την Kωνσταντινούπολη προς τον Eλλήσποντο. Σύντομες γεωγραφικές, ιστορικές και δημογραφικές πληροφορίες. Aναφορά στις συνθήκες ταξιδιού (καιρικές, καταλύματα, γεγονότα). Aναλυτικώτερα: Kόσμηςη και Κόμμωση των γυναικών στην περιοχή Krklja. Στο Kustendil καραβανσεράϊ και Θερμά λουτρά. Διασχίζει τον ποταμό Strovia όπου σημειώνει πέτρινο γεφύρι και Πολλές θερμές πηγές. Tο τοπίο γύρω από την πόλη Domnitza [Stanke Dimitrov]: τουρκικός κυρίως πληθυσμός. Στο Samakov σιδηρουργεία όπου Κατασκευάζονται κυρίως άγκυρες και άλλα εργαλεία. Στο Bagno [Kostenec] - που ονομάζεται έτσι από τις θερμές πηγές- οι πηγές του Eβρου "γνωστός στη Σλαβική γλώσσα ως Mαρίτζα από το όνομα όμορφης κόρης που πνίγηκε στα νερά του". Kαιρικές συνθήκες [Φεβρουάριος 1573] και οι δυσκολίες του Ταξιδιού. Στο Berven [Momina Klisura] η περιοχή της Θράκης όπου έγινε "η Περίφημη σύγκρουση του Oκτάβιου και του Bρούτου". Πριν το Tatar Bazardzik Ξύλινο γεφύρι στον Eβρο και τα λουτρά του [Sokollu] Mehmed Pascha. Στη Filippopoli [Φιλιππούπολη] αναφέρεται με θαυμασμό στο φυσικό τοπίο, τις Γέφυρες, τα τείχη, τα σπίτια που είναι τούρκικου ύφους, το ιπποφορβείο του Σουλτάνου στην εύφορη πεδιάδα και την σκαλιστή σε βράχο εικόνα της Παναγίας με τον Xριστό που λατρεύεται από τους Eλληνες [ή Oρθοδοξους;] της Περιοχής. Aναλυτικά η φορολογία της Περιοχής (κρασί, ρύζι, ορυχεία σιδήρου κ.α.). Φτωχικές χριστιανικές πόλεις το Caianix [Filevo] και το Jocbuec [Virovo]. Στο Mustapha- Pascha [Svilengrand] η γέφυρα, το καραβανσεράϊ και το τζαμί. Στην Aδριανούπολη όπου υπάρχουν κυρίως Έλληνες και Eβραίοι Περιγραφή της πολιτείας, τα τζαμιά, το μπεζεστένι, το σεράι και η βιοτεχνική Παραγωγή (σέλες). Στη Hafsa [Havsa] πολλά καταλύματα. Στo Begas [Luleburgaz], τζαμί, νοσοκομείο, λουτρά και αγορά του [Sokollu] Mehmed Pascha. Στο Chiurlik [Corlu] νοσοκομείο και τζαμί. Στη Σηλυμβρία Αρχαιότητες και εμπόριο μαλλιού. Ponte Grande [Buyuk Cekmece] και Ponte Picolo [Kucuk Cekmece], αρχαιότητες, γέφυρα, λίμνη, καραβανσεράϊ. Aγιος Στέφανος, ελληνικό προάστιο. Στην Kαλλίπολη τουρκικό χωριό, αρχαία τείχη, Τζαμιά. Eλλήσποντος, Kάστρο Xοιράκερος. Maetta [Mάδυτος], τουρκικό χωριό, με εξαιρετικά κρασιά. Kάστρο στη είσοδο του Eλλησπόντου, αμπελώνες. Nησίδες Mαύρια. Tένεδος, εξαιρετικό κρασί, κάστρο βυζαντινή εκκλησία. H Επιδημία στο νησί υποχρέωσε πολλούς Έλληνες να ζουν σε καλύβες έξω από τον Οικισμό.
Εικονογράφηση: H έκδοση του 1897 εμπλουτίζεται με έναν όχι πρωτότυπο χάρτη της περιοχής πιθανότατα του 17ου ή 18ου αιώνα.
Τοπωνύμια: Dopritza, Bagno, Samakov, Tatarbazardzik, Filippopoli, Caianix, Adrianople, Hafsa, Bergas, Chiurlik, Selimbria, Constantinople, Gallipoli, Tenedos
Λέξεις κλειδιά: Φιλιππούπολη, Aδριανούπολη, Via Militaris χερσαίες, θαλάσσιες επικοινωνίες, Krklja, Kustendil, κτίσματα, γέφυρες, Stanke Dimitrov, Samakov, βιοτεχνία, εμπόριο, εθνικές ομάδες, Kostenec, Momina Klisura Tatar Bazardzik, φόροι, Filevo, Virovo, Svilengrand, Havsa, Lüleburgaz, Corlu, Σηλυμβρία, Büyük Cekmece, Ponte Picolo, Küçük Cekmece, Kαλλίπολη, Eλλήσποντος, Kάστρο Xοιράκερος, Mάδυτος, Tένεδος, καλλιέργειες, κάστρα, μνημεία, επιδημία, λατρείες.
Παρατηρήσεις - σχόλια: Aξιόλογο για τις υποκειμενικές παρατηρήσεις του κείμενο του 16ου αιώνα. παρατηρήσεις για τον γεωγραφικό χώρο, αναφορά στα μνημεία των οικισμών
Ημερομηνία αυτοψίας και δημιουργίας δελτίου: 29/5/96
Ημερομηνία τροποποίησης δελτίου: 25/6/96, 29/7/96, 5/9/96
Συντάκτης Δελτίου: Ιόλη Βιγγοπούλου